PrzepisCiasto bez pieczeniaPo to ciasto bez pieczenia ustawiają się kolejki. Nie nadążam z krojeniem na imprezach

Po to ciasto bez pieczenia ustawiają się kolejki. Nie nadążam z krojeniem na imprezach

Ciasto 3 Bit bez pieczenia - Pyszności
Ciasto 3 Bit bez pieczenia - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.02.2024 11:32, aktual.: 16.02.2024 12:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy pierwszy raz przygotowałam to ciasto, nie spodziewałam się, jak wielką furorę zrobi. Po porcję 3 Bita ustawiają się kolejki, a o dokładkę proszą nawet ci, którzy na co dzień stronią od słodkości. Pyszny deser bez pieczenia to hit w moim domu.

Różne warstwy, konsystencje i smaki łączą się świetnie w pyszną całość. Rozkosznie słodka masa krówkowa rozpływa się w ustach, a puszysty krem ze śmietany i mascarpone to kwintesencja lekkości i delikatności. Bazę stanowią herbatniki, dzięki czemu nawet nie muszę odpalać piekarnika. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyci każdego miłośnika słodkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto 3 Bit bez pieczenia

Przygotowanie tego deseru zajmuje mi zaledwie pół godziny, więc często sięgam po nie, gdy mam ochotę na pyszne ciasto, ale jednocześnie nie chcę spędzać pół dnia w kuchni. Wśród ciast bez pieczenia wyróżnia się tym, że kroić je można niemal od razu po przełożeniu, nie musi odstać w lodówce. Wtedy herbatniki są przyjemnie kruche i urozmaicają konsystencję całości.

Ciasto 3-bit
Ciasto 3-bit© Adobe Stock

Zamiast herbatników, sięgnąć można również po krakersy, które dodadzą całości nieco słonego smaku, przełamując słodkie masy.

Składniki:

  • 48 herbatników,
  • 400 g kajmaku,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 500 g mascarpone,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 50 g czekolady startej na wiórki.

Sposób przygotowania:

  1. Na dużą blachę wykładam 16 herbatników (tak, aby przykryć całe dno).
  2. Podgrzewam masę krówkową i rozsmarowuję ją na herbatnikach.
  3. Przykrywam drugą warstwą 16 herbatników i odstawiam do przestygnięcia.
  4. Do śmietany dodaję cukier waniliowy i cukier puder. Ubijam mikserem, zaczynając od najwyższych obrotów, a następnie zmniejszając prędkość, aby kontrolować konsystencję.
  5. Do ubitej śmietany dodaję serek mascarpone i miksuję na wolnych obrotach, aż do połączenia składników. Krem jest gotowy, gdy tworzy jednolitą, gładką masę o konsystencji bardzo dobrze ubitej śmietany.
  6. Na herbatnikach rozkładam 2/3 kremu i wyrównuję wierzch.
  7. Na kremie układam trzecią warstwę 16 herbatników i przykrywam pozostałym kremem.
  8. Posypuję wiórkami czekolady.

Ciasto podaję od razu, póki herbatniki są kruche. Kroję je na kawałki i patrzę, jak błyskawicznie znika z talerzyków. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także