Za komuny robiły je wszystkie gospodynie. Dziś mało kto pamięta smak

Lamingtony, które zwykliśmy nazywać kokosankami, przywędrowały do nas aż zza oceanu. Dawniej królowały na każdej paterze z ciastami podczas rodzinnych uroczystości. Dzisiaj mało kto pamięta ich smak.

LamingtonyLamingtony
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Proste, a przez to też popularne niegdyś lemingtony (kokosanki, kudłacze) w PRL-u pierwsze znikały z patery z ciastami. Każda gospodyni miała swój przepis na te pyszne ciasteczka, a i dzisiaj niejedna ciocia czy babcia uraczy przedstawiciela młodszego pokolenia kokosową pysznością. Kudłacze są smakołykiem ponadczasowym i dlatego warto mieć na nie przepis na podorędziu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka szyszki prosto z babcinego zeszytu. Idealnie kruche i z pyszną niespodzianką w środku

Lemingtony, kudłacze, kokosanki. Przysmak dzieciństwa

Lemingtony są w rzeczywistości specjałem kuchni... australijskiej. Co więcej, 21 lipca został wyznaczony w Australii jako Narodowy Dzień Lemingtona. W Nowej Zelandii, gdzie przysmak ten jest równie popularny, znana jest też jego malinowa wersja. W tej klasycznej jednak mamy małe ciasteczka w kształcie kostki przygotowane z ciasta biszkoptowego lub maślanego pokryte kakaowym lukrem i kokosowymi wiórkami. Lukier powinien być na tyle rzadki, by "wtopić" się w ciasto, nadając mu miękkości i wilgotności.

W Polsce lemingtony znane są jako kokosanki lub kudłacze i dla wielu to przysmak z czasów dzieciństwa. Podobnie do tych australijskich kudłacze przygotowuje się na bazie ciasta biszkoptowego, chociaż dobrze sprawdza się też wersja z ciastem ucieranym, nieco łatwiejszym do przyrządzenia. Poniżej znajdziesz przepis na właśnie takie lemingtony - na ucieranym cieście w słodkiej czekoladowej polewie i oprószone kokosowymi wiórkami.

Lamingtony
Lamingtony © Canva

Lemingtony (kudłacze) na ucieranym cieście. Przepis

Składniki:

CIASTO

  • 200 g miękkiego masła,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 10 łyżek mleka,
  • 150 g waniliowego serka homogenizowanego,
  • 4 płaskie szklanki mąki pszennej,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia.

POLEWA

  • 2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady,
  • 2 kopiaste łyżeczki kakao,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek śmietany,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 50-80 ml wody,
  • 200 g wiórków kokosowych.

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj z cukrem, podczas ucierania dodaj jajka (jedno po drugim).
  2. Następnie do masy dodawaj na zmianę po łyżce mleka i serka homogenizowanego.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Dokładnie całość wymieszaj, by nie było grudek.
  4. Ciasto przełóż do blachy (32x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.
  5. Gotowe ciasto ostudź i pokrój na kwadraty o boku 4-lub 5-centymentrowym.
  6. Przygotuj polewę: czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w garnku, dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem wody.
  7. Podgrzewaj masę, aż czekolada rozpuści się i całość stworzy jednolitą masę. Doprowadź masę do lekkiego wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 1 minutę, nie przerywając mieszania.
  8. Pod koniec dolej odrobinę wody do masy, zamieszaj (powtórz czynność, jeśli polewa będzie za gęsta).
  9. Pokrojone kawałki ciasta nabij na widelec, zanurz w polewie czekoladowej i obtocz w wiórkach kokosowych.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku