WAŻNE
TERAZ

Trump zareagował ws. dronów nad Polską

Pokruszone herbatniki zalej czekoladową masą. Pyszne ciasto bez pieczenia będzie gotowe w 10 minut

Uwielbiamy takie przepisy, które są szybkie i proste do zrealizowania. Jest jeszcze lepiej, jeśli dotyczą one słodkości. Bywa przecież tak, że po prostu najdzie nas na ciasto, ale ich pieczenie to nie nasza bajka, albo zwyczajnie nie mamy na to czasu. Ciasto bez pieczenia to idealne rozwiązanie takiej sytuacji, a ten przepis jest po prostu bajeczny!

ciasto bez pieczeniaciasto bez pieczenia - Pyszności; Foto: screen z filmu: https://www.youtube.com/watch?v=s-Iid_x06zE

Co powiecie na idealnie pyszne, słodkie, czekoladowe ciasto, które jesteśmy w stanie przygotować w 10 minut? Na dodatek nie będziemy musieli nawet włączać piekarnika!

Kiedy zobaczyliśmy ten uroczy przepis na kanale SikorkaGotuje na Youtube, niemal przez ekran naszych komputerów dobiegł nas cudowny zapach czekolady i pierników, użytych do tego ciasta bez pieczenia. Sprawdźcie sami i dajcie znać, jak wyszło!

Obrazek
ciasto bez pieczenia - Pyszności; Foto: Canva

Przepis na czekoladowe ciasto bez pieczenia w 10 minut

Składniki:

  • 400 g herbatników
  • 50 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 50 g kakao
  • 200 ml mleka
  • 120 g masła
  • 100 g płatków migdałowych
  • 120 g czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

W garnku połącz cukier zwykły i waniliowy, kakao i mleko. Podgrzej je na średnim ogniu. Nie zapomnij o mieszaniu. Kiedy uzyskasz już gęstą, ciemną konsystencję, dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści.

Do miski wsyp delikatnie rozkruszone w palcach herbatniki i płatki migdałów. Następnie wlej przygotowaną wcześniej ciepłą czekoladę. Raz jeszcze wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.

Przygotuj okrągłą formę do ciasta bez dna. Połóż ją na środku dużego talerza, o średnicy większej niż forma. Obwód wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w niej przygotowaną mieszankę i rozprowadź na płasko po całej powierzchni.

Obrazek
ciasto bez pieczenia - Pyszności; Foto: Pexels

Teraz czas na przygotowanie wierzchu ciasta. Rozpuść czekoladę i śmietankę w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą wylej do formy i rozprowadź po całości. Możesz udekorować obrys płatkami migdałów. Będzie nie tylko smakować, ale i wyglądać bosko!

Ciasto bez pieczenia jest już niemal gotowe. Teraz wystarczy odstawić całość do lodówki na 2-3 godziny i gotowe. Delikatnie zdejmij formę, odwiń papier i możesz zacząć kroić. Twoi goście będą zachwyceni!

Jeśli tak jak my kochacie ciasta i słodkości, sprawdźcie też ten przepis na ciacho snickersowe, który znajduje się na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona