To ciasto zawsze jest hitem. Ale niewielu wie jednak, że bezę można ulepszyć
11.12.2023 13:23, aktual.: 16.03.2024 14:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasto malinowa chmurka to wspaniała gra warstw i smaków. Kruche ciasto współgra z malinową galaretką, kremem śmietankowym i lekką bezą. Opieranie się jej przeważnie kończy się klęską. Ten wypiek zawsze jest ogromnym hitem.
To ciasto zawsze robi furorę. Któż jest w stanie oprzeć się bezie z dodatkiem musu malinowego i rozpływającego się w ustach kremu? Niewiele jest takich osób. Co jeśli powiem, że bezę można nieco podrasować, dodając do niej pewien składnik? W ten sposób chcę cię przekonać do samodzielnego upieczenia tego ciasta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto malinowa chmurka - przepis
Składniki na kruche ciasto:
- 5 żółtek,
- 3 łyżki cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier wanilinowy,
- 100 g masła,
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej.
Składniki na krem:
- 650 ml śmietanki 30 lub 36%2,
- 50 g serka kremowego lub mascarpone,
- 1,5 łyżki żelatyny,
- 125 ml wody,
- 3/4 szklanki cukru pudru.
Beza:
- 5 białek,
- szczypta soli,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200 g cukru,
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
- płatki migdałowe.
Dodatkowo:
- 500 g malin świeżych lub mrożonych,
- 3 malinowe galaretki,
- 3,5 szklanki wody.
Sposób wykonania:
- Zagnieć kruche ciasto. Wyrabiaj je do momentu, w którym masa będzie jednolita. Ciastem wyklejaj dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Spód piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
- Teraz czas na bezę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy masa będzie gęsta, zacznij stopniowo dodawać cukier. Miksuj do momentu, w którym się rozpuści. Dolej też ocet i dosyp mąki ziemniaczanej. Dalej ubijaj. Bezę wyłóż na blaszkę i posyp płatkami migdałowymi. Susz przez 1,5 godziny w temperaturze 140 stopni Celsjusza.
- Przygotuj malinową warstwę. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj ją dokładnie, a następnie ostudź. Kiedy będzie już zimna, wrzuć do niej maliny i poczekaj, aż masa lekko stężeje. Gdy tak się stanie, wlej galaretkę na kruche ciasto. Wstaw blaszkę do lodówki, by masa całkiem stężała.
- Masa śmietanowo-serowa. Żelatynę rozpuść w wodzie i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. W tym czasie zmiksuj śmietanę, dodaj do niej serek i cukier puder. Na sam koniec wlej żelatynę. Miksuj na najwyższych obrotach. Masę wyłóż na ciasto.
- Wypiek przykryj bezą i wstaw do lodówki.