Lara Gessler do sernika dodaje niecodzienną przyprawę. Dzięki temu wydobywa więcej smaku
Czekoladowy sernik bez pieczenia Lary Gessler zachwyca głębokim, bogatym smakiem. W takiej odsłonie smakuje jak z najlepszej cukierni. Sekretem gwiazdy jest połączenie dwóch pozornie odmiennych smaków- słodkiego i słonego.
03.10.2023 13:45
Lara Gessler, właścicielka cukierni "Słodki Słony" oraz córka najpopularniejszej polskiej doskonale wie, jak łączyć smaki i tworzyć pyszne wypieki. Jej lokal, mimo wysokich cen, cieszy się niesłabnącą popularnością, a Larę na Instagramie śledzi prawie 280 tysięcy kont. Jednym z jej patentów na sernik idealny jest przełamanie go delikatnie słoną nutą. Radzi również, aby wymieszać mleczną czekoladę z deserową, a następnie do masy dodać odrobinę ubitej śmietanki 30%. Dzięki temu ten pyszny deser na zimno będzie niesamowicie puszysty i podobny do lekkiego musu czekoladowego. Jest przepyszny, delikatny i zaskakuje smakiem. Połączenie czekolady z delikatną nutką soli jest naprawdę genialne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik czekoladowy Lary Gessler
Składniki:
- 350 g serka twarogowego,
- 150 g cukru,
- 3 żółtka,
- 125 g mlecznej czekolady,
- 125 g czekolady deserowej,
- szczypta soli,
- 6-8 sztuk solonych krakersów,
- herbatniki (najlepiej typu Digestive),
- 120 g rozpuszczonego masła,
- 125 g śmietany 36 proc.
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka zbożowe kruszę wraz z krakersami i wlewam do nich roztopione masło. Dokładnie mieszam.
- Powstałą masą wylepiam spód tortownicy, dobrze dociskając masę łyżką. Wstawiam do zamrażarki na 15 minut lub do lodówki na 30-40 minut.
- Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej wraz ze szczyptą soli i odstawiam, aby nieco przestygła.
- Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą, jasną masę.
- Gdy cukier już całkowicie się rozpuści, dodaję ser twarogowy i miksuję na wysokich obrotach.
- Porcjami (dzielę na trzy razy) wlewam roztopioną czekoladę. Miksuję całość.
- W osobnym naczyniu ubijam śmietankę. Powinna zacząć być puszysta, ale jeszcze nie w pełni ubita.
- Śmietankę dodaję do czekoladowej masy i mieszam szpatułką.
- Masę wylewam na ciasteczkowy spód i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Zobacz także
Gotowe ciasto kroję na porcje i serwuję prosto z lodówki. Do dekoracji możesz użyć świeżych owoców- świetnie sprawdzą się tutaj maliny. Smacznego!