PrzepisCiastaTo ciasto zawsze jest hitem. Ale niewielu wie jednak, że bezę można ulepszyć

To ciasto zawsze jest hitem. Ale niewielu wie jednak, że bezę można ulepszyć

Ciasto malinowa chmurka
Ciasto malinowa chmurka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
11.12.2023 13:23, aktualizacja: 16.03.2024 14:02

Ciasto malinowa chmurka to wspaniała gra warstw i smaków. Kruche ciasto współgra z malinową galaretką, kremem śmietankowym i lekką bezą. Opieranie się jej przeważnie kończy się klęską. Ten wypiek zawsze jest ogromnym hitem.

To ciasto zawsze robi furorę. Któż jest w stanie oprzeć się bezie z dodatkiem musu malinowego i rozpływającego się w ustach kremu? Niewiele jest takich osób. Co jeśli powiem, że bezę można nieco podrasować, dodając do niej pewien składnik? W ten sposób chcę cię przekonać do samodzielnego upieczenia tego ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto malinowa chmurka - przepis

Składniki na kruche ciasto:

  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier wanilinowy,
  • 100 g masła,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej.

Składniki na krem:

  • 650 ml śmietanki 30 lub 36%2,
  • 50 g serka kremowego lub mascarpone,
  • 1,5 łyżki żelatyny,
  • 125 ml wody,
  • 3/4 szklanki cukru pudru.

Beza:

  • 5 białek,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
  • płatki migdałowe.

Dodatkowo:

  • 500 g malin świeżych lub mrożonych,
  • 3 malinowe galaretki,
  • 3,5 szklanki wody.
Ciasto malinowa chmurka
Ciasto malinowa chmurka© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Zagnieć kruche ciasto. Wyrabiaj je do momentu, w którym masa będzie jednolita. Ciastem wyklejaj dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Spód piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  2. Teraz czas na bezę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy masa będzie gęsta, zacznij stopniowo dodawać cukier. Miksuj do momentu, w którym się rozpuści. Dolej też ocet i dosyp mąki ziemniaczanej. Dalej ubijaj. Bezę wyłóż na blaszkę i posyp płatkami migdałowymi. Susz przez 1,5 godziny w temperaturze 140 stopni Celsjusza.
  3. Przygotuj malinową warstwę. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj ją dokładnie, a następnie ostudź. Kiedy będzie już zimna, wrzuć do niej maliny i poczekaj, aż masa lekko stężeje. Gdy tak się stanie, wlej galaretkę na kruche ciasto. Wstaw blaszkę do lodówki, by masa całkiem stężała.
  4. Masa śmietanowo-serowa. Żelatynę rozpuść w wodzie i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. W tym czasie zmiksuj śmietanę, dodaj do niej serek i cukier puder. Na sam koniec wlej żelatynę. Miksuj na najwyższych obrotach. Masę wyłóż na ciasto.
  5. Wypiek przykryj bezą i wstaw do lodówki.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także