Błyskawiczny deser à la Ferreo Rocher. Moje dzieciaki oszalały na jego punkcie

Jeśli ty i twoja rodzina lubi zjeść po obiedzie coś słodkiego, mam przepis, który na pewno was zainteresuje. Mega prosty w przygotowaniu deser zachwyca smakiem już od pierwszej łyżeczki.

Deserki inspirowane kultowymi pralinami mogłabym jeść codziennieDeserki inspirowane kultowymi pralinami mogłabym jeść codziennie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jak się okazuje, aby przygotować domowy deser w genialnym wydaniu, nie potrzebujesz wcale zbyt wiele. Wystarczy dobry pomysł, kilka składników i dosłownie 20 minut pracy, aby jeszcze dziś na twoim stole zagościł uroczy deser bez pieczenia. Gwarantuję ci, że czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś!

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Nie dość, że deser zrobisz w mgnieniu oka, to jeszcze inspiracją do jego powstania były kultowe praliny Ferrero Rocher. Jeśli więc lubisz ich smak, tym bardziej domowy deser jest dla ciebie. Nie znam nikogo, kto byłby w stanie mu odmówić, a uwierz mi, już wiele osób go próbowało. Za każdym razem wszyscy się nim zachwycają i od razu proszą o dokładną recepturę

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny deser à la Ferreo Rocher. Moje dzieciaki oszalały na jego punkcie

Ekspresowe desery z czekoladowo-orzechową nutką zrobią prawdziwą furorę w każdym domu

Składniki:

  • 4 wafle ryżowe,
  • 300 g puddingu kakaowego,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1/2 gorzkiej czekolady,
  • orzechy laskowe do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od pokruszenia wafli ryżowych. 

Bazą deseru są wafelki ryżowe
Bazą deseru są wafelki ryżowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie do miski dodaję pudding kakaowy oraz kakao. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. 

Do mieszanki trafia m.in. kakao
Do mieszanki trafia m.in. kakao © Licencjodawca | Pyszności

I pierwsza warstwa deseru już jest. Mówiłam, że będzie prosto i szybko!

Krok 3. Gotową mieszankę przekładam do okrągłych foremek, wypełniając je praktycznie w całości. Zostawiam trochę miejsca na polewę i dodatki.  

Czas wypełnić foremki
Czas wypełnić foremki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na wierzchu każdej foremki rozprowadzam gorzką czekoladę w płynnej postaci. Wcześniej roztapiam ją w kąpieli wodnej, co zajmuje mi dosłownie kilka minut. 

W deserze musi znaleźć się i polewa czekoladowa
W deserze musi znaleźć się i polewa czekoladowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec na desce do krojenia układam orzechy laskowe i drobno je siekam, po czym dekoruję nimi każdą foremkę z deserkiem. 

Ostatnim dodatkiem są orzechy laskowe
Ostatnim dodatkiem są orzechy laskowe © Licencjodawca | Pyszności

Dopiero w takiej postaci deserki mogą trafić do lodówki do schłodzenia. Powinny spędzić tam minimum 2 godziny

Krok 6. I to wszystko, jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować efektowny deser bez pieczenia w zaciszu własnej kuchni. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej