Tak w mig rozsmarujesz na kromce najtwardsze masło. Nie potrzebujesz nawet noża

Poranny pośpiech w połączeniu z twardym, świeżo wyjętym z lodówki masłem to zwiastun porządnej irytacji już od samego rana. Smarowanie kanapek może być prawdziwym wyzwaniem. Jest jednak sposób na to, aby uporać się z tym problemem i zaoszczędzić sobie nerwów.

Kanapka z masłemKanapka z masłem
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot
Ewa Malinowska

Nie wyobrażam sobie kanapki bez masła i wiem też, że nie jestem w tym osamotniona. Jednak rozsmarowanie twardej kostki na świeżym pieczywie bywa naprawdę trudne i skutecznie potrafi zepsuć humor z samego rana. Moja mama zdradziła mi trik dla zapominalskich, który ułatwi to zadanie. I nie chodzi tutaj o ogrzewanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Patent na miękkie masło

Niektórzy wkładają je na chwilę do kuchenki mikrofalowej, inni stawiają na grzejniku, który zimą daje porządną dawkę ciepła. Łatwo wtedy jednak o zbyt mocne stopienie, przez co masło staje się płynne i rozsmarowanie go jest po prostu niemożliwe. Takie masło szybko może zjełczeć i zafundować zatrucie pokarmowe. Lepiej nie ryzykować. Popularny jest również patent z gorącą szklanką lub miską. Należy najpierw nalać do niej wrzątek, poczekać, aż się nagrzeje, wylać wodę i przybliżyć szklankę do masła.

Patent na rozmiękczanie masła
Patent na rozmiękczanie masła © Archiwum Prywatne | Marzena Pęcak

Twarde masło można zetrzeć też na tarce. Taka forma masła jest łatwiejsza do rozprowadzenia na kanapce. Inna opcja to pozostawienie masła na noc poza lodówką, ale warto pamiętać, że w takim przypadku może ono szybciej się psuć i tracić swoje właściwości.

Masło na świeżym pieczywie

Praktycznym sposobem na rozsmarowanie twardego tłuszczu jest po prostu wzięcie kostki masła, odwijanie kawałka folii, a następnie wcieranie masła bezpośrednio w kawałek pieczywa, w delikatny sposób. Ta metoda jest skuteczna i pozwala na nałożenie zarówno cienkiej, jak i obfitej warstwy masła na kanapkę.

Jak szybko posmarować kanapkę masłem?
Jak szybko posmarować kanapkę masłem? © Canva | losmandarinas

Inny sposób? Wydaje się to być oczywiste, ale nie każdy o tym pamięta. Po wyjęciu twardej kostki z lodówki sięgnij po nóż i podziel ją w mniejsze kawałki lub plasterki. Im mniejszą będzie miało powierzchnię, tym szybciej się ogrzeje i zmięknie. W ten sposób śniadaniowe kanapki przygotujesz bez większych problemów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku