PrzepisCiasto bez pieczeniaPo to ciasto bez pieczenia ustawiają się kolejki. Nie nadążam z krojeniem na imprezach

Po to ciasto bez pieczenia ustawiają się kolejki. Nie nadążam z krojeniem na imprezach

Ciasto 3 Bit bez pieczenia - Pyszności
Ciasto 3 Bit bez pieczenia - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
16.02.2024 11:32, aktualizacja: 16.02.2024 12:06

Kiedy pierwszy raz przygotowałam to ciasto, nie spodziewałam się, jak wielką furorę zrobi. Po porcję 3 Bita ustawiają się kolejki, a o dokładkę proszą nawet ci, którzy na co dzień stronią od słodkości. Pyszny deser bez pieczenia to hit w moim domu.

Różne warstwy, konsystencje i smaki łączą się świetnie w pyszną całość. Rozkosznie słodka masa krówkowa rozpływa się w ustach, a puszysty krem ze śmietany i mascarpone to kwintesencja lekkości i delikatności. Bazę stanowią herbatniki, dzięki czemu nawet nie muszę odpalać piekarnika. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyci każdego miłośnika słodkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto 3 Bit bez pieczenia

Przygotowanie tego deseru zajmuje mi zaledwie pół godziny, więc często sięgam po nie, gdy mam ochotę na pyszne ciasto, ale jednocześnie nie chcę spędzać pół dnia w kuchni. Wśród ciast bez pieczenia wyróżnia się tym, że kroić je można niemal od razu po przełożeniu, nie musi odstać w lodówce. Wtedy herbatniki są przyjemnie kruche i urozmaicają konsystencję całości.

Ciasto 3-bit
Ciasto 3-bit© Adobe Stock

Zamiast herbatników, sięgnąć można również po krakersy, które dodadzą całości nieco słonego smaku, przełamując słodkie masy.

Składniki:

  • 48 herbatników,
  • 400 g kajmaku,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 500 g mascarpone,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 50 g czekolady startej na wiórki.

Sposób przygotowania:

  1. Na dużą blachę wykładam 16 herbatników (tak, aby przykryć całe dno).
  2. Podgrzewam masę krówkową i rozsmarowuję ją na herbatnikach.
  3. Przykrywam drugą warstwą 16 herbatników i odstawiam do przestygnięcia.
  4. Do śmietany dodaję cukier waniliowy i cukier puder. Ubijam mikserem, zaczynając od najwyższych obrotów, a następnie zmniejszając prędkość, aby kontrolować konsystencję.
  5. Do ubitej śmietany dodaję serek mascarpone i miksuję na wolnych obrotach, aż do połączenia składników. Krem jest gotowy, gdy tworzy jednolitą, gładką masę o konsystencji bardzo dobrze ubitej śmietany.
  6. Na herbatnikach rozkładam 2/3 kremu i wyrównuję wierzch.
  7. Na kremie układam trzecią warstwę 16 herbatników i przykrywam pozostałym kremem.
  8. Posypuję wiórkami czekolady.

Ciasto podaję od razu, póki herbatniki są kruche. Kroję je na kawałki i patrzę, jak błyskawicznie znika z talerzyków. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także