Dodaj odrobinę do wody i pij codziennie. Obniżysz poziom cholesterolu, a kilogramy polecą w dół
Z pomocą w upalne dni przychodzi nam woda z dodatkiem grejpfruta. Taki napój jest świetnym sposobem na nawodnienie organizmu, a dodatkowo przyczynia się do zmniejszenia masy ciała. Grejpfrut ma o wiele więcej cennych właściwości, takich jak m.in. obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi oraz wzmocnienie odporności organizmu.
29.07.2024 | aktual.: 29.07.2024 13:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Grejpfrut to owoc o specyficznym smaku; nie każdy potrafi docenić go w równym stopniu. Charakteryzuje się oryginalnym, słodko-kwaśnym smakiem, zależnym od gatunku. Poszczególne odmiany tego owocu mogą się różnić dodatkowo barwą i ilością wartości odżywczych. Należy jednak podkreślić, że każdy z nich jest doskonałym sojusznikiem naszego zdrowia i sylwetki.
Zdecydowanie najbardziej popularny jest czerwony grejpfrut, uważany za najzdrowszy. Ma najwięcej witaminy C, likopenu i karotenoidów. Ma typowo słodko-kwaśny posmak, ale z wyraźnie wyczuwalną nutą goryczy, którą powoduje narginina. Nieco mniej znane są żółte i zielone odmiany. Ich smak jest nieco bardziej delikatny — żółte są kwaśne, ale nie czuć w nich goryczy, zielone zaś kwaśno-słodkie. Te dwa rodzaje wiele osób uznaje za smaczniejsze, ale niestety, idzie za tym mniejsza ilość wartości odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bogactwo witamin, minerałów i innych składników
Grejpfrut to doskonałe źródło witaminy C, która pozytywnie działa na układ odpornościowy organizmu. Miąższ z jednego grejpfruta jest w stanie dostarczyć więcej witaminy C niż zalecana dzienna dawka, a także jedną trzecią rekomendowanej dziennej dawki beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Poza tym owoc ma sporą ilość witamin z grupy B i potasu.
Poza wartościowymi witaminami, minerałami i walorami smakowymi grejpfrut zawiera także cenne flawonoidy. Zlokalizowane są one głównie w skórce, pestkach i białej błonce grejpfruta, którą niektórzy usuwają przed jedzeniem (nie rób tego!). Flawonoidy, czyli grupa związków polifenolowych, które występują właśnie w owocach i warzywach, wyróżniają się właściwościami antybakteryjnymi, przeciwgrzybicznymi oraz przeciwnowotworowymi.
Właściwości grejpfrutów
Ten niepozorny, okrągły owoc wykazuje właściwości przyspieszające przemianę materii, wpływa na zmniejszenie apetytu, zwiększając tym samym uczucie sytości. Według badań może chronić przed zachorowaniem na nowotwór jelit, żołądka, prostaty, pęcherza moczowego i szyjki macicy. Pozytywnie oddziałuje na serce – obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie tętnicze, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy. To idealny owoc dla diabetyków — ma niski indeks glikemiczny i mało kalorii.
Grejpfruta doceniono również w kosmetyce i zaczęto dodawać ten składnik do rozmaitych kremów i preparatów. Rekomendowany jest do skóry tłustej i trądzikowej, ma zdolność regulowania nadmiaru sebum, oczyszcza i zamyka pory. Redukuje przebarwienia i zmiany powstałe w wyniku trądziku.
Owoc ten jest także przydatny dla przyspieszania gojenia stanów zapalnych, ran i uszkodzeń skóry.
Dlaczego warto pić wodę z grejpfrutem?
Wiedząc już, jak cenne właściwości niesie ze sobą spożywanie grejpfruta, nie powinieneś mieć wątpliwości, dlaczego warto pić wodę z tym dodatkiem. Sok z grejpfruta świetnie nawadnia, co jest bardzo ważne nie tylko w codziennej diecie, w szczególności podczas upałów, ale również w czasie odchudzania. Dodatkowo, z uwagi na sporą zawartość błonnika, przyspiesza trawienie, reguluje pracę jelit i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksycznych substancji.
Wodę z grejpfrutem można pić kilka razy w ciągu dnia, ale szczególnie polecana jest przed jedzeniem. Zastosowanie tego prostego triku wpłynie na uczucie sytości, bowiem błonnik zawarty w grejpfrucie wypełni żołądek i w efekcie zjemy mniejszy posiłek, a tym samym dostarczymy do organizmu mniej kalorii. Picie tego napoju między posiłkami zmniejszy ryzyko podjadania niezdrowych przekąsek i słodyczy.
Kolejna zaleta grejpfrutowego dodatku to redukcja nagłych skoków stężenia poziomu glukozy we krwi. Warto mieć świadomość, że to właśnie nagłe wahania poziomu cukru powodują napady głodu, objadanie się, co przyczynia się do gromadzenia tkanki tłuszczowej. Woda z grejpfrutem ma super smak, co jest ogromną zaletą dla tych, którzy nie przepadają za samą wodą. Napój ten dostarcza niewiele kalorii - 100 gramów tego owocu ma jedynie 42 kcal.
Jak przygotować grejpfrutowy napój?
Przygotowanie napoju jest banalnie proste, w dodatku szybkie i tanie. Wystarczy pokroić wybrany rodzaj grejpfruta na plasterki, zalać je wodą, a następnie delikatnie docisnąć za pomocą łyżeczki, dzięki czemu szybciej puści sok. Drugą opcją jest wyciśnięcie od razu soku bezpośrednio do szklanki i zalanie wodą. Napój można doprawić rozmarynem, świeżymi gałązkami lub listkami mięty. W upały dobrze sprawdzi się także lód. Proste, smaczne i skuteczne — koniecznie wypróbuj!