PrzepisCiasto bez pieczeniaLara Gessler do sernika dodaje niecodzienną przyprawę. Dzięki temu wydobywa więcej smaku

Lara Gessler do sernika dodaje niecodzienną przyprawę. Dzięki temu wydobywa więcej smaku

Sernik czekoladowy- Pyszności
Sernik czekoladowy- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
03.10.2023 13:45

Czekoladowy sernik bez pieczenia Lary Gessler zachwyca głębokim, bogatym smakiem. W takiej odsłonie smakuje jak z najlepszej cukierni. Sekretem gwiazdy jest połączenie dwóch pozornie odmiennych smaków- słodkiego i słonego.

Lara Gessler, właścicielka cukierni "Słodki Słony" oraz córka najpopularniejszej polskiej doskonale wie, jak łączyć smaki i tworzyć pyszne wypieki. Jej lokal, mimo wysokich cen, cieszy się niesłabnącą popularnością, a Larę na Instagramie śledzi prawie 280 tysięcy kont. Jednym z jej patentów na sernik idealny jest przełamanie go delikatnie słoną nutą. Radzi również, aby wymieszać mleczną czekoladę z deserową, a następnie do masy dodać odrobinę ubitej śmietanki 30%. Dzięki temu ten pyszny deser na zimno będzie niesamowicie puszysty i podobny do lekkiego musu czekoladowego. Jest przepyszny, delikatny i zaskakuje smakiem. Połączenie czekolady z delikatną nutką soli jest naprawdę genialne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik czekoladowy Lary Gessler

Składniki:

  • 350 g serka twarogowego,
  • 150 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • 125 g mlecznej czekolady,
  • 125 g czekolady deserowej,
  • szczypta soli,
  • 6-8 sztuk solonych krakersów,
  • herbatniki (najlepiej typu Digestive),
  • 120 g rozpuszczonego masła,
  • 125 g śmietany 36 proc.


Sernik czekoladowy- Pyszności
Sernik czekoladowy- Pyszności© Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka zbożowe kruszę wraz z krakersami i wlewam do nich roztopione masło. Dokładnie mieszam.
  2. Powstałą masą wylepiam spód tortownicy, dobrze dociskając masę łyżką. Wstawiam do zamrażarki na 15 minut lub do lodówki na 30-40 minut.
  3. Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej wraz ze szczyptą soli i odstawiam, aby nieco przestygła.
  4. Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą, jasną masę.
  5. Gdy cukier już całkowicie się rozpuści, dodaję ser twarogowy i miksuję na wysokich obrotach.
  6. Porcjami (dzielę na trzy razy) wlewam roztopioną czekoladę. Miksuję całość.
  7. W osobnym naczyniu ubijam śmietankę. Powinna zacząć być puszysta, ale jeszcze nie w pełni ubita.
  8. Śmietankę dodaję do czekoladowej masy i mieszam szpatułką.
  9. Masę wylewam na ciasteczkowy spód i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.


Gotowe ciasto kroję na porcje i serwuję prosto z lodówki. Do dekoracji możesz użyć świeżych owoców- świetnie sprawdzą się tutaj maliny. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także