Kremowe ciasto bez pieczenia. Robię zawsze, kiedy spodziewam się gości

Jest w tym torcie coś, co sprawia, że trudno o nim zapomnieć. Z pewnością spośród innych wyróżnia go sposób przygotowania, a dokładniej fakt, że nie wymaga pieczenia. Ale jest jeszcze coś. Za każdym razem, kiedy częstuję gości tym deserem, nie mogą się nachwalić. A to tak proste połączenie.

Szybki tort bez pieczeniaSzybki tort bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tort bez pieczenia brzmi niepoważnie? Owszem, zwykle ten rodzaj ciasta kojarzymy z czymś eleganckim i dopracowanym, ale przecież nikt nie wymaga od nikogo poświęcania całego dnia na przygotowanie ciasta. Tort bez pieczenia to całkowicie poważna propozycja z mojej strony. Zapisz, z pewnością się przekonasz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deser na zimno. Lekki, pyszny i genialnie się prezentuje

Jak zrobić łatwy tort bez pieczenia?

Jeśli nie masz ręki, czasu czy cierpliwości do pieczenia biszkoptowych blatów do tortu, oto nadchodzi z pomocą nasz przepis na tort bez pieczenia - a jak bez pieczenia, to i bez biszkoptu. W tej wariacji bowiem aksamitny krem budyniowy (oczywiście z dodatkiem masła) ląduje między warstwami słodkich placuszków.

Same placuszki też nie są byle jakie, bo na bazie bananów, mleka skondensowanego i z dodatkiem gorzkiego kakao, które lekko przełamuje słodycz. Smażąc placuszki, zwróć uwagę na to, by miały wielkość klasycznego spodu do tortu. Staraj się też, by wszystkie przybrały podobny kształt - wtedy łatwiej będzie "posklejać" warstwy tortu bez pieczenia.

Tort bez pieczenia udekoruj wedle uznania
Tort bez pieczenia udekoruj wedle uznania © Pixabay

Tort bez pieczenia bananowo-kakaowy. Przepis

Składniki:

PLACUSZKI

  • 2 jajka,
  • 30 ml mleka skondensowanego,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 250 ml mleka,
  • 220 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

KREM

  • 500 ml mleka
  • 1 kostka zimnego masła,
  • 30 ml mleka skondensowanego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 60 g budyniu w proszku,
  • gorzka czekolada do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Banany obierz i pokrój na mniejsze części, a następnie wymieszaj z jajkami i mlekiem skondensowanym. Zblenduj całość na gładką masę.
  2. Do przygotowanej masy dodaj mleko, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj ciasto, a następnie odstaw na 15-20 minut, by odpoczęło.
  3. Następnie z ciasta usmaż placuszki podobnej wielkości i kształtu.
  4. Mleko wymieszaj z budyniem oraz cukrem i gotuj, aż masa zgęstnieje. Gotową odstaw do ostudzenia.
  5. Do wystudzonego budyniu dodaj masło oraz mleczko skondensowane i zmiksuj całość na gładki krem.
  6. Wystudzone placki przełóż kremem. Resztką masy pokryj tort dookoła i na wierzchu.
  7. Tort bez pieczenia udekoruj gorzką czekoladą otartą na cienkich oczkach.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej