Tarta czekoladowa z malinami w wersji fit. Możesz jeść bez wyrzutów sumienia
Lubisz słodkości domowej roboty? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis na niesamowitą tartę czekoladową z malinami w zdrowym wydaniu. Po prostu palce lizać!
25.01.2024 | aktual.: 25.01.2024 16:35
Jak w szybki i prosty sposób przygotować ciasto domowej roboty, aby efekt końcowy był zachwycający? Poznaj przepis na deser, który wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki. W dodatku jest w 100 proc. fit, dlatego możesz jeść je bez wyrzutów sumienia. Co więcej, aby przygotować tę czekoladową tartę, nie musisz używać nawet piekarnika.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tarta czekoladowa z malinami w wersji fit — przepis
Składniki:
Spód:
- 160 g herbatników kakaowych,
- 100 g masła orzechowego,
- 30 ml miodu.
Krem:
- 400 ml mleczka kokosowego,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 50 g odżywki białkowej waniliowej.
Dekoracja:
- 250 g malin.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu. W tym celu blenduję kakaowe herbatniki. Następnie łączę je z masłem orzechowym oraz miodem. Powstałą mieszankę przekładam do formy do pieczenia, tworząc spód.
Pomocna na tym etapie jest zwykła szklanka, która pozwala w szybki i prosty sposób przygotować stabilny spód.
Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania kremu. Aby go zrobić, łączę ze sobą mleczko kokosowe oraz gorzką czekoladę. Mieszankę przygotowuję następnie w kąpieli wodnej. W tym celu ustawiam na palniku garnek z wodą i bezpośrednio na nim umieszam miskę ze składnikami. Podgrzewam je tak długo, aż stworzą perfekcyjną całość.
Na koniec do gęstej i jednolitej mieszanki dodaję również odżywkę białkową o smaku wanilii. Składniki na tym etapie łączę przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 3. Gotowy krem przelewam do formy do pieczenia, po czym na wierzchu układam świeże maliny. Owoce mają wypełnić całą formę.
Krok 4. Tak przygotowane ciasto wkładam do lodówki na całą noc, aby krem dobrze stężał.
Krok 5. I gotowe. Przed podaniem dekoruję je tylko startą na tarce czekoladą. Smacznego!