Po to ciasto bez pieczenia ustawiają się kolejki. Nie nadążam z krojeniem na imprezach
Kiedy pierwszy raz przygotowałam to ciasto, nie spodziewałam się, jak wielką furorę zrobi. Po porcję 3 Bita ustawiają się kolejki, a o dokładkę proszą nawet ci, którzy na co dzień stronią od słodkości. Pyszny deser bez pieczenia to hit w moim domu.
16.02.2024 | aktual.: 16.02.2024 12:06
Różne warstwy, konsystencje i smaki łączą się świetnie w pyszną całość. Rozkosznie słodka masa krówkowa rozpływa się w ustach, a puszysty krem ze śmietany i mascarpone to kwintesencja lekkości i delikatności. Bazę stanowią herbatniki, dzięki czemu nawet nie muszę odpalać piekarnika. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyci każdego miłośnika słodkości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto 3 Bit bez pieczenia
Przygotowanie tego deseru zajmuje mi zaledwie pół godziny, więc często sięgam po nie, gdy mam ochotę na pyszne ciasto, ale jednocześnie nie chcę spędzać pół dnia w kuchni. Wśród ciast bez pieczenia wyróżnia się tym, że kroić je można niemal od razu po przełożeniu, nie musi odstać w lodówce. Wtedy herbatniki są przyjemnie kruche i urozmaicają konsystencję całości.
Zamiast herbatników, sięgnąć można również po krakersy, które dodadzą całości nieco słonego smaku, przełamując słodkie masy.
Składniki:
- 48 herbatników,
- 400 g kajmaku,
- 500 ml śmietanki kremówki,
- 500 g mascarpone,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 50 g czekolady startej na wiórki.
Sposób przygotowania:
- Na dużą blachę wykładam 16 herbatników (tak, aby przykryć całe dno).
- Podgrzewam masę krówkową i rozsmarowuję ją na herbatnikach.
- Przykrywam drugą warstwą 16 herbatników i odstawiam do przestygnięcia.
- Do śmietany dodaję cukier waniliowy i cukier puder. Ubijam mikserem, zaczynając od najwyższych obrotów, a następnie zmniejszając prędkość, aby kontrolować konsystencję.
- Do ubitej śmietany dodaję serek mascarpone i miksuję na wolnych obrotach, aż do połączenia składników. Krem jest gotowy, gdy tworzy jednolitą, gładką masę o konsystencji bardzo dobrze ubitej śmietany.
- Na herbatnikach rozkładam 2/3 kremu i wyrównuję wierzch.
- Na kremie układam trzecią warstwę 16 herbatników i przykrywam pozostałym kremem.
- Posypuję wiórkami czekolady.
Ciasto podaję od razu, póki herbatniki są kruche. Kroję je na kawałki i patrzę, jak błyskawicznie znika z talerzyków. Smacznego!