PrzepisBoże NarodzenieSiostra Anastazja zawsze piecze na święta. Wszyscy zachwycają się tym smakiem

Siostra Anastazja zawsze piecze na święta. Wszyscy zachwycają się tym smakiem

Jest kruche, aromatyczne i totalnie... śliwkowe. To ciasto na święta może zachwycić twoich gości i sprawić, że sernik czy makowiec zejdą na drugi plan. Może — bo najpierw musisz je przecież zrobić. Pomoże ci przy tym przepis od niezawodnej siostry Anastazji.

Siostra Anastazja robi pyszne ciasto świąteczne
Siostra Anastazja robi pyszne ciasto świąteczne
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Siostra Anastazja, iv-serg

11.12.2023 08:35

Jeśli jest ktoś, kto na ciastach na święta zna się jak nikt inny, to z całą pewnością jest to siostra Anastazja. Zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, jako autorka 17 książek kulinarnych, które sprzedały się w milionach egzemplarzy, może uchodzić w tej kwestii jako niepodważalny autorytet.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Poniższe ciasto z bezą, którego wynalazczynią jest siostra Anastazja, to jedno z najsmaczniejszych ciast śliwkowych, jakie przyszło nam jeść. Połączenie kruchości i słodyczy bezy ze śliwkami okazuje się tu kluczowe. Zimą można korzystać z powideł, a w pozostałe pory roku — ze świeżych śliwek. Sam proces przygotowania jest bardzo prosty i na pewno sobie z nim poradzisz. Zwłaszcza jeśli kiedykolwiek wcześniej zdarzyło ci się już robić bezę. Powodzenia!

Śliwkowe ciasto z bezą według siostry Anastazji

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 200 g margaryny,
  • 150 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina soli,
  • dodatkowo: 300 g śliwek / powidła śliwkowe.

Beza:

  • 4 białka,
  • 200 g cukru,
  • odrobina soli,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

Dobrze przygotowana piana z białek to klucz smacznego ciasta bezowego
Dobrze przygotowana piana z białek to klucz smacznego ciasta bezowego© Canva | Candice Bell
  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Dosyp szczyptę soli. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Te pierwsze dodaj do mąki. Dorzuć również zimne, posiekane masło. Z tych składników zagnieć ciasto. Gdy masa będzie jednolita i elastyczna, uformuj z niej kulę, zabezpiecz folią i schowaj do lodówki na 60 minut.
  2. Po tym czasie wyjmij ciasto z chłodziarki i rozwałkuj. Wyłóż nim spód oprószonej mąką formy do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 15 minut.
  3. Czas na bezę. Białka ubij ze szczyptą soli. Gdy zgęstnieją, stopniowo dodawaj do nich cukier. Piana powinna mieć zwartą konsystencję, być sztywna i puszysta.
  4. Śliwki umyj i pozbaw pestek. Wyłóż je na podpieczony spód od ciasta. Na nie z kolei wylej przygotowaną pianę. Piecz 35 minut w 180 stopniach, a następnie 15 minut w 160 stopniach. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie