Najzdrowszy wśród cytrusów. Ma więcej witaminy C niż cytryna

Ogromny, żółty, przypomina coś pomiędzy dużą cytryną a grapefruitem. Czy wiesz już, o jakim owocu mowa? O pomelo, największym cytrusie na świecie. Dlaczego warto jeść pomelo? Wyjaśniamy.

Freshly peeled pink pomelo on the table
Freshly peeled pink pomelo on the table, sweet fresh citrus pomelo on the kitchen table
ligora
sweet, detail, pink, element, health, colorful, orange, sliced, vegan, up, half, grapefruit slice, closeup pomelo, pink pomelo, citrus pomeloPomelo — najzdrowszy z cytrusów.
Źródło zdjęć: © Getty Images | ihar leichonak

Pomelo to cytrus, który nie cieszy się w Polsce szczególną popularnością. To bardzo smaczny i wartościowy owoc, który obfituje w wiele cennych składników odżywczych. Czy wiesz, że pomelo ma znacznie więcej witaminy C niż cytryna? Warto włączyć go w swoją codzienną dietę bez względu na porę roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Pomelo — przodek grapefruita

Dojrzałe pomelo waży nawet 4 kilogramy! To ogromny owoc, który można znaleźć w dobrze zaopatrzonych marketach, a także w warzywniakach. Z wyglądu przypomina hybrydę cytryny z grapefruitem. Miąższ jest zwarty, a przy tym chrupiący, jednak w odróżnieniu od reszty cytrusów, nie jest soczysty — nie nadaje się na sok.

Jakie jest pomelo w smaku? Słodkie, cytrusowe, wyraźnie grapefruitowe, jednak pozbawione charakterystycznej goryczki. To pyszny owoc, który nie cieszy się w Polsce szczególną popularnością. Dlaczego? Problemem jest cena. Cena za kilogram wynosi ok. 14 złotych, a jedno pomelo waży co najmniej kilogram.

Pomelo jest "przodkiem" grapefruita. Owoc uprawiano już cztery tysiące lat temu w Chinach, jednak wiele źródeł donosi, że cytrus był znany w Palestynie i Hiszpanii. Nie do końca wiadomo, skąd tak naprawdę pochodzi, jednak roślina rozwija się wyłącznie w ciepłym klimacie. Obecnie pomelo uprawia się w Indiach, Chinach, Tajlandii i na Malajach.

Dlaczego warto jeść pomelo?

Pomelo to pyszny, słodki i wyraźnie cytrusowy owoc, który jest pozbawiony charakterystycznej goryczki i kwasu. Smak to jednak nie wszystko. Pomelo to bogactwo cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, potas, błonnik pokarmowy, witamina B6, wapń czy magnez. Regularne spożywanie pomelo wpłynie na pracę układu trawiennego i moczowego.

Jak na cytrusa przystało, dostarczy wielu cennych antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia się organizmu, a także przyśpieszy spalanie tkanki tłuszczowej. Mimo słodkiego smaku pomelo ma niski indeks glikemiczny (IG 30) i może być spożywany przez osoby borykające się z cukrzycą czy insulinoopornością. Warto włączyć go do swojej codziennej diety.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej