Lara Gessler nigdy nie wyrzuca pestek po czereśniach. Wykorzystuje je w nietypowy sposób

Lara Gessler zdradziła, co robi z pestkami po czereśniach. Gwiazda nie wyrzuca ich do kosza, a zamienia w coś praktycznego oraz pysznego.

Lara Gessler robi aromat z pestek czereśni- Pyszności, źródło Canva, InstagramLara Gessler robi aromat z pestek czereśni- Pyszności, źródło Canva, Instagram
Ewa

Sezon na czereśnie trwa. Sami zajadamy się tymi pysznymi owocami na kilogramy, korzystając z tego, że ich cena spada. Po zjedzeniu owoców zostają oczywiście małe pestki. Chociaż najczęściej lądują one w koszu na śmieci, to córka znanej restauratorki ma sposób na ich ponowne wykorzystanie. Kuchnia w duchu "zero waste" to trend, który coraz mocniej gości w naszych i celebrytów domach.

Czy można jeść pestki czereśni?

Za dziecka rodzice straszyli nas, że jeśli połkniemy pestkę, to w naszym brzuchu urośnie drzewo. Oczywistością jest, że to tylko zabobon, jednak rodzice mieli nieco słuszności. Pestki czereśni powinniśmy wypluwać i pod żadnym pozorem nie rozgryzać.

Nic nie stanie się po tym, jak połkniemy jedną z nich, jednak większa ilość może spowodować u nas zatrucie cyjankiem. Dodatkowo przez mały rozmiar pestki nietrudno o zakrztuszenie się. Podając dzieciom, w szczególności tym najmłodszym, słodkie czereśnie czy wiśnie wydryluj wcześniej. Ze względu na małą masę ciała amigdalina działa na nie jeszcze mocniej, niż na dorosłych.

Obrazek
Pestki czereśni mogą zaszkodzić zwłaszcza dzieciom - Pyszności; foto: Canva

Lara Gessler zdradziła, co robi z pestkami

Lara Gessler to współwłaścicielka cukierni "Słodki Słony", twórczyni książek i ebooków dotyczących gotowania a prywatnie też córka znanej restauratorki Magdy Gessler. Na swoim profilu na Instagramie podzieliła się sposobem na wykorzystanie pestek, które zostały po zjedzeniu czereśni. Gwiazda przygotowuje z nich aromat, który później nadaje smak ciastom, ciasteczkom, lemoniadom i deserom. Chociaż Gessler nie zdradziła dokładnego przepisu, to możemy się domyślić, że chodzi o syrop cukrowy.

Składniki:

  • 1 szklanka pestek czereśni,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Pestki czereśni płuczę i przekładam do rondelka.
  2. Dodaję cukier, wodę i doprowadzam do wrzenia. Cały czas mieszam, aby cukier się nie przypalił.
  3. Powstały syrop odstawiam do wystudzenia i wstawiam do lodówki na całą noc.
  4. Przelewam do słoika lub butelki.

Syrop sprawdzi się nie tylko jako dodatek do ciast, ale również składnik orzeźwiających drinków czy letniej lemoniady owocowej.

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇