Błyskawiczny deser à la Ferreo Rocher. Moje dzieciaki oszalały na jego punkcie
18.02.2024 08:12, aktual.: 18.02.2024 22:48
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli ty i twoja rodzina lubi zjeść po obiedzie coś słodkiego, mam przepis, który na pewno was zainteresuje. Mega prosty w przygotowaniu deser zachwyca smakiem już od pierwszej łyżeczki.
Jak się okazuje, aby przygotować domowy deser w genialnym wydaniu, nie potrzebujesz wcale zbyt wiele. Wystarczy dobry pomysł, kilka składników i dosłownie 20 minut pracy, aby jeszcze dziś na twoim stole zagościł uroczy deser bez pieczenia. Gwarantuję ci, że czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś!
To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Nie dość, że deser zrobisz w mgnieniu oka, to jeszcze inspiracją do jego powstania były kultowe praliny Ferrero Rocher. Jeśli więc lubisz ich smak, tym bardziej domowy deser jest dla ciebie. Nie znam nikogo, kto byłby w stanie mu odmówić, a uwierz mi, już wiele osób go próbowało. Za każdym razem wszyscy się nim zachwycają i od razu proszą o dokładną recepturę.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowe desery z czekoladowo-orzechową nutką zrobią prawdziwą furorę w każdym domu
Składniki:
- 4 wafle ryżowe,
- 300 g puddingu kakaowego,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1/2 gorzkiej czekolady,
- orzechy laskowe do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od pokruszenia wafli ryżowych.
Krok 2. Następnie do miski dodaję pudding kakaowy oraz kakao. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
I pierwsza warstwa deseru już jest. Mówiłam, że będzie prosto i szybko!
Krok 3. Gotową mieszankę przekładam do okrągłych foremek, wypełniając je praktycznie w całości. Zostawiam trochę miejsca na polewę i dodatki.
Krok 4. Na wierzchu każdej foremki rozprowadzam gorzką czekoladę w płynnej postaci. Wcześniej roztapiam ją w kąpieli wodnej, co zajmuje mi dosłownie kilka minut.
Krok 5. Na koniec na desce do krojenia układam orzechy laskowe i drobno je siekam, po czym dekoruję nimi każdą foremkę z deserkiem.
Dopiero w takiej postaci deserki mogą trafić do lodówki do schłodzenia. Powinny spędzić tam minimum 2 godziny.
Krok 6. I to wszystko, jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować efektowny deser bez pieczenia w zaciszu własnej kuchni. Smacznego!