Lara Gessler nigdy nie wyrzuca pestek po czereśniach. Wykorzystuje je w nietypowy sposób
17.06.2023 08:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Lara Gessler zdradziła, co robi z pestkami po czereśniach. Gwiazda nie wyrzuca ich do kosza, a zamienia w coś praktycznego oraz pysznego.
Sezon na czereśnie trwa. Sami zajadamy się tymi pysznymi owocami na kilogramy, korzystając z tego, że ich cena spada. Po zjedzeniu owoców zostają oczywiście małe pestki. Chociaż najczęściej lądują one w koszu na śmieci, to córka znanej restauratorki ma sposób na ich ponowne wykorzystanie. Kuchnia w duchu "zero waste" to trend, który coraz mocniej gości w naszych i celebrytów domach.
Czy można jeść pestki czereśni?
Za dziecka rodzice straszyli nas, że jeśli połkniemy pestkę, to w naszym brzuchu urośnie drzewo. Oczywistością jest, że to tylko zabobon, jednak rodzice mieli nieco słuszności. Pestki czereśni powinniśmy wypluwać i pod żadnym pozorem nie rozgryzać.
Nic nie stanie się po tym, jak połkniemy jedną z nich, jednak większa ilość może spowodować u nas zatrucie cyjankiem. Dodatkowo przez mały rozmiar pestki nietrudno o zakrztuszenie się. Podając dzieciom, w szczególności tym najmłodszym, słodkie czereśnie czy wiśnie wydryluj wcześniej. Ze względu na małą masę ciała amigdalina działa na nie jeszcze mocniej, niż na dorosłych.
Lara Gessler zdradziła, co robi z pestkami
Lara Gessler to współwłaścicielka cukierni "Słodki Słony", twórczyni książek i ebooków dotyczących gotowania a prywatnie też córka znanej restauratorki Magdy Gessler. Na swoim profilu na Instagramie podzieliła się sposobem na wykorzystanie pestek, które zostały po zjedzeniu czereśni. Gwiazda przygotowuje z nich aromat, który później nadaje smak ciastom, ciasteczkom, lemoniadom i deserom. Chociaż Gessler nie zdradziła dokładnego przepisu, to możemy się domyślić, że chodzi o syrop cukrowy.
Składniki:
- 1 szklanka pestek czereśni,
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- Pestki czereśni płuczę i przekładam do rondelka.
- Dodaję cukier, wodę i doprowadzam do wrzenia. Cały czas mieszam, aby cukier się nie przypalił.
- Powstały syrop odstawiam do wystudzenia i wstawiam do lodówki na całą noc.
- Przelewam do słoika lub butelki.
Syrop sprawdzi się nie tylko jako dodatek do ciast, ale również składnik orzeźwiających drinków czy letniej lemoniady owocowej.