Za komuny robiły je wszystkie gospodynie. Dziś mało kto pamięta smak

Lamingtony, które zwykliśmy nazywać kokosankami, przywędrowały do nas aż zza oceanu. Dawniej królowały na każdej paterze z ciastami podczas rodzinnych uroczystości. Dzisiaj mało kto pamięta ich smak.

LamingtonyLamingtony
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Proste, a przez to też popularne niegdyś lemingtony (kokosanki, kudłacze) w PRL-u pierwsze znikały z patery z ciastami. Każda gospodyni miała swój przepis na te pyszne ciasteczka, a i dzisiaj niejedna ciocia czy babcia uraczy przedstawiciela młodszego pokolenia kokosową pysznością. Kudłacze są smakołykiem ponadczasowym i dlatego warto mieć na nie przepis na podorędziu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Lemingtony, kudłacze, kokosanki. Przysmak dzieciństwa

Lemingtony są w rzeczywistości specjałem kuchni... australijskiej. Co więcej, 21 lipca został wyznaczony w Australii jako Narodowy Dzień Lemingtona. W Nowej Zelandii, gdzie przysmak ten jest równie popularny, znana jest też jego malinowa wersja. W tej klasycznej jednak mamy małe ciasteczka w kształcie kostki przygotowane z ciasta biszkoptowego lub maślanego pokryte kakaowym lukrem i kokosowymi wiórkami. Lukier powinien być na tyle rzadki, by "wtopić" się w ciasto, nadając mu miękkości i wilgotności.

W Polsce lemingtony znane są jako kokosanki lub kudłacze i dla wielu to przysmak z czasów dzieciństwa. Podobnie do tych australijskich kudłacze przygotowuje się na bazie ciasta biszkoptowego, chociaż dobrze sprawdza się też wersja z ciastem ucieranym, nieco łatwiejszym do przyrządzenia. Poniżej znajdziesz przepis na właśnie takie lemingtony - na ucieranym cieście w słodkiej czekoladowej polewie i oprószone kokosowymi wiórkami.

Lamingtony
Lamingtony © Canva

Lemingtony (kudłacze) na ucieranym cieście. Przepis

Składniki:

CIASTO

  • 200 g miękkiego masła,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 10 łyżek mleka,
  • 150 g waniliowego serka homogenizowanego,
  • 4 płaskie szklanki mąki pszennej,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia.

POLEWA

  • 2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady,
  • 2 kopiaste łyżeczki kakao,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek śmietany,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 50-80 ml wody,
  • 200 g wiórków kokosowych.

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj z cukrem, podczas ucierania dodaj jajka (jedno po drugim).
  2. Następnie do masy dodawaj na zmianę po łyżce mleka i serka homogenizowanego.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Dokładnie całość wymieszaj, by nie było grudek.
  4. Ciasto przełóż do blachy (32x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.
  5. Gotowe ciasto ostudź i pokrój na kwadraty o boku 4-lub 5-centymentrowym.
  6. Przygotuj polewę: czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w garnku, dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem wody.
  7. Podgrzewaj masę, aż czekolada rozpuści się i całość stworzy jednolitą masę. Doprowadź masę do lekkiego wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 1 minutę, nie przerywając mieszania.
  8. Pod koniec dolej odrobinę wody do masy, zamieszaj (powtórz czynność, jeśli polewa będzie za gęsta).
  9. Pokrojone kawałki ciasta nabij na widelec, zanurz w polewie czekoladowej i obtocz w wiórkach kokosowych.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza