Lara Gessler do sernika dodaje niecodzienną przyprawę. Dzięki temu wydobywa więcej smaku

Czekoladowy sernik bez pieczenia Lary Gessler zachwyca głębokim, bogatym smakiem. W takiej odsłonie smakuje jak z najlepszej cukierni. Sekretem gwiazdy jest połączenie dwóch pozornie odmiennych smaków- słodkiego i słonego.

Sernik czekoladowy- PysznościSernik czekoladowy- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Lara Gessler, właścicielka cukierni "Słodki Słony" oraz córka najpopularniejszej polskiej doskonale wie, jak łączyć smaki i tworzyć pyszne wypieki. Jej lokal, mimo wysokich cen, cieszy się niesłabnącą popularnością, a Larę na Instagramie śledzi prawie 280 tysięcy kont. Jednym z jej patentów na sernik idealny jest przełamanie go delikatnie słoną nutą. Radzi również, aby wymieszać mleczną czekoladę z deserową, a następnie do masy dodać odrobinę ubitej śmietanki 30%. Dzięki temu ten pyszny deser na zimno będzie niesamowicie puszysty i podobny do lekkiego musu czekoladowego. Jest przepyszny, delikatny i zaskakuje smakiem. Połączenie czekolady z delikatną nutką soli jest naprawdę genialne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienią na naszych stołach nie może zabraknąć domowej szarlotki. Z tym przepisem uda się za każdym razem!

Sernik czekoladowy Lary Gessler

Składniki:

  • 350 g serka twarogowego,
  • 150 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • 125 g mlecznej czekolady,
  • 125 g czekolady deserowej,
  • szczypta soli,
  • 6-8 sztuk solonych krakersów,
  • herbatniki (najlepiej typu Digestive),
  • 120 g rozpuszczonego masła,
  • 125 g śmietany 36 proc.


Sernik czekoladowy- Pyszności
Sernik czekoladowy- Pyszności © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka zbożowe kruszę wraz z krakersami i wlewam do nich roztopione masło. Dokładnie mieszam.
  2. Powstałą masą wylepiam spód tortownicy, dobrze dociskając masę łyżką. Wstawiam do zamrażarki na 15 minut lub do lodówki na 30-40 minut.
  3. Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej wraz ze szczyptą soli i odstawiam, aby nieco przestygła.
  4. Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą, jasną masę.
  5. Gdy cukier już całkowicie się rozpuści, dodaję ser twarogowy i miksuję na wysokich obrotach.
  6. Porcjami (dzielę na trzy razy) wlewam roztopioną czekoladę. Miksuję całość.
  7. W osobnym naczyniu ubijam śmietankę. Powinna zacząć być puszysta, ale jeszcze nie w pełni ubita.
  8. Śmietankę dodaję do czekoladowej masy i mieszam szpatułką.
  9. Masę wylewam na ciasteczkowy spód i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.


Gotowe ciasto kroję na porcje i serwuję prosto z lodówki. Do dekoracji możesz użyć świeżych owoców- świetnie sprawdzą się tutaj maliny. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀