Kiedy robię babeczki a'la Ferrero Rocher, wszyscy od razu proszą o dokładkę
Genialne babeczki inspirowane kultowymi pralinami staną się prawdziwym hitem w każdym domu. Po prostu nie ma innej opcji!
24.01.2024 | aktual.: 14.03.2024 13:50
Praliny Ferrero Rocher są dobrze znane na całym świecie. Jeśli też jesteś ich ogromnym miłośnikiem, przepis, który znajdziesz poniżej, z pewnością skradnie twoje serce. Dlaczego?
Otóż dzięki genialnej recepturze przygotujesz cudowne babeczki inspirowane właśnie kultowymi pralinami. Puszystym jak chmurka babeczkom z czekoladowym kremem i dodatkiem orzechów laskowych nie odmówi nawet największy niejadek. Co więcej, ich przygotowanie nie jest wcale skomplikowane i czasochłonne. Wręcz przeciwnie, upieczenie takich słodkości to czysta przyjemność.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy domowe babeczki pojawiają się na stole, znikają do ostatniego okruszka. Takie są dobre!
Składniki:
Babeczki:
- 1 szklanka mleka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 3 łyżeczki kakao,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki oleju.
Nadzienie:
- 100 g nutelli,
- 6 sztuk orzechów laskowych.
Krem czekoladowy:
- 100 g masła,
- 100 g nutelli,
- praliny Fererro Rocher do dekoracji,
- 100 g pokruszonych orzechów laskowych do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania babeczek. W tym celu najpierw łączę suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy oraz kakao.
Dokładnie mieszam składniki przy pomocy kuchennej rózgi, po czym odstawiam je na bok.
Krok 2. W drugiej misce łączę jajko, mleko oraz olej. Kiedy mieszanka jest już jednolita, dodaję suche produkty, które wcześniej dodatkowo przesiewam przez sitko, dzięki czemu przyszłe babeczki będą jeszcze bardziej puszyste.
Krok 3. Powstałą mieszankę przelewam następnie do papilotek na babeczki. Kiedy wszystkie foremki są już pełne, wstawiam je do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza.
Krok 4. W międzyczasie przygotowuję czekoladowy krem. Aby go zrobić, przy pomocy miksera łączę miękkie masło wraz z nutellą.
Krok 5. W upieczonych babeczkach robię mały otwór. Wycięty element zachowuję, bo jeszcze się przyda. Powstałą lukę wypełniam nutellą i orzeszkiem laskowym, po czym przykrywam babeczkę usuniętym przed chwilą kawałkiem ciasta.
Krok 6. Krem czekoladowy przekładam do rękawa cukierniczego, po czym dekoruję nim upieczone babeczki.
Krok 7. Dodatkowo ozdabiam domowe słodkości posiekanymi orzechami laskowymi oraz pralinami Ferrero Rocher, które dzielę wcześniej na pół. I to wszystko, smacznego!
Zobacz także