NewsyLara Gessler nigdy nie wyrzuca pestek po czereśniach. Wykorzystuje je w nietypowy sposób

Lara Gessler nigdy nie wyrzuca pestek po czereśniach. Wykorzystuje je w nietypowy sposób

Lara Gessler robi aromat z pestek czereśni- Pyszności, źródło Canva, Instagram
Lara Gessler robi aromat z pestek czereśni- Pyszności, źródło Canva, Instagram
Ewa
17.06.2023 08:45

Lara Gessler zdradziła, co robi z pestkami po czereśniach. Gwiazda nie wyrzuca ich do kosza, a zamienia w coś praktycznego oraz pysznego.

Sezon na czereśnie trwa. Sami zajadamy się tymi pysznymi owocami na kilogramy, korzystając z tego, że ich cena spada. Po zjedzeniu owoców zostają oczywiście małe pestki. Chociaż najczęściej lądują one w koszu na śmieci, to córka znanej restauratorki ma sposób na ich ponowne wykorzystanie. Kuchnia w duchu "zero waste" to trend, który coraz mocniej gości w naszych i celebrytów domach.

Czy można jeść pestki czereśni?

Za dziecka rodzice straszyli nas, że jeśli połkniemy pestkę, to w naszym brzuchu urośnie drzewo. Oczywistością jest, że to tylko zabobon, jednak rodzice mieli nieco słuszności. Pestki czereśni powinniśmy wypluwać i pod żadnym pozorem nie rozgryzać.

Nic nie stanie się po tym, jak połkniemy jedną z nich, jednak większa ilość może spowodować u nas zatrucie cyjankiem. Dodatkowo przez mały rozmiar pestki nietrudno o zakrztuszenie się. Podając dzieciom, w szczególności tym najmłodszym, słodkie czereśnie czy wiśnie wydryluj wcześniej. Ze względu na małą masę ciała amigdalina działa na nie jeszcze mocniej, niż na dorosłych.

Pestki czereśni mogą zaszkodzić zwłaszcza dzieciom - Pyszności; foto: Canva
Pestki czereśni mogą zaszkodzić zwłaszcza dzieciom - Pyszności; foto: Canva

Lara Gessler zdradziła, co robi z pestkami

Lara Gessler to współwłaścicielka cukierni "Słodki Słony", twórczyni książek i ebooków dotyczących gotowania a prywatnie też córka znanej restauratorki Magdy Gessler. Na swoim profilu na Instagramie podzieliła się sposobem na wykorzystanie pestek, które zostały po zjedzeniu czereśni. Gwiazda przygotowuje z nich aromat, który później nadaje smak ciastom, ciasteczkom, lemoniadom i deserom. Chociaż Gessler nie zdradziła dokładnego przepisu, to możemy się domyślić, że chodzi o syrop cukrowy.

Składniki:

  • 1 szklanka pestek czereśni,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Pestki czereśni płuczę i przekładam do rondelka.
  2. Dodaję cukier, wodę i doprowadzam do wrzenia. Cały czas mieszam, aby cukier się nie przypalił.
  3. Powstały syrop odstawiam do wystudzenia i wstawiam do lodówki na całą noc.
  4. Przelewam do słoika lub butelki.

Syrop sprawdzi się nie tylko jako dodatek do ciast, ale również składnik orzeźwiających drinków czy letniej lemoniady owocowej.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także