Lara Gessler nigdy nie wyrzuca pestek po czereśniach. Wykorzystuje je w nietypowy sposób

Lara Gessler zdradziła, co robi z pestkami po czereśniach. Gwiazda nie wyrzuca ich do kosza, a zamienia w coś praktycznego oraz pysznego.

Lara Gessler robi aromat z pestek czereśni- Pyszności, źródło Canva, InstagramLara Gessler robi aromat z pestek czereśni- Pyszności, źródło Canva, Instagram
Ewa

Sezon na czereśnie trwa. Sami zajadamy się tymi pysznymi owocami na kilogramy, korzystając z tego, że ich cena spada. Po zjedzeniu owoców zostają oczywiście małe pestki. Chociaż najczęściej lądują one w koszu na śmieci, to córka znanej restauratorki ma sposób na ich ponowne wykorzystanie. Kuchnia w duchu "zero waste" to trend, który coraz mocniej gości w naszych i celebrytów domach.

Czy można jeść pestki czereśni?

Za dziecka rodzice straszyli nas, że jeśli połkniemy pestkę, to w naszym brzuchu urośnie drzewo. Oczywistością jest, że to tylko zabobon, jednak rodzice mieli nieco słuszności. Pestki czereśni powinniśmy wypluwać i pod żadnym pozorem nie rozgryzać.

Nic nie stanie się po tym, jak połkniemy jedną z nich, jednak większa ilość może spowodować u nas zatrucie cyjankiem. Dodatkowo przez mały rozmiar pestki nietrudno o zakrztuszenie się. Podając dzieciom, w szczególności tym najmłodszym, słodkie czereśnie czy wiśnie wydryluj wcześniej. Ze względu na małą masę ciała amigdalina działa na nie jeszcze mocniej, niż na dorosłych.

Obrazek
Pestki czereśni mogą zaszkodzić zwłaszcza dzieciom - Pyszności; foto: Canva

Lara Gessler zdradziła, co robi z pestkami

Lara Gessler to współwłaścicielka cukierni "Słodki Słony", twórczyni książek i ebooków dotyczących gotowania a prywatnie też córka znanej restauratorki Magdy Gessler. Na swoim profilu na Instagramie podzieliła się sposobem na wykorzystanie pestek, które zostały po zjedzeniu czereśni. Gwiazda przygotowuje z nich aromat, który później nadaje smak ciastom, ciasteczkom, lemoniadom i deserom. Chociaż Gessler nie zdradziła dokładnego przepisu, to możemy się domyślić, że chodzi o syrop cukrowy.

Składniki:

  • 1 szklanka pestek czereśni,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Pestki czereśni płuczę i przekładam do rondelka.
  2. Dodaję cukier, wodę i doprowadzam do wrzenia. Cały czas mieszam, aby cukier się nie przypalił.
  3. Powstały syrop odstawiam do wystudzenia i wstawiam do lodówki na całą noc.
  4. Przelewam do słoika lub butelki.

Syrop sprawdzi się nie tylko jako dodatek do ciast, ale również składnik orzeźwiających drinków czy letniej lemoniady owocowej.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki