NewsyTo najzdrowszy grzyb świata. Doktor Michał Wrzosek nie ma żadnych wątpliwości

To najzdrowszy grzyb świata. Doktor Michał Wrzosek nie ma żadnych wątpliwości

Wiecie, jaki jest najzdrowszy grzyb świata? Jeśli nie, to dietetyk dr Michał Wrzosek przychodzi z pomocą. Ekspert opowiedział o gatunku, który ma wiele wartości odżywczych i może nawet przeciwdziałać nowotworom. Ten grzyb nazywany jest eliksirem życia.

Michał Wrzosek o właściwościach najzdrowszego grzyba na świecie
Michał Wrzosek o właściwościach najzdrowszego grzyba na świecie
Źródło zdjęć: © YouTube | Michał Wrzosek

11.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 18:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Słyszeliście kiedykolwiek o grzybach shitake? W krajach Dalekiego Wschodu są one ogromnym hitem, dodaje się je do zup, dań mięsnych i wegańskich. Urozmaicają smak wszystkich potraw. Oprócz walorów smakowych grzyby te cechuje wiele właściwości zdrowotnych. Na przykład wspomagają pracę serca, wspierają odporność organizmu i przeciwdziałają nowotworom. Shitake rosną na drzewach Shii, dzięki czemu zawdzięczają swoją nazwę. Uprawiane są przede wszystkim w Japonii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najzdrowszy grzyb świata walczy z nowotworami

Shitake (inaczej twardnik jadalny) zostało uznane za jeden z najzdrowszych grzybów na świecie. Dietetyk Michał Wrzosek powiedział o nim, że jest "eliksirem życia". Dlaczego? Grzyby shitake są przede wszystkim niskokaloryczne (zawierają tylko 56 kcal w 100 gramach).


- Zawierają też znaczącą ilość składników mineralnych, takich jak cynk, selen, miedź i dużo witamin. To przy okazji obala mit, że grzyby nie mają właściwości odżywczych - tłumaczy doktor dietetyki.
Najzdrowszy grzyb świata
Najzdrowszy grzyb świata© Adobe Stock

Najzdrowszy grzyb świata chroni nasz organizm przed różnymi infekcjami, a badania naukowe wykazują, że mogą pomóc w walce z niektórymi nowotworami. Shitake zawiera związki o charakterze przeciwgrzybicznym, przeciwwirusowym oraz przeciwbakteryjnym, dzięki którym wzmacnia się odporność, a organizm ma siłę walczyć z najróżniejszymi schorzeniami. Jest jednak jedno "ale". Nie powinniśmy jeść ich na surowo, gdyż mogą wywołać bolesną wysypkę. Najlepiej więc dobrze je ugotować i dopiero potem dodawać do potraw.

Najzdrowszy grzyb świata 😮

grzybyshitakemichał wrzosek