Nie jedz rosołu, gdy poczujesz taki posmak. Może ci poważnie zaszkodzić

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Jest pyszny, zdrowy i uniwersalny. Można go jeść sam lub wykorzystać do przygotowania innych dań. Niestety, rosół szybko traci na świeżości, jeśli nie jest odpowiednio przechowywany.

Nie jedz rosołu, gdy poczujesz taki posmak. Może ci poważnie zaszkodzićNie jedz rosołu, gdy poczujesz taki posmak. Może ci poważnie zaszkodzić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Wedding photographer www.photovs.com photovs@gmail.com
Marcin Michałowski

Zupa z kury, znana nam wszystkim jako rosół, to kulinarna klasyka, która gości na polskich stołach nie tylko w niedzielę, ale i podczas różnych uroczystości. Jego uniwersalność sprawia, że często gotuje się go w większych ilościach, mając nadzieję, że wystarczy na kilka dni. Jednak warto wiedzieć, że rosołowi grozi utrata świeżości, jeśli nie zadbamy o jego właściwe przechowywanie. Po czym rozpoznać, że rosół się zepsuł?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję dyniowe pierogi z serowym farszem, każdy prosi o dokładkę

Jak rozpoznać zepsuty rosół?

Najłatwiejszym sposobem na rozpoznanie zepsutego rosołu jest jego smak. Jeśli rosół ma kwaśny lub gorzki posmak, to znak, że nie jest już świeży. Możesz również poczuć nieprzyjemny zapach, który jest oznaką rozwoju bakterii.

Inne objawy zepsutego rosołu to:

  • Pienienie się rosołu podczas podgrzewania
  • Zmiana koloru rosołu na ciemniejszy lub mętny
  • Zmiana konsystencji rosołu, np. gęstnienie lub rozrzedzenie

Jak przechowywać rosół, aby przedłużyć jego trwałość?

Rosół najlepiej przechowywać w lodówce do trzech dni. Aby rosół zachował świeżość, należy go schłodzić jak najszybciej po ugotowaniu. Nie przechowuj rosołu w temperaturze pokojowej, ponieważ znacznie skróci to jego trwałość.

Jeśli nie zjesz całego rosołu w ciągu trzech dni, możesz go zamrozić. Rosół zamrożony można przechowywać do sześciu miesięcy.

Co zrobić z psującym się rosołem?

Jeśli rosół nie jest jeszcze całkowicie zepsuty, możesz go wykorzystać do przygotowania innych dań, np. zupy, sosu lub risotto.

Jeśli rosół jest już bardzo zepsuty, należy go wyrzucić. Nie należy próbować go gotować, ponieważ nie zabije to bakterii.

Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, należy zawsze dokładnie sprawdzać świeżość rosołu przed spożyciem. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, wyrzuć rosół. Twoje zdrowie jest ważniejsze niż jeden posiłek.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯