Kremowe ciasto bez pieczenia. Robię zawsze, kiedy spodziewam się gości
Jest w tym torcie coś, co sprawia, że trudno o nim zapomnieć. Z pewnością spośród innych wyróżnia go sposób przygotowania, a dokładniej fakt, że nie wymaga pieczenia. Ale jest jeszcze coś. Za każdym razem, kiedy częstuję gości tym deserem, nie mogą się nachwalić. A to tak proste połączenie.
19.01.2024 | aktual.: 19.01.2024 18:22
Tort bez pieczenia brzmi niepoważnie? Owszem, zwykle ten rodzaj ciasta kojarzymy z czymś eleganckim i dopracowanym, ale przecież nikt nie wymaga od nikogo poświęcania całego dnia na przygotowanie ciasta. Tort bez pieczenia to całkowicie poważna propozycja z mojej strony. Zapisz, z pewnością się przekonasz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić łatwy tort bez pieczenia?
Jeśli nie masz ręki, czasu czy cierpliwości do pieczenia biszkoptowych blatów do tortu, oto nadchodzi z pomocą nasz przepis na tort bez pieczenia - a jak bez pieczenia, to i bez biszkoptu. W tej wariacji bowiem aksamitny krem budyniowy (oczywiście z dodatkiem masła) ląduje między warstwami słodkich placuszków.
Same placuszki też nie są byle jakie, bo na bazie bananów, mleka skondensowanego i z dodatkiem gorzkiego kakao, które lekko przełamuje słodycz. Smażąc placuszki, zwróć uwagę na to, by miały wielkość klasycznego spodu do tortu. Staraj się też, by wszystkie przybrały podobny kształt - wtedy łatwiej będzie "posklejać" warstwy tortu bez pieczenia.
Tort bez pieczenia bananowo-kakaowy. Przepis
Składniki:
PLACUSZKI
- 2 jajka,
- 30 ml mleka skondensowanego,
- 3 dojrzałe banany,
- 2 łyżki gorzkiego kakao,
- 250 ml mleka,
- 220 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
KREM
- 500 ml mleka
- 1 kostka zimnego masła,
- 30 ml mleka skondensowanego,
- 3 łyżki cukru,
- 60 g budyniu w proszku,
- gorzka czekolada do dekoracji.
Przygotowanie:
- Banany obierz i pokrój na mniejsze części, a następnie wymieszaj z jajkami i mlekiem skondensowanym. Zblenduj całość na gładką masę.
- Do przygotowanej masy dodaj mleko, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj ciasto, a następnie odstaw na 15-20 minut, by odpoczęło.
- Następnie z ciasta usmaż placuszki podobnej wielkości i kształtu.
- Mleko wymieszaj z budyniem oraz cukrem i gotuj, aż masa zgęstnieje. Gotową odstaw do ostudzenia.
- Do wystudzonego budyniu dodaj masło oraz mleczko skondensowane i zmiksuj całość na gładki krem.
- Wystudzone placki przełóż kremem. Resztką masy pokryj tort dookoła i na wierzchu.
- Tort bez pieczenia udekoruj gorzką czekoladą otartą na cienkich oczkach.