Tak sprawisz, że jarzębina będzie bezpieczna do jedzenia. Możesz zrobić z niej najróżniejsze specjały

Pomimo tego, że obecnie bliżej nam do zimy niż jesieni, to jest pewien charakterystyczny dla tej pory roku element, z którego przygotowujemy dekoracje, korale i rozmaite potrawy. To oczywiście jarzębina, z której można przygotować naprawdę świetne, kulinarne specjały. Jak ją przetworzyć i spożywać?

ObrazekJarzębina - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jarzębina to nie tylko korale - co można z niej zrobić?

Owoce jarzębiny zachwycają nie tylko kolorem, ale również swoimi właściwościami. Wystarczy podkreślić, że stanowią one źródło witamin C i A, kwasów organicznych, karotenoidów, węglowodanów, czy substancji garbnikowych. Dlatego też stosuje się je w lecznictwie. Z pewnością mało kto wie, że można je również wykorzystać w swojej kuchni. Przygotujesz z niej nie tylko korale, ale również soki, konfitury, nalewki, czy też wino. Należy pamiętać, że zjedzone na surowo owoce jarzębiny, mogą doprowadzić nas do zatrucia. Dlatego ważne jest ich wcześniejsze przetworzenie, tuż po zebraniu.

Obrazek
Owoce jarzębiny - Pyszności; Foto Canva.com

Jeśli jarzębina stanowi składnik, z którego chcesz przygotować kulinarne pyszności, to zbierz ją jesienią, kiedy to owoce są dojrzałe, najlepiej po przymrozkach. Dobrze będzie je przemrozić przez około 3 dnie w naszej zamrażarce, dzięki czemu zyska ona łagodniejszy i mniej gorzki smak. Jednak miej na uwadze to, że zupełnie nie pozbędziesz się charakterystycznej goryczki. Na pewno, stanowi ona atut tego jesiennego owocu, który podkreśli smak przygotowanych przez Ciebie produktów.

Przetwory z jarzębiny - jak je przygotować?

Jarzębina to owoc, z którego można przygotować naprawdę pyszne przetwory. Pamiętaj jednak, że przygotowujemy je przez kilkakrotne gotowanie. Taki sposób ogranicza smak goryczki i zapobiega rozpadaniu się owoców. Zanim zaczniemy gotować dżem z jarzębiny, dobrze będzie nasze owoce odpowiednio oczyścić, oberwać szypułki i zblanszować we wrzącej wodzie przez około 2 minuty. Poznaj przepis na dżem z jarzębiny!

Obrazek
Dżem jarzębinowy - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki:

  • 1,5 kg cukru
  • kilogram jarzębiny
  • 1,5 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Jarzębina w postaci dżemu? Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej! Rozpoczynamy od rozpuszczenia cukru w gorącej wodzie, do uzyskania konsystencji syropu. Naszą jarzębinę zalewamy tak przygotowanym syropem i pozostawiamy do następnego dnia. Kolejny krok to zagotowanie jarzębiny. Następnie należy ją odstawić na kilkanaście minut, po czym ponownie zagotować - tę czynność  powtarzamy kilka razy. Pamiętaj, by za każdym razem zebrać pianę, która wytworzy się podczas gotowania. Gdy jarzębina będzie szklista, to odstawiamy ją na 20 godzin.

Po tym czasie ponownie zagotowujemy konfiturę i przekładamy do słoików. Dobrze zakręcamy słoiki i pasteryzujemy nasz dżem.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na aromatyczne powidła śliwkowe z miodem i kakao:

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟