Tak sprawisz, że jarzębina będzie bezpieczna do jedzenia. Możesz zrobić z niej najróżniejsze specjały

Pomimo tego, że obecnie bliżej nam do zimy niż jesieni, to jest pewien charakterystyczny dla tej pory roku element, z którego przygotowujemy dekoracje, korale i rozmaite potrawy. To oczywiście jarzębina, z której można przygotować naprawdę świetne, kulinarne specjały. Jak ją przetworzyć i spożywać?

ObrazekJarzębina - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jarzębina to nie tylko korale - co można z niej zrobić?

Owoce jarzębiny zachwycają nie tylko kolorem, ale również swoimi właściwościami. Wystarczy podkreślić, że stanowią one źródło witamin C i A, kwasów organicznych, karotenoidów, węglowodanów, czy substancji garbnikowych. Dlatego też stosuje się je w lecznictwie. Z pewnością mało kto wie, że można je również wykorzystać w swojej kuchni. Przygotujesz z niej nie tylko korale, ale również soki, konfitury, nalewki, czy też wino. Należy pamiętać, że zjedzone na surowo owoce jarzębiny, mogą doprowadzić nas do zatrucia. Dlatego ważne jest ich wcześniejsze przetworzenie, tuż po zebraniu.

Obrazek
Owoce jarzębiny - Pyszności; Foto Canva.com

Jeśli jarzębina stanowi składnik, z którego chcesz przygotować kulinarne pyszności, to zbierz ją jesienią, kiedy to owoce są dojrzałe, najlepiej po przymrozkach. Dobrze będzie je przemrozić przez około 3 dnie w naszej zamrażarce, dzięki czemu zyska ona łagodniejszy i mniej gorzki smak. Jednak miej na uwadze to, że zupełnie nie pozbędziesz się charakterystycznej goryczki. Na pewno, stanowi ona atut tego jesiennego owocu, który podkreśli smak przygotowanych przez Ciebie produktów.

Przetwory z jarzębiny - jak je przygotować?

Jarzębina to owoc, z którego można przygotować naprawdę pyszne przetwory. Pamiętaj jednak, że przygotowujemy je przez kilkakrotne gotowanie. Taki sposób ogranicza smak goryczki i zapobiega rozpadaniu się owoców. Zanim zaczniemy gotować dżem z jarzębiny, dobrze będzie nasze owoce odpowiednio oczyścić, oberwać szypułki i zblanszować we wrzącej wodzie przez około 2 minuty. Poznaj przepis na dżem z jarzębiny!

Obrazek
Dżem jarzębinowy - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki:

  • 1,5 kg cukru
  • kilogram jarzębiny
  • 1,5 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Jarzębina w postaci dżemu? Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej! Rozpoczynamy od rozpuszczenia cukru w gorącej wodzie, do uzyskania konsystencji syropu. Naszą jarzębinę zalewamy tak przygotowanym syropem i pozostawiamy do następnego dnia. Kolejny krok to zagotowanie jarzębiny. Następnie należy ją odstawić na kilkanaście minut, po czym ponownie zagotować - tę czynność  powtarzamy kilka razy. Pamiętaj, by za każdym razem zebrać pianę, która wytworzy się podczas gotowania. Gdy jarzębina będzie szklista, to odstawiamy ją na 20 godzin.

Po tym czasie ponownie zagotowujemy konfiturę i przekładamy do słoików. Dobrze zakręcamy słoiki i pasteryzujemy nasz dżem.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na aromatyczne powidła śliwkowe z miodem i kakao:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo