Mini deserki a'la Kinder Bueno. Nie sposób oderwać od nich wzroku
Czy wiesz, że dosłownie z kilku składników możesz przygotować niesamowite deserki inspirowane kultowymi łakociami? To będzie hit w każdym domu!
30.01.2024 11:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli słodkości kojarzą ci się tylko i wyłącznie z wypiekami, czas to zmienić. Przecież można zrobić jeszcze genialne desery, które zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem.
A skoro o nich już mowa, to świetnie w tej roli spiszą się mini deserki, które smakiem i wyglądem nawiązują do przepysznych batoników Kinder Bueno. Dlatego jeśli jesteś fanem tych łakoci, obok tego przepisu nie możesz przejść obojętnie. Co więcej, dzisiejsza receptura świetnie sprawdzi się zarówno w roli niedzielnego deserku, jak i słodkiej przekąski na spotkaniu rodzinnym lub domówce.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mega urocze i przepyszne deserki w mini wydaniu zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników,
- 100 g roztopionego masła.
Biały krem:
- 200 g mascarpone,
- 100 ml śmietanki 36 proc.,
- 50 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Czekoladowy krem:
- 200 g czekoladek Kinder,
- 50 ml śmietanki 36 proc.
Do dekoracji:
- Kinder Bueno White
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu przyszłego deserku. W tym celu wkładam herbatniki do blendera i je rozdrabniam.
Krok 2. Pokruszone ciasteczka łączę z roztopionym masłem i przekładam do małych pojemniczków, tworząc pierwszą warstwę i zarazem spód całego deserku.
Krok 3. Następnie przygotowuję krem. Do dużej miski przelewam schłodzoną śmietankę 36 proc. i zaczynam ją ubijać. Co jakiś czas do miski dodaję cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz mascarpone. W efekcie ma powstać zwarta i gęsta mieszanka.
Krok 4. Gotową mieszankę przekładam do rękawa cukierniczego, po czym wypełniam nią pojemniczki do połowy.
Krok 5. Na koniec robię czekoladową warstwę. Na palniku umieszam garnek, do którego wrzucam Kinderki. Do środka wlewam też śmietankę 36 proc. Składniki łącze przy pomocy kuchennej rózgi, do chwili aż stworzą jednolitą mieszankę.
Czekoladowy miks umieszczam w rękawie cukierniczym i wypełniam nim każdy pojemniczek. Na koniec do każdego deserku dodaję po kawałku batona Kinder Bueno White.
Krok 6. I to wszystko, smacznego!