Za komuny robiły je wszystkie gospodynie. Dziś mało kto pamięta smak

Lamingtony, które zwykliśmy nazywać kokosankami, przywędrowały do nas aż zza oceanu. Dawniej królowały na każdej paterze z ciastami podczas rodzinnych uroczystości. Dzisiaj mało kto pamięta ich smak.

LamingtonyLamingtony
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Proste, a przez to też popularne niegdyś lemingtony (kokosanki, kudłacze) w PRL-u pierwsze znikały z patery z ciastami. Każda gospodyni miała swój przepis na te pyszne ciasteczka, a i dzisiaj niejedna ciocia czy babcia uraczy przedstawiciela młodszego pokolenia kokosową pysznością. Kudłacze są smakołykiem ponadczasowym i dlatego warto mieć na nie przepis na podorędziu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka szyszki prosto z babcinego zeszytu. Idealnie kruche i z pyszną niespodzianką w środku

Lemingtony, kudłacze, kokosanki. Przysmak dzieciństwa

Lemingtony są w rzeczywistości specjałem kuchni... australijskiej. Co więcej, 21 lipca został wyznaczony w Australii jako Narodowy Dzień Lemingtona. W Nowej Zelandii, gdzie przysmak ten jest równie popularny, znana jest też jego malinowa wersja. W tej klasycznej jednak mamy małe ciasteczka w kształcie kostki przygotowane z ciasta biszkoptowego lub maślanego pokryte kakaowym lukrem i kokosowymi wiórkami. Lukier powinien być na tyle rzadki, by "wtopić" się w ciasto, nadając mu miękkości i wilgotności.

W Polsce lemingtony znane są jako kokosanki lub kudłacze i dla wielu to przysmak z czasów dzieciństwa. Podobnie do tych australijskich kudłacze przygotowuje się na bazie ciasta biszkoptowego, chociaż dobrze sprawdza się też wersja z ciastem ucieranym, nieco łatwiejszym do przyrządzenia. Poniżej znajdziesz przepis na właśnie takie lemingtony - na ucieranym cieście w słodkiej czekoladowej polewie i oprószone kokosowymi wiórkami.

Lamingtony
Lamingtony © Canva

Lemingtony (kudłacze) na ucieranym cieście. Przepis

Składniki:

CIASTO

  • 200 g miękkiego masła,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 10 łyżek mleka,
  • 150 g waniliowego serka homogenizowanego,
  • 4 płaskie szklanki mąki pszennej,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia.

POLEWA

  • 2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady,
  • 2 kopiaste łyżeczki kakao,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek śmietany,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 50-80 ml wody,
  • 200 g wiórków kokosowych.

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj z cukrem, podczas ucierania dodaj jajka (jedno po drugim).
  2. Następnie do masy dodawaj na zmianę po łyżce mleka i serka homogenizowanego.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Dokładnie całość wymieszaj, by nie było grudek.
  4. Ciasto przełóż do blachy (32x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.
  5. Gotowe ciasto ostudź i pokrój na kwadraty o boku 4-lub 5-centymentrowym.
  6. Przygotuj polewę: czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w garnku, dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem wody.
  7. Podgrzewaj masę, aż czekolada rozpuści się i całość stworzy jednolitą masę. Doprowadź masę do lekkiego wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 1 minutę, nie przerywając mieszania.
  8. Pod koniec dolej odrobinę wody do masy, zamieszaj (powtórz czynność, jeśli polewa będzie za gęsta).
  9. Pokrojone kawałki ciasta nabij na widelec, zanurz w polewie czekoladowej i obtocz w wiórkach kokosowych.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil