Nie jedz rosołu, gdy poczujesz taki posmak. Może ci poważnie zaszkodzić

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Jest pyszny, zdrowy i uniwersalny. Można go jeść sam lub wykorzystać do przygotowania innych dań. Niestety, rosół szybko traci na świeżości, jeśli nie jest odpowiednio przechowywany.

Nie jedz rosołu, gdy poczujesz taki posmak. Może ci poważnie zaszkodzićNie jedz rosołu, gdy poczujesz taki posmak. Może ci poważnie zaszkodzić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Wedding photographer www.photovs.com photovs@gmail.com
Marcin Michałowski

Zupa z kury, znana nam wszystkim jako rosół, to kulinarna klasyka, która gości na polskich stołach nie tylko w niedzielę, ale i podczas różnych uroczystości. Jego uniwersalność sprawia, że często gotuje się go w większych ilościach, mając nadzieję, że wystarczy na kilka dni. Jednak warto wiedzieć, że rosołowi grozi utrata świeżości, jeśli nie zadbamy o jego właściwe przechowywanie. Po czym rozpoznać, że rosół się zepsuł?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję dyniowe pierogi z serowym farszem, każdy prosi o dokładkę

Jak rozpoznać zepsuty rosół?

Najłatwiejszym sposobem na rozpoznanie zepsutego rosołu jest jego smak. Jeśli rosół ma kwaśny lub gorzki posmak, to znak, że nie jest już świeży. Możesz również poczuć nieprzyjemny zapach, który jest oznaką rozwoju bakterii.

Inne objawy zepsutego rosołu to:

  • Pienienie się rosołu podczas podgrzewania
  • Zmiana koloru rosołu na ciemniejszy lub mętny
  • Zmiana konsystencji rosołu, np. gęstnienie lub rozrzedzenie

Jak przechowywać rosół, aby przedłużyć jego trwałość?

Rosół najlepiej przechowywać w lodówce do trzech dni. Aby rosół zachował świeżość, należy go schłodzić jak najszybciej po ugotowaniu. Nie przechowuj rosołu w temperaturze pokojowej, ponieważ znacznie skróci to jego trwałość.

Jeśli nie zjesz całego rosołu w ciągu trzech dni, możesz go zamrozić. Rosół zamrożony można przechowywać do sześciu miesięcy.

Co zrobić z psującym się rosołem?

Jeśli rosół nie jest jeszcze całkowicie zepsuty, możesz go wykorzystać do przygotowania innych dań, np. zupy, sosu lub risotto.

Jeśli rosół jest już bardzo zepsuty, należy go wyrzucić. Nie należy próbować go gotować, ponieważ nie zabije to bakterii.

Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, należy zawsze dokładnie sprawdzać świeżość rosołu przed spożyciem. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, wyrzuć rosół. Twoje zdrowie jest ważniejsze niż jeden posiłek.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo