Tak w mig rozsmarujesz na kromce najtwardsze masło. Nie potrzebujesz nawet noża
Poranny pośpiech w połączeniu z twardym, świeżo wyjętym z lodówki masłem to zwiastun porządnej irytacji już od samego rana. Smarowanie kanapek może być prawdziwym wyzwaniem. Jest jednak sposób na to, aby uporać się z tym problemem i zaoszczędzić sobie nerwów.
21.01.2024 | aktual.: 21.01.2024 09:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie wyobrażam sobie kanapki bez masła i wiem też, że nie jestem w tym osamotniona. Jednak rozsmarowanie twardej kostki na świeżym pieczywie bywa naprawdę trudne i skutecznie potrafi zepsuć humor z samego rana. Moja mama zdradziła mi trik dla zapominalskich, który ułatwi to zadanie. I nie chodzi tutaj o ogrzewanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Patent na miękkie masło
Niektórzy wkładają je na chwilę do kuchenki mikrofalowej, inni stawiają na grzejniku, który zimą daje porządną dawkę ciepła. Łatwo wtedy jednak o zbyt mocne stopienie, przez co masło staje się płynne i rozsmarowanie go jest po prostu niemożliwe. Takie masło szybko może zjełczeć i zafundować zatrucie pokarmowe. Lepiej nie ryzykować. Popularny jest również patent z gorącą szklanką lub miską. Należy najpierw nalać do niej wrzątek, poczekać, aż się nagrzeje, wylać wodę i przybliżyć szklankę do masła.
Twarde masło można zetrzeć też na tarce. Taka forma masła jest łatwiejsza do rozprowadzenia na kanapce. Inna opcja to pozostawienie masła na noc poza lodówką, ale warto pamiętać, że w takim przypadku może ono szybciej się psuć i tracić swoje właściwości.
Masło na świeżym pieczywie
Praktycznym sposobem na rozsmarowanie twardego tłuszczu jest po prostu wzięcie kostki masła, odwijanie kawałka folii, a następnie wcieranie masła bezpośrednio w kawałek pieczywa, w delikatny sposób. Ta metoda jest skuteczna i pozwala na nałożenie zarówno cienkiej, jak i obfitej warstwy masła na kanapkę.
Inny sposób? Wydaje się to być oczywiste, ale nie każdy o tym pamięta. Po wyjęciu twardej kostki z lodówki sięgnij po nóż i podziel ją w mniejsze kawałki lub plasterki. Im mniejszą będzie miało powierzchnię, tym szybciej się ogrzeje i zmięknie. W ten sposób śniadaniowe kanapki przygotujesz bez większych problemów.