Tarta czekoladowa z malinami w wersji fit. Możesz jeść bez wyrzutów sumienia

Lubisz słodkości domowej roboty? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis na niesamowitą tartę czekoladową z malinami w zdrowym wydaniu. Po prostu palce lizać!

Tarta czekoladowa z malinamiTarta czekoladowa z malinami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena Pęcak

Jak w szybki i prosty sposób przygotować ciasto domowej roboty, aby efekt końcowy był zachwycający? Poznaj przepis na deser, który wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki. W dodatku jest w 100 proc. fit, dlatego możesz jeść je bez wyrzutów sumienia. Co więcej, aby przygotować tę czekoladową tartę, nie musisz używać nawet piekarnika.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit tarta czekoladowa z malinami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Tarta czekoladowa z malinami w wersji fit — przepis

Składniki:

Spód: 

  • 160 g herbatników kakaowych,
  • 100 g masła orzechowego,
  • 30 ml miodu. 

Krem: 

  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g odżywki białkowej waniliowej. 

Dekoracja: 

  • 250 g malin.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu. W tym celu blenduję kakaowe herbatniki. Następnie łączę je z masłem orzechowym oraz miodem. Powstałą mieszankę przekładam do formy do pieczenia, tworząc spód. 

Najpierw przygotowuję spód
Najpierw przygotowuję spód © Lice | Pyszności

Pomocna na tym etapie jest zwykła szklanka, która pozwala w szybki i prosty sposób przygotować stabilny spód. 

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania kremu. Aby go zrobić, łączę ze sobą mleczko kokosowe oraz gorzką czekoladę. Mieszankę przygotowuję następnie w kąpieli wodnej. W tym celu ustawiam na palniku garnek z wodą i bezpośrednio na nim umieszam miskę ze składnikami. Podgrzewam je tak długo, aż stworzą perfekcyjną całość.

Następnie przygotowuję krem
Następnie przygotowuję krem © Licencjodawca | Pyszności

Na koniec do gęstej i jednolitej mieszanki dodaję również odżywkę białkową o smaku wanilii. Składniki na tym etapie łączę przy pomocy kuchennej rózgi. 

Krok 3. Gotowy krem przelewam do formy do pieczenia, po czym na wierzchu układam świeże maliny. Owoce mają wypełnić całą formę.

Do formy trafiają też maliny
Do formy trafiają też maliny © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Tak przygotowane ciasto wkładam do lodówki na całą noc, aby krem dobrze stężał. 

I do lodówki
I do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. I gotowe. Przed podaniem dekoruję je tylko startą na tarce czekoladą. Smacznego!

Prawdziwe arcydzieło w jadalnym wydaniu
Prawdziwe arcydzieło w jadalnym wydaniu © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀