Za komuny robiły je wszystkie gospodynie. Dziś mało kto pamięta smak
Lamingtony, które zwykliśmy nazywać kokosankami, przywędrowały do nas aż zza oceanu. Dawniej królowały na każdej paterze z ciastami podczas rodzinnych uroczystości. Dzisiaj mało kto pamięta ich smak.
17.01.2024 16:15
Proste, a przez to też popularne niegdyś lemingtony (kokosanki, kudłacze) w PRL-u pierwsze znikały z patery z ciastami. Każda gospodyni miała swój przepis na te pyszne ciasteczka, a i dzisiaj niejedna ciocia czy babcia uraczy przedstawiciela młodszego pokolenia kokosową pysznością. Kudłacze są smakołykiem ponadczasowym i dlatego warto mieć na nie przepis na podorędziu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lemingtony, kudłacze, kokosanki. Przysmak dzieciństwa
Lemingtony są w rzeczywistości specjałem kuchni... australijskiej. Co więcej, 21 lipca został wyznaczony w Australii jako Narodowy Dzień Lemingtona. W Nowej Zelandii, gdzie przysmak ten jest równie popularny, znana jest też jego malinowa wersja. W tej klasycznej jednak mamy małe ciasteczka w kształcie kostki przygotowane z ciasta biszkoptowego lub maślanego pokryte kakaowym lukrem i kokosowymi wiórkami. Lukier powinien być na tyle rzadki, by "wtopić" się w ciasto, nadając mu miękkości i wilgotności.
W Polsce lemingtony znane są jako kokosanki lub kudłacze i dla wielu to przysmak z czasów dzieciństwa. Podobnie do tych australijskich kudłacze przygotowuje się na bazie ciasta biszkoptowego, chociaż dobrze sprawdza się też wersja z ciastem ucieranym, nieco łatwiejszym do przyrządzenia. Poniżej znajdziesz przepis na właśnie takie lemingtony - na ucieranym cieście w słodkiej czekoladowej polewie i oprószone kokosowymi wiórkami.
Lemingtony (kudłacze) na ucieranym cieście. Przepis
Składniki:
CIASTO
- 200 g miękkiego masła,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 10 łyżek mleka,
- 150 g waniliowego serka homogenizowanego,
- 4 płaskie szklanki mąki pszennej,
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia.
POLEWA
- 2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady,
- 2 kopiaste łyżeczki kakao,
- 6 łyżek cukru,
- 6 łyżek śmietany,
- 50 g masła,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 50-80 ml wody,
- 200 g wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
- Masło utrzyj z cukrem, podczas ucierania dodaj jajka (jedno po drugim).
- Następnie do masy dodawaj na zmianę po łyżce mleka i serka homogenizowanego.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Dokładnie całość wymieszaj, by nie było grudek.
- Ciasto przełóż do blachy (32x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.
- Gotowe ciasto ostudź i pokrój na kwadraty o boku 4-lub 5-centymentrowym.
- Przygotuj polewę: czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w garnku, dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem wody.
- Podgrzewaj masę, aż czekolada rozpuści się i całość stworzy jednolitą masę. Doprowadź masę do lekkiego wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 1 minutę, nie przerywając mieszania.
- Pod koniec dolej odrobinę wody do masy, zamieszaj (powtórz czynność, jeśli polewa będzie za gęsta).
- Pokrojone kawałki ciasta nabij na widelec, zanurz w polewie czekoladowej i obtocz w wiórkach kokosowych.