Tak maliny naprawdę wpływają na organizm. Jemy, a nie mamy świadomości

Maliny to jedne z ulubionych letnich owoców. Mało kto ich nie lubi i bardzo dobrze, że cieszą się taką popularnością. Mają mnóstwo zalet, a o niektórych z nich nawet nie mamy pojęcia. Przekonaj się, co potrafią maliny.

Całe lato można cieszyć się smakiem malin.Całe lato można cieszyć się smakiem malin.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Maliny mają bardzo długą historię. Uchodzą za jedną z najstarszych roślin. Szybko przekonano się do ich walorów smakowych i zdrowotnych. Jedne z pierwszych pisemnych wzmianek o malinach pochodzą z 300 r. p.n.e.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łączę kilka składników i wlewam do kubeczka. Po kilku godzinach tęczowe lody są gotowe

Wspomagają dietę

Maliny mają niewiele kalorii. Sto gramów tych owoców dostarcza zaledwie ich około 50-60. Owoce te zawierają przede wszystkim cukry, pektyny oraz kwasy organiczne, takie jak kwas salicylowy, jabłkowy czy cytrynowy. W malinach można także znaleźć bogactwo witamin i składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, żelazo oraz potas.

Maliny wzmacniają odporność

Maliny są doskonałym źródłem witaminy C, która jest kluczowa dla wzmocnienia układu odpornościowego. Regularne jedzenie tych owoców może pomóc w zapobieganiu oraz leczeniu przeziębień i infekcji. Są one również bogate w antyoksydanty, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami.

Ułatwiają trawienie

Maliny mają również działanie przeciwzapalne, dzięki czemu mogą pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie. Związki fenolowe obecne w malinach, takie jak kwas elagowy, mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co dodatkowo wspiera układ odpornościowy. Dieta bogata w maliny może również przynieść korzyści układowi trawiennemu. Zawierają sporo błonnika, dlatego wspomagają pracę jelit. Co więcej, błonnik ten działa jak naturalny prebiotyk, wspierając rozwój korzystnych bakterii jelitowych.

Maliny są dobre dla serca

Warto włączyć maliny do codziennej diety również ze względu na ich korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Zawarte w malinach polifenole pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, co zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca. Maliny w diecie powodują, że poprawia się krążenie krwi, co ma kluczowe znaczenie dla zdrowia serca.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości