Lara Gessler do sernika dodaje niecodzienną przyprawę. Dzięki temu wydobywa więcej smaku

Czekoladowy sernik bez pieczenia Lary Gessler zachwyca głębokim, bogatym smakiem. W takiej odsłonie smakuje jak z najlepszej cukierni. Sekretem gwiazdy jest połączenie dwóch pozornie odmiennych smaków- słodkiego i słonego.

Sernik czekoladowy- PysznościSernik czekoladowy- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Lara Gessler, właścicielka cukierni "Słodki Słony" oraz córka najpopularniejszej polskiej doskonale wie, jak łączyć smaki i tworzyć pyszne wypieki. Jej lokal, mimo wysokich cen, cieszy się niesłabnącą popularnością, a Larę na Instagramie śledzi prawie 280 tysięcy kont. Jednym z jej patentów na sernik idealny jest przełamanie go delikatnie słoną nutą. Radzi również, aby wymieszać mleczną czekoladę z deserową, a następnie do masy dodać odrobinę ubitej śmietanki 30%. Dzięki temu ten pyszny deser na zimno będzie niesamowicie puszysty i podobny do lekkiego musu czekoladowego. Jest przepyszny, delikatny i zaskakuje smakiem. Połączenie czekolady z delikatną nutką soli jest naprawdę genialne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienią na naszych stołach nie może zabraknąć domowej szarlotki. Z tym przepisem uda się za każdym razem!

Sernik czekoladowy Lary Gessler

Składniki:

  • 350 g serka twarogowego,
  • 150 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • 125 g mlecznej czekolady,
  • 125 g czekolady deserowej,
  • szczypta soli,
  • 6-8 sztuk solonych krakersów,
  • herbatniki (najlepiej typu Digestive),
  • 120 g rozpuszczonego masła,
  • 125 g śmietany 36 proc.


Sernik czekoladowy- Pyszności
Sernik czekoladowy- Pyszności © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka zbożowe kruszę wraz z krakersami i wlewam do nich roztopione masło. Dokładnie mieszam.
  2. Powstałą masą wylepiam spód tortownicy, dobrze dociskając masę łyżką. Wstawiam do zamrażarki na 15 minut lub do lodówki na 30-40 minut.
  3. Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej wraz ze szczyptą soli i odstawiam, aby nieco przestygła.
  4. Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą, jasną masę.
  5. Gdy cukier już całkowicie się rozpuści, dodaję ser twarogowy i miksuję na wysokich obrotach.
  6. Porcjami (dzielę na trzy razy) wlewam roztopioną czekoladę. Miksuję całość.
  7. W osobnym naczyniu ubijam śmietankę. Powinna zacząć być puszysta, ale jeszcze nie w pełni ubita.
  8. Śmietankę dodaję do czekoladowej masy i mieszam szpatułką.
  9. Masę wylewam na ciasteczkowy spód i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.


Gotowe ciasto kroję na porcje i serwuję prosto z lodówki. Do dekoracji możesz użyć świeżych owoców- świetnie sprawdzą się tutaj maliny. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków