Tak maliny naprawdę wpływają na organizm. Jemy, a nie mamy świadomości

Maliny to jedne z ulubionych letnich owoców. Mało kto ich nie lubi i bardzo dobrze, że cieszą się taką popularnością. Mają mnóstwo zalet, a o niektórych z nich nawet nie mamy pojęcia. Przekonaj się, co potrafią maliny.

Całe lato można cieszyć się smakiem malin.Całe lato można cieszyć się smakiem malin.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Maliny mają bardzo długą historię. Uchodzą za jedną z najstarszych roślin. Szybko przekonano się do ich walorów smakowych i zdrowotnych. Jedne z pierwszych pisemnych wzmianek o malinach pochodzą z 300 r. p.n.e.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łączę kilka składników i wlewam do kubeczka. Po kilku godzinach tęczowe lody są gotowe

Wspomagają dietę

Maliny mają niewiele kalorii. Sto gramów tych owoców dostarcza zaledwie ich około 50-60. Owoce te zawierają przede wszystkim cukry, pektyny oraz kwasy organiczne, takie jak kwas salicylowy, jabłkowy czy cytrynowy. W malinach można także znaleźć bogactwo witamin i składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, żelazo oraz potas.

Maliny wzmacniają odporność

Maliny są doskonałym źródłem witaminy C, która jest kluczowa dla wzmocnienia układu odpornościowego. Regularne jedzenie tych owoców może pomóc w zapobieganiu oraz leczeniu przeziębień i infekcji. Są one również bogate w antyoksydanty, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami.

Ułatwiają trawienie

Maliny mają również działanie przeciwzapalne, dzięki czemu mogą pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie. Związki fenolowe obecne w malinach, takie jak kwas elagowy, mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co dodatkowo wspiera układ odpornościowy. Dieta bogata w maliny może również przynieść korzyści układowi trawiennemu. Zawierają sporo błonnika, dlatego wspomagają pracę jelit. Co więcej, błonnik ten działa jak naturalny prebiotyk, wspierając rozwój korzystnych bakterii jelitowych.

Maliny są dobre dla serca

Warto włączyć maliny do codziennej diety również ze względu na ich korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Zawarte w malinach polifenole pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, co zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca. Maliny w diecie powodują, że poprawia się krążenie krwi, co ma kluczowe znaczenie dla zdrowia serca.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇