Dietetyk tłumaczy, jakie pieczywo jeść, by schudnąć. Wcale nie musisz z niego rezygnować
Przejście na dietę kojarzy się z wieloma wyrzeczeniami. Od lat krąży przekonanie, że powinno się wtedy unikać pieczywa, jako kalorycznego i nie zawsze zdrowego. W rzeczywistości dzięki odpowiednim wyborom nie musisz odmawiać sobie świeże bułki na śniadanie.
Pieczywo stanowi podstawę diety wielu osób - ciężko wyobrazić sobie pyszną jajecznicę bez bułki czy drugiego śniadania bez kanapek. Wiele osób niepotrzebnie rezygnuje z jedzenia pieczywa podczas diety, bazując na mitach, które niekoniecznie znajdują pokrycie w rzeczywistości. Za wyjaśnienie sytuacji i nakreślenie tematu wziął się Michał Wrzosek, popularny w sieci dietetyk. Wskazał on rodzaje pieczywa, z którego nie musimy rezygnować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tostowe roladki skrywają same smaczne kęski. Kiedy ich spróbujesz, nie będziesz chciał jeść nic innego
Czy na diecie można jeść chleb?
Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na to, co ląduje w naszych koszykach, nie tylko podczas diety. Zamiast omijać szerokim łukiem dział z pieczywem, postaw na mądre wybory żywieniowe. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby pozwolić sobie na jasne bułki lub pszenny chleb, wszystko z głową i rozsądkiem. Nikt nie mówi, że jedynym słusznym wyborem może być pumpernikiel. Jest jednak pieczywo, przy którym powinniśmy zatrzymywać się zdecydowanie częściej.
Michał Wrzosek, doktor dietetyki, prężnie działający w sieci, w jednym z filmików podpowiedział, na jakie pieczywo dobrze jest postawić. Mowa tutaj o grahamce, która ma mniej kalorii i więcej błonnika niż pozornie zdrowsze chrupkie pieczywo, które niektórzy polecają na diecie.
Grahamka dobra na śniadanie
Grahamki przygotowuje się z mąki pszennej graham. Pochodzi ona z pełnego przemiały i zawiera otręby. Poza nią w składzie znaleźć można dodatek wody, soli, masła lub oleju, drożdży i odrobiny cukru. W 100 g grahamki znajduje się ok. 250-264 kalorii.
Bułka grahamka to zdrowy i wartościowy wybór dla osób na diecie odchudzającej. Zawiera dużo błonnika, który pęczniejąc w żołądku, zapewnia uczucie sytości i pomaga ograniczyć spożycie kalorii. Na dodatek korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego i wpływa na stabilne stężenie cukru we krwi. Bułka grahamka jest również bogata w składniki mineralne, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Grahamki to zdrowe i wartościowe pieczywo, które z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne białe bułki.