PrzepisCiastaKremowe ciasto bez pieczenia. Robię zawsze, kiedy spodziewam się gości

Kremowe ciasto bez pieczenia. Robię zawsze, kiedy spodziewam się gości

Szybki tort bez pieczenia
Szybki tort bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.01.2024 17:17, aktual.: 19.01.2024 18:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jest w tym torcie coś, co sprawia, że trudno o nim zapomnieć. Z pewnością spośród innych wyróżnia go sposób przygotowania, a dokładniej fakt, że nie wymaga pieczenia. Ale jest jeszcze coś. Za każdym razem, kiedy częstuję gości tym deserem, nie mogą się nachwalić. A to tak proste połączenie.

Tort bez pieczenia brzmi niepoważnie? Owszem, zwykle ten rodzaj ciasta kojarzymy z czymś eleganckim i dopracowanym, ale przecież nikt nie wymaga od nikogo poświęcania całego dnia na przygotowanie ciasta. Tort bez pieczenia to całkowicie poważna propozycja z mojej strony. Zapisz, z pewnością się przekonasz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić łatwy tort bez pieczenia?

Jeśli nie masz ręki, czasu czy cierpliwości do pieczenia biszkoptowych blatów do tortu, oto nadchodzi z pomocą nasz przepis na tort bez pieczenia - a jak bez pieczenia, to i bez biszkoptu. W tej wariacji bowiem aksamitny krem budyniowy (oczywiście z dodatkiem masła) ląduje między warstwami słodkich placuszków.

Same placuszki też nie są byle jakie, bo na bazie bananów, mleka skondensowanego i z dodatkiem gorzkiego kakao, które lekko przełamuje słodycz. Smażąc placuszki, zwróć uwagę na to, by miały wielkość klasycznego spodu do tortu. Staraj się też, by wszystkie przybrały podobny kształt - wtedy łatwiej będzie "posklejać" warstwy tortu bez pieczenia.

Tort bez pieczenia udekoruj wedle uznania
Tort bez pieczenia udekoruj wedle uznania© Pixabay

Tort bez pieczenia bananowo-kakaowy. Przepis

Składniki:

PLACUSZKI

  • 2 jajka,
  • 30 ml mleka skondensowanego,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 250 ml mleka,
  • 220 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

KREM

  • 500 ml mleka
  • 1 kostka zimnego masła,
  • 30 ml mleka skondensowanego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 60 g budyniu w proszku,
  • gorzka czekolada do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Banany obierz i pokrój na mniejsze części, a następnie wymieszaj z jajkami i mlekiem skondensowanym. Zblenduj całość na gładką masę.
  2. Do przygotowanej masy dodaj mleko, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj ciasto, a następnie odstaw na 15-20 minut, by odpoczęło.
  3. Następnie z ciasta usmaż placuszki podobnej wielkości i kształtu.
  4. Mleko wymieszaj z budyniem oraz cukrem i gotuj, aż masa zgęstnieje. Gotową odstaw do ostudzenia.
  5. Do wystudzonego budyniu dodaj masło oraz mleczko skondensowane i zmiksuj całość na gładki krem.
  6. Wystudzone placki przełóż kremem. Resztką masy pokryj tort dookoła i na wierzchu.
  7. Tort bez pieczenia udekoruj gorzką czekoladą otartą na cienkich oczkach.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także