Ciasto bananowe bez mąki i cukru. Pyszny przepis na deser
Proste ciasto bananowe bez grama mąki i bez dodatku cukru. Lekkie, czekoladowe i pełne pysznego kremu na bazie twarogu z bananem.
02.02.2023 15:34
Ciasto w zdrowszym wydaniu
Domowe ciasta, chociaż smaczne, często mają w sobie sporo cukru. Jeśli szukasz alternatywy na pyszny deser ze zmniejszoną ilością cukru i bez dodatku mąki, to trafiłeś wprost idealnie. To ciasto pokochają również osoby, które z powodu chorób i nietolerancji muszą ograniczyć spożycie glutenu w swojej diecie. To proste ciasto z pysznym kremem to dowód na to, że zdrowiej nie oznacza również mniej smacznie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Ciasto bananowe bez mąki
Składniki:
- 2 banany
- 2 jajka
- 50 g kakao
- 8 g proszku do pieczenia
- 3 g soli
- 10 g cukru waniliowego
Masa
- 250 g twarogu
- 50 g masła
- 10 g cukru waniliowego
- 1 banan
- 100 g malin
- 1 gorzka czekolada
Sposób przygotowania:
Banan podziel na mniejsze części i umieść w robocie kuchennym. Dodaj cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól, kakao oraz dwa jajka i połącz składniki w jednolitą masę. Wylej przygotowaną masę na blaszkę 16x16 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Wystudź i podziel na dwie części.
Przejdź do przygotowania masy. W naczyniu robota kuchennego umieść banany, twaróg, miękkie masło, cukier wanilinowy i zblenduj na jednolitą masę. Przełóż krem do szprycy i wyłóż część na upieczone ciasto. Przykryj drugim blatem ciasta.
Pozostałą część masy wyłóż na górę ciasta, zajmując ok. połowę przestrzeni i posyp posiekaną czekoladą. W drugiej części rozprowadź roztopioną czekoladę i wyłóż maliny. Nasze lekkie i pyszne ciasto bananowe jest już gotowe.
Smacznego!