Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Szybki, prosty, ciekawy i mega smaczny deser bez pieczenia jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole. Co więcej, jest lekki i pożywny. Czego chcieć więcej?

Deserki w wydaniu mini skrywają owocową niespodziankęDeserki w wydaniu mini skrywają owocową niespodziankę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Domowe słodkości zazwyczaj kojarzą się ze skomplikowanymi i czasochłonnymi procesami lub sporą ilością kalorii. A wcale nie musi tak być, o czym przekonasz się już za chwilę. 

Jak się okazuje, przy pomocy kilku prostych produktów można wyczarować naprawdę fajną i smaczną przekąskę w słodkim wydaniu. Nie wymaga ona też zbyt wiele czasu, wystarczy po prostu połączyć potrzebne składniki i wstawić je do schłodzenia. A, że są one jak najbardziej fit, domowe deserki możesz jeść bez wyrzutów sumienia

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Ta prosta receptura dosłownie w mgnieniu oka pozwoli ci przygotować pyszny deser dla całej rodziny

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1/4 szklanki masła orzechowego,
  • 1/4 szklanki syropu klonowego,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • owoce: maliny, borówki, truskawki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad fit deserem rozpoczynam od przygotowania spodu pod przyszłe deserki. W tym celu mieszam ze sobą płatki owsiane, masło orzechowe oraz syrop klonowy

W spodzie przyszłych deserków znajdzie się m.in. masło orzechowe
W spodzie przyszłych deserków znajdzie się m.in. masło orzechowe © Licencjodawca | Pyszności

Składniki łączę dokładnie przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, aby stworzyły idealną kombinację

Krok 2. Powstałą mieszankę przekładam do papierowych papilotek, po czym delikatnie dociskam każdą porcję, aby ją utwardzić. Jeśli chcesz, żeby przyszłe deserki miały perfekcyjne kształty, najlepiej ułożyć je wcześniej w foremkach na muffinki. 

Pierwsza warstwa już prawie jest
Pierwsza warstwa już prawie jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kolejną warstwę tworzę ze świeżych owoców. W tym przypadku postawiłam na borówki, truskawkimaliny. Oczywiście to tylko propozycja i w tym pysznym deserze sprawdzą się również inne owoce

Na drugą warstwę składają się kolorowe owoce
Na drugą warstwę składają się kolorowe owoce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec każdą foremkę wypełniam jogurtem naturalnym. I to wszystko, jeśli chodzi o pracę nad domowymi deserkami. Teraz należy umieścić je w zamrażarce na 4-5 godzin

Czas na wizytę w zamrażarce
Czas na wizytę w zamrażarce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Jak sam więc widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować ciekawy deser w zdrowym wydaniu. Smacznego!

I można się zajadać
I można się zajadać © Licencjodawca | Pyszności

Taki deser to idealny pomysł na szybką przekąskę, jak i zdrowy deser po obiedzie. Dlatego też nie zwlekaj i zrób go jak najszybciej. Na pewno nie pożałujesz, bo wszędzie gdzie się pojawia, robi prawdziwą furorę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej