Kiedy robię babeczki a'la Ferrero Rocher, wszyscy od razu proszą o dokładkę

Genialne babeczki inspirowane kultowymi pralinami staną się prawdziwym hitem w każdym domu. Po prostu nie ma innej opcji!

Od takich słodkości nie sposób oderwać wzrokuOd takich słodkości nie sposób oderwać wzroku
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Praliny Ferrero Rocher są dobrze znane na całym świecie. Jeśli też jesteś ich ogromnym miłośnikiem, przepis, który znajdziesz poniżej, z pewnością skradnie twoje serce. Dlaczego?

Otóż dzięki genialnej recepturze przygotujesz cudowne babeczki inspirowane właśnie kultowymi pralinami. Puszystym jak chmurka babeczkom z czekoladowym kremem i dodatkiem orzechów laskowych nie odmówi nawet największy niejadek. Co więcej, ich przygotowanie nie jest wcale skomplikowane i czasochłonne. Wręcz przeciwnie, upieczenie takich słodkości to czysta przyjemność.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki a'la Ferrero Rocher. Smakują i wyglądają obłędnie

Kiedy domowe babeczki pojawiają się na stole, znikają do ostatniego okruszka. Takie są dobre!

Składniki:

Babeczki:  

  • 1 szklanka mleka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki oleju. 

Nadzienie: 

  • 100 g nutelli,
  • 6 sztuk orzechów laskowych.

Krem czekoladowy: 

  • 100 g masła,
  • 100 g nutelli,
  • praliny Fererro Rocher do dekoracji,
  • 100 g pokruszonych orzechów laskowych do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania babeczek. W tym celu najpierw łączę suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy oraz kakao. 

Najpierw przygotowuję suchą mieszankę
Najpierw przygotowuję suchą mieszankę © Licencjodawca | Pyszności

Dokładnie mieszam składniki przy pomocy kuchennej rózgi, po czym odstawiam je na bok.

Krok 2. W drugiej misce łączę jajko, mleko oraz olej. Kiedy mieszanka jest już jednolita, dodaję suche produkty, które wcześniej dodatkowo przesiewam przez sitko, dzięki czemu przyszłe babeczki będą jeszcze bardziej puszyste

Następnie łączę suchą i mokrą mieszankę
Następnie łączę suchą i mokrą mieszankę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Powstałą mieszankę przelewam następnie do papilotek na babeczki. Kiedy wszystkie foremki są już pełne, wstawiam je do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza.

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W międzyczasie przygotowuję czekoladowy krem. Aby go zrobić, przy pomocy miksera łączę miękkie masło wraz z nutellą

Następnie przygotowuję krem z dwóch składników
Następnie przygotowuję krem z dwóch składników © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W upieczonych babeczkach robię mały otwór. Wycięty element zachowuję, bo jeszcze się przyda. Powstałą lukę wypełniam nutelląorzeszkiem laskowym, po czym przykrywam babeczkę usuniętym przed chwilą kawałkiem ciasta. 

Każdą babeczkę dodatkowo nadziewam
Każdą babeczkę dodatkowo nadziewam © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Krem czekoladowy przekładam do rękawa cukierniczego, po czym dekoruję nim upieczone babeczki. 

Babeczki dekoruję przy pomocy rękawa cukierniczego
Babeczki dekoruję przy pomocy rękawa cukierniczego © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Dodatkowo ozdabiam domowe słodkości posiekanymi orzechami laskowymi oraz pralinami Ferrero Rocher, które dzielę wcześniej na pół. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej