Dodaj do pomidorówki. Nawet zimą będzie smakować jak ze świeżych warzyw

Świeżo zerwane pomidory prosto z krzaka mają niepowtarzalny aromat, którego nic nie jest w stanie zastąpić. Doskonale są tego świadomi miłośnicy klasycznej zupy pomidorowej, która w ich domach pełni rolę prawdziwej królowej obiadów. Ale jak podkreślić jej smak, zwłaszcza w zimie, kiedy do dyspozycji mamy jedynie koncentrat lub passatę ze sklepu?

Zupa pomidorowa Zupa pomidorowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Trudno uzyskać tak intensywnie pomidorowy smak pomidorówki bez świeżych warzyw, ale nie jest to niemożliwe. Spośród dostępnych na sklepowych półkach produktów kilka może pomóc podkręcić smak zupy pomidorowej tak, że nawet zimą podbije kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort naleśnikowy na wypasie. Wygląda jak dzieło sztuki

Co dodać do zupy pomidorowej, żeby miała lepszy smak?

Istnieje prosty sposób, dzięki któremu można osiągnąć intensywny i głęboki smak zupy pomidorowej, nawet bez dostępu do świeżych warzyw. Ten smak, który kojarzy się z ciepłym, parującym talerzem pełnym zupy u babci, można uzyskać na bazie produktów dostępnych w sklepie. Wystarczy zastosować mały trik kulinarny.

Zamiast tradycyjnego koncentratu, można użyć pomidorów w puszce, które zdecydowanie zwiększą intensywność smaku zupy. Dodatkowo warto dodać do niej słodkiej papryki mielonej. Te dwa składniki sprawią, że nawet najprostsza zupa pomidorowa zacznie smakować jak ta, którą jedliśmy latem.

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa © Pixabay

Domowa zupa pomidorowa. Przepis

Składniki:

  • 1 litr bulionu mięsnego lub na bazie warzyw,
  • 1 puszka pomidorów całych lub krojonych,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • kilka łyżek oliwy,
  • szklanka kwaśnej lub słodkiej śmietany (w zależności od prefernecji),
  • zioła (bazylia, papryka słodka i wędzona),
  • sól i pieprz,
  • makaron świderki lub ryż (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż łyżeczkę papryki mielonej słodkiej i wędzonej, cały czas mieszając. Wystarczy kilkanaście sekund smażenia, jeśli papryka przypali się, nabierze mocno gorzkiego smaku.
  2. Do papryki dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj całość i podlej niewielką ilością wody, by nic się nie przypaliło.
  3. Po minucie dodaj do warzyw pomidory z puszki. Całość zagotuj. Kiedy warzywa zmiękną, zblenduj całość.
  4. W drugim garnku podgrzewaj bulion. Zblendowane warzywa dodaj do gorącego bulionu. Zagotuj.
  5. Zupę możesz zabielić śmietaną (jeśli używasz kwaśnej śmietany, pamiętaj, by wcześniej ją zahartować).
  6. Zupę dopraw bazylią, solą i pieprzem. Podawaj z ryżem lub makaronem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀