Przepis na Fererro Rocher. Kultowe pralinki przygotujesz w swoim domu

Uwielbiane pralinki Ferrero Rocher przygotujesz z łatwością w swoim domu. Nie musisz już wydawać fortuny w sklepie. Idealny pomysł na prezent.

Obrazek
Ewa

Domowe czekoladki

Sklepowe półki wręcz uginają się pod wyborem różnego rodzaju słodkości i bombonierek. Jedną z wiodących marek jest Ferrero, która zasłynęła produkcją czekoladek z kremowym nadzieniem i całym orzechem w środku. Rocher kojarzy nam się przede wszystkim ze specjalnymi okazjami i prezentami. Dziś mamy dla Ciebie przepis na domowe pralinki, które przygotujesz z łatwością w swojej kuchni. Nie potrzebujesz do tego specjalnych sprzętów ani wyszukanych składników. Takie czekoladki to świetny pomysł na własnoręcznie przygotowany prezent. Mają prosty skład i pyszny smak- czyli połączenie po prostu idealne!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Domowe pralinki Ferrero Rocher

Składniki:

  • 100 g wafelków kakaowych
  • 3 łyżki nutelli
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • około 15 sztuk orzechów laskowych

Polewa

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g orzeszków ziemnych

Z podanych proporcji uzyskasz ok. 15 czekoladek.

Sposób przygotowania:

Wafelki kakaowe podziel na mniejsze części, wrzuć do robota kuchennego i zamień na drobną masę. Orzechy ziemne również zmiel w robocie kuchennym. Wafelki i orzeszki przełóż do miski i dodaj do nich krem czekoladowy i dokładnie wymieszaj.

Domowe Ferrero Rocher- Pyszności
Domowe Ferrero Rocher- Pyszności

Z powstałej masy uformuj w dłoniach niewielkie kulki, wciskając do środka orzech laskowy. Wstaw do lodówki na 15 minut, aby masa nieco stwardniała i nie rozpuszczała się w rękach.

Obrazek
Domowe Ferrero Rocher- Pyszności

Przygotuj polewę. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj ze sobą. Dodaj posiekane drobno orzechy. W miseczce z polewą zanurzaj dokładnie każdą ze schłodzonych pralinek. Tak przygotowane pralinki wstaw do lodówki na 3 godziny, aby czekolada zastygła.

Domowe Ferrero Rocher- Pyszności
Domowe Ferrero Rocher- Pyszności

Po tym czasie nasze pralinki są już gotowe. Możesz od razu podać je swoim bliskim lub elegancko zapakować i wręczyć jako przygotowany od serca prezent. Smakują przepysznie- zdecydowanie nie da zjeść się tylko jednej sztuki :)

Smacznego!

Obrazek
Domowe Ferrero Rocher- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej