Mini deserki a'la Kinder Bueno. Nie sposób oderwać od nich wzroku

Czy wiesz, że dosłownie z kilku składników możesz przygotować niesamowite deserki inspirowane kultowymi łakociami? To będzie hit w każdym domu!

Te pyszne deserki znikają w mgnieniu okaTe pyszne deserki znikają w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli słodkości kojarzą ci się tylko i wyłącznie z wypiekami, czas to zmienić. Przecież można zrobić jeszcze genialne desery, które zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. 

A skoro o nich już mowa, to świetnie w tej roli spiszą się mini deserki, które smakiem i wyglądem nawiązują do przepysznych batoników Kinder Bueno. Dlatego jeśli jesteś fanem tych łakoci, obok tego przepisu nie możesz przejść obojętnie. Co więcej, dzisiejsza receptura świetnie sprawdzi się zarówno w roli niedzielnego deserku, jak i słodkiej przekąski na spotkaniu rodzinnym lub domówce. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki a'la Kinder Bueno. Rozkosz dla oczu i podniebienia

Mega urocze i przepyszne deserki w mini wydaniu zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem

Składniki:

Spód: 

  • 200 g herbatników,
  • 100 g roztopionego masła. 

Biały krem: 

  • 200 g mascarpone,
  • 100 ml śmietanki 36 proc.,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Czekoladowy krem: 

  • 200 g czekoladek Kinder,
  • 50 ml śmietanki 36 proc.

Do dekoracji: 

  • Kinder Bueno White

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu przyszłego deserku. W tym celu wkładam herbatniki do blendera i je rozdrabniam. 

Zaczynam od przygotowania ciasteczek
Zaczynam od przygotowania ciasteczek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Pokruszone ciasteczka łączę z roztopionym masłem i przekładam do małych pojemniczków, tworząc pierwszą warstwę i zarazem spód całego deserku. 

I pierwsza warstwa zaraz będzie gotowa
I pierwsza warstwa zaraz będzie gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przygotowuję krem. Do dużej miski przelewam schłodzoną śmietankę 36 proc. i zaczynam ją ubijać. Co jakiś czas do miski dodaję cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz mascarpone. W efekcie ma powstać zwarta i gęsta mieszanka

W przepisie nie zabraknie delikatnego kremu
W przepisie nie zabraknie delikatnego kremu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotową mieszankę przekładam do rękawa cukierniczego, po czym wypełniam nią pojemniczki do połowy. 

Drugą warstwę tworzę na bazie mieszanki ze śmietanką
Drugą warstwę tworzę na bazie mieszanki ze śmietanką © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec robię czekoladową warstwę. Na palniku umieszam garnek, do którego wrzucam Kinderki. Do środka wlewam też śmietankę 36 proc. Składniki łącze przy pomocy kuchennej rózgi, do chwili aż stworzą jednolitą mieszankę. 

Czas na ostatnią warstwę
Czas na ostatnią warstwę © Licencjodawca | Pyszności

Czekoladowy miks umieszczam w rękawie cukierniczym i wypełniam nim każdy pojemniczek. Na koniec do każdego deserku dodaję po kawałku batona Kinder Bueno White

Krok 6. I to wszystko, smacznego!

Małe arcydzieła w jadalnym wydaniu
Małe arcydzieła w jadalnym wydaniu © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej