Najzdrowszy wśród cytrusów. Ma więcej witaminy C niż cytryna
Ogromny, żółty, przypomina coś pomiędzy dużą cytryną a grapefruitem. Czy wiesz już, o jakim owocu mowa? O pomelo, największym cytrusie na świecie. Dlaczego warto jeść pomelo? Wyjaśniamy.
27.02.2024 17:27
Pomelo to cytrus, który nie cieszy się w Polsce szczególną popularnością. To bardzo smaczny i wartościowy owoc, który obfituje w wiele cennych składników odżywczych. Czy wiesz, że pomelo ma znacznie więcej witaminy C niż cytryna? Warto włączyć go w swoją codzienną dietę bez względu na porę roku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pomelo — przodek grapefruita
Dojrzałe pomelo waży nawet 4 kilogramy! To ogromny owoc, który można znaleźć w dobrze zaopatrzonych marketach, a także w warzywniakach. Z wyglądu przypomina hybrydę cytryny z grapefruitem. Miąższ jest zwarty, a przy tym chrupiący, jednak w odróżnieniu od reszty cytrusów, nie jest soczysty — nie nadaje się na sok.
Jakie jest pomelo w smaku? Słodkie, cytrusowe, wyraźnie grapefruitowe, jednak pozbawione charakterystycznej goryczki. To pyszny owoc, który nie cieszy się w Polsce szczególną popularnością. Dlaczego? Problemem jest cena. Cena za kilogram wynosi ok. 14 złotych, a jedno pomelo waży co najmniej kilogram.
Pomelo jest "przodkiem" grapefruita. Owoc uprawiano już cztery tysiące lat temu w Chinach, jednak wiele źródeł donosi, że cytrus był znany w Palestynie i Hiszpanii. Nie do końca wiadomo, skąd tak naprawdę pochodzi, jednak roślina rozwija się wyłącznie w ciepłym klimacie. Obecnie pomelo uprawia się w Indiach, Chinach, Tajlandii i na Malajach.
Dlaczego warto jeść pomelo?
Pomelo to pyszny, słodki i wyraźnie cytrusowy owoc, który jest pozbawiony charakterystycznej goryczki i kwasu. Smak to jednak nie wszystko. Pomelo to bogactwo cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, potas, błonnik pokarmowy, witamina B6, wapń czy magnez. Regularne spożywanie pomelo wpłynie na pracę układu trawiennego i moczowego.
Jak na cytrusa przystało, dostarczy wielu cennych antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia się organizmu, a także przyśpieszy spalanie tkanki tłuszczowej. Mimo słodkiego smaku pomelo ma niski indeks glikemiczny (IG 30) i może być spożywany przez osoby borykające się z cukrzycą czy insulinoopornością. Warto włączyć go do swojej codziennej diety.