Siostra Anastazja zawsze piecze na święta. Wszyscy zachwycają się tym smakiem

Jest kruche, aromatyczne i totalnie... śliwkowe. To ciasto na święta może zachwycić twoich gości i sprawić, że sernik czy makowiec zejdą na drugi plan. Może — bo najpierw musisz je przecież zrobić. Pomoże ci przy tym przepis od niezawodnej siostry Anastazji.

Siostra Anastazja robi pyszne ciasto świąteczneSiostra Anastazja robi pyszne ciasto świąteczne
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Siostra Anastazja, iv-serg

Jeśli jest ktoś, kto na ciastach na święta zna się jak nikt inny, to z całą pewnością jest to siostra Anastazja. Zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, jako autorka 17 książek kulinarnych, które sprzedały się w milionach egzemplarzy, może uchodzić w tej kwestii jako niepodważalny autorytet.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta obłędna rolada schabowa z ziemniaczanymi łódeczkami smakuje jak z najlepszej restauracji

Poniższe ciasto z bezą, którego wynalazczynią jest siostra Anastazja, to jedno z najsmaczniejszych ciast śliwkowych, jakie przyszło nam jeść. Połączenie kruchości i słodyczy bezy ze śliwkami okazuje się tu kluczowe. Zimą można korzystać z powideł, a w pozostałe pory roku — ze świeżych śliwek. Sam proces przygotowania jest bardzo prosty i na pewno sobie z nim poradzisz. Zwłaszcza jeśli kiedykolwiek wcześniej zdarzyło ci się już robić bezę. Powodzenia!

Śliwkowe ciasto z bezą według siostry Anastazji

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 200 g margaryny,
  • 150 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina soli,
  • dodatkowo: 300 g śliwek / powidła śliwkowe.

Beza:

  • 4 białka,
  • 200 g cukru,
  • odrobina soli,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

Dobrze przygotowana piana z białek to klucz smacznego ciasta bezowego
Dobrze przygotowana piana z białek to klucz smacznego ciasta bezowego © Canva | Candice Bell
  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Dosyp szczyptę soli. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Te pierwsze dodaj do mąki. Dorzuć również zimne, posiekane masło. Z tych składników zagnieć ciasto. Gdy masa będzie jednolita i elastyczna, uformuj z niej kulę, zabezpiecz folią i schowaj do lodówki na 60 minut.
  2. Po tym czasie wyjmij ciasto z chłodziarki i rozwałkuj. Wyłóż nim spód oprószonej mąką formy do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 15 minut.
  3. Czas na bezę. Białka ubij ze szczyptą soli. Gdy zgęstnieją, stopniowo dodawaj do nich cukier. Piana powinna mieć zwartą konsystencję, być sztywna i puszysta.
  4. Śliwki umyj i pozbaw pestek. Wyłóż je na podpieczony spód od ciasta. Na nie z kolei wylej przygotowaną pianę. Piecz 35 minut w 180 stopniach, a następnie 15 minut w 160 stopniach. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯