Tarta czekoladowa z malinami w wersji fit. Możesz jeść bez wyrzutów sumienia

Lubisz słodkości domowej roboty? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis na niesamowitą tartę czekoladową z malinami w zdrowym wydaniu. Po prostu palce lizać!

Tarta czekoladowa z malinamiTarta czekoladowa z malinami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena Pęcak

Jak w szybki i prosty sposób przygotować ciasto domowej roboty, aby efekt końcowy był zachwycający? Poznaj przepis na deser, który wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki. W dodatku jest w 100 proc. fit, dlatego możesz jeść je bez wyrzutów sumienia. Co więcej, aby przygotować tę czekoladową tartę, nie musisz używać nawet piekarnika.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit tarta czekoladowa z malinami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Tarta czekoladowa z malinami w wersji fit — przepis

Składniki:

Spód: 

  • 160 g herbatników kakaowych,
  • 100 g masła orzechowego,
  • 30 ml miodu. 

Krem: 

  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g odżywki białkowej waniliowej. 

Dekoracja: 

  • 250 g malin.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu. W tym celu blenduję kakaowe herbatniki. Następnie łączę je z masłem orzechowym oraz miodem. Powstałą mieszankę przekładam do formy do pieczenia, tworząc spód. 

Najpierw przygotowuję spód
Najpierw przygotowuję spód © Lice | Pyszności

Pomocna na tym etapie jest zwykła szklanka, która pozwala w szybki i prosty sposób przygotować stabilny spód. 

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania kremu. Aby go zrobić, łączę ze sobą mleczko kokosowe oraz gorzką czekoladę. Mieszankę przygotowuję następnie w kąpieli wodnej. W tym celu ustawiam na palniku garnek z wodą i bezpośrednio na nim umieszam miskę ze składnikami. Podgrzewam je tak długo, aż stworzą perfekcyjną całość.

Następnie przygotowuję krem
Następnie przygotowuję krem © Licencjodawca | Pyszności

Na koniec do gęstej i jednolitej mieszanki dodaję również odżywkę białkową o smaku wanilii. Składniki na tym etapie łączę przy pomocy kuchennej rózgi. 

Krok 3. Gotowy krem przelewam do formy do pieczenia, po czym na wierzchu układam świeże maliny. Owoce mają wypełnić całą formę.

Do formy trafiają też maliny
Do formy trafiają też maliny © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Tak przygotowane ciasto wkładam do lodówki na całą noc, aby krem dobrze stężał. 

I do lodówki
I do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. I gotowe. Przed podaniem dekoruję je tylko startą na tarce czekoladą. Smacznego!

Prawdziwe arcydzieło w jadalnym wydaniu
Prawdziwe arcydzieło w jadalnym wydaniu © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej