Dietetyk tłumaczy, jakie pieczywo jeść, by schudnąć. Wcale nie musisz z niego rezygnować
Przejście na dietę kojarzy się z wieloma wyrzeczeniami. Od lat krąży przekonanie, że powinno się wtedy unikać pieczywa, jako kalorycznego i nie zawsze zdrowego. W rzeczywistości dzięki odpowiednim wyborom nie musisz odmawiać sobie świeże bułki na śniadanie.
21.01.2024 07:59
Pieczywo stanowi podstawę diety wielu osób - ciężko wyobrazić sobie pyszną jajecznicę bez bułki czy drugiego śniadania bez kanapek. Wiele osób niepotrzebnie rezygnuje z jedzenia pieczywa podczas diety, bazując na mitach, które niekoniecznie znajdują pokrycie w rzeczywistości. Za wyjaśnienie sytuacji i nakreślenie tematu wziął się Michał Wrzosek, popularny w sieci dietetyk. Wskazał on rodzaje pieczywa, z którego nie musimy rezygnować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy na diecie można jeść chleb?
Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na to, co ląduje w naszych koszykach, nie tylko podczas diety. Zamiast omijać szerokim łukiem dział z pieczywem, postaw na mądre wybory żywieniowe. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby pozwolić sobie na jasne bułki lub pszenny chleb, wszystko z głową i rozsądkiem. Nikt nie mówi, że jedynym słusznym wyborem może być pumpernikiel. Jest jednak pieczywo, przy którym powinniśmy zatrzymywać się zdecydowanie częściej.
Michał Wrzosek, doktor dietetyki, prężnie działający w sieci, w jednym z filmików podpowiedział, na jakie pieczywo dobrze jest postawić. Mowa tutaj o grahamce, która ma mniej kalorii i więcej błonnika niż pozornie zdrowsze chrupkie pieczywo, które niektórzy polecają na diecie.
Grahamka dobra na śniadanie
Grahamki przygotowuje się z mąki pszennej graham. Pochodzi ona z pełnego przemiały i zawiera otręby. Poza nią w składzie znaleźć można dodatek wody, soli, masła lub oleju, drożdży i odrobiny cukru. W 100 g grahamki znajduje się ok. 250-264 kalorii.
Bułka grahamka to zdrowy i wartościowy wybór dla osób na diecie odchudzającej. Zawiera dużo błonnika, który pęczniejąc w żołądku, zapewnia uczucie sytości i pomaga ograniczyć spożycie kalorii. Na dodatek korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego i wpływa na stabilne stężenie cukru we krwi. Bułka grahamka jest również bogata w składniki mineralne, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Grahamki to zdrowe i wartościowe pieczywo, które z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne białe bułki.