Nie jedz rosołu, gdy poczujesz taki posmak. Może ci poważnie zaszkodzić

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Jest pyszny, zdrowy i uniwersalny. Można go jeść sam lub wykorzystać do przygotowania innych dań. Niestety, rosół szybko traci na świeżości, jeśli nie jest odpowiednio przechowywany.

Nie jedz rosołu, gdy poczujesz taki posmak. Może ci poważnie zaszkodzićNie jedz rosołu, gdy poczujesz taki posmak. Może ci poważnie zaszkodzić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Wedding photographer www.photovs.com photovs@gmail.com
Marcin Michałowski

Zupa z kury, znana nam wszystkim jako rosół, to kulinarna klasyka, która gości na polskich stołach nie tylko w niedzielę, ale i podczas różnych uroczystości. Jego uniwersalność sprawia, że często gotuje się go w większych ilościach, mając nadzieję, że wystarczy na kilka dni. Jednak warto wiedzieć, że rosołowi grozi utrata świeżości, jeśli nie zadbamy o jego właściwe przechowywanie. Po czym rozpoznać, że rosół się zepsuł?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję dyniowe pierogi z serowym farszem, każdy prosi o dokładkę

Jak rozpoznać zepsuty rosół?

Najłatwiejszym sposobem na rozpoznanie zepsutego rosołu jest jego smak. Jeśli rosół ma kwaśny lub gorzki posmak, to znak, że nie jest już świeży. Możesz również poczuć nieprzyjemny zapach, który jest oznaką rozwoju bakterii.

Inne objawy zepsutego rosołu to:

  • Pienienie się rosołu podczas podgrzewania
  • Zmiana koloru rosołu na ciemniejszy lub mętny
  • Zmiana konsystencji rosołu, np. gęstnienie lub rozrzedzenie

Jak przechowywać rosół, aby przedłużyć jego trwałość?

Rosół najlepiej przechowywać w lodówce do trzech dni. Aby rosół zachował świeżość, należy go schłodzić jak najszybciej po ugotowaniu. Nie przechowuj rosołu w temperaturze pokojowej, ponieważ znacznie skróci to jego trwałość.

Jeśli nie zjesz całego rosołu w ciągu trzech dni, możesz go zamrozić. Rosół zamrożony można przechowywać do sześciu miesięcy.

Co zrobić z psującym się rosołem?

Jeśli rosół nie jest jeszcze całkowicie zepsuty, możesz go wykorzystać do przygotowania innych dań, np. zupy, sosu lub risotto.

Jeśli rosół jest już bardzo zepsuty, należy go wyrzucić. Nie należy próbować go gotować, ponieważ nie zabije to bakterii.

Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, należy zawsze dokładnie sprawdzać świeżość rosołu przed spożyciem. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, wyrzuć rosół. Twoje zdrowie jest ważniejsze niż jeden posiłek.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości