Dodaj do pomidorówki. Nawet zimą będzie smakować jak ze świeżych warzyw

Świeżo zerwane pomidory prosto z krzaka mają niepowtarzalny aromat, którego nic nie jest w stanie zastąpić. Doskonale są tego świadomi miłośnicy klasycznej zupy pomidorowej, która w ich domach pełni rolę prawdziwej królowej obiadów. Ale jak podkreślić jej smak, zwłaszcza w zimie, kiedy do dyspozycji mamy jedynie koncentrat lub passatę ze sklepu?

Zupa pomidorowa Zupa pomidorowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Trudno uzyskać tak intensywnie pomidorowy smak pomidorówki bez świeżych warzyw, ale nie jest to niemożliwe. Spośród dostępnych na sklepowych półkach produktów kilka może pomóc podkręcić smak zupy pomidorowej tak, że nawet zimą podbije kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort naleśnikowy na wypasie. Wygląda jak dzieło sztuki

Co dodać do zupy pomidorowej, żeby miała lepszy smak?

Istnieje prosty sposób, dzięki któremu można osiągnąć intensywny i głęboki smak zupy pomidorowej, nawet bez dostępu do świeżych warzyw. Ten smak, który kojarzy się z ciepłym, parującym talerzem pełnym zupy u babci, można uzyskać na bazie produktów dostępnych w sklepie. Wystarczy zastosować mały trik kulinarny.

Zamiast tradycyjnego koncentratu, można użyć pomidorów w puszce, które zdecydowanie zwiększą intensywność smaku zupy. Dodatkowo warto dodać do niej słodkiej papryki mielonej. Te dwa składniki sprawią, że nawet najprostsza zupa pomidorowa zacznie smakować jak ta, którą jedliśmy latem.

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa © Pixabay

Domowa zupa pomidorowa. Przepis

Składniki:

  • 1 litr bulionu mięsnego lub na bazie warzyw,
  • 1 puszka pomidorów całych lub krojonych,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • kilka łyżek oliwy,
  • szklanka kwaśnej lub słodkiej śmietany (w zależności od prefernecji),
  • zioła (bazylia, papryka słodka i wędzona),
  • sól i pieprz,
  • makaron świderki lub ryż (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż łyżeczkę papryki mielonej słodkiej i wędzonej, cały czas mieszając. Wystarczy kilkanaście sekund smażenia, jeśli papryka przypali się, nabierze mocno gorzkiego smaku.
  2. Do papryki dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj całość i podlej niewielką ilością wody, by nic się nie przypaliło.
  3. Po minucie dodaj do warzyw pomidory z puszki. Całość zagotuj. Kiedy warzywa zmiękną, zblenduj całość.
  4. W drugim garnku podgrzewaj bulion. Zblendowane warzywa dodaj do gorącego bulionu. Zagotuj.
  5. Zupę możesz zabielić śmietaną (jeśli używasz kwaśnej śmietany, pamiętaj, by wcześniej ją zahartować).
  6. Zupę dopraw bazylią, solą i pieprzem. Podawaj z ryżem lub makaronem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości