To najzdrowszy grzyb świata. Doktor Michał Wrzosek nie ma żadnych wątpliwości
Wiecie, jaki jest najzdrowszy grzyb świata? Jeśli nie, to dietetyk dr Michał Wrzosek przychodzi z pomocą. Ekspert opowiedział o gatunku, który ma wiele wartości odżywczych i może nawet przeciwdziałać nowotworom. Ten grzyb nazywany jest eliksirem życia.
11.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 18:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Słyszeliście kiedykolwiek o grzybach shitake? W krajach Dalekiego Wschodu są one ogromnym hitem, dodaje się je do zup, dań mięsnych i wegańskich. Urozmaicają smak wszystkich potraw. Oprócz walorów smakowych grzyby te cechuje wiele właściwości zdrowotnych. Na przykład wspomagają pracę serca, wspierają odporność organizmu i przeciwdziałają nowotworom. Shitake rosną na drzewach Shii, dzięki czemu zawdzięczają swoją nazwę. Uprawiane są przede wszystkim w Japonii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najzdrowszy grzyb świata walczy z nowotworami
Shitake (inaczej twardnik jadalny) zostało uznane za jeden z najzdrowszych grzybów na świecie. Dietetyk Michał Wrzosek powiedział o nim, że jest "eliksirem życia". Dlaczego? Grzyby shitake są przede wszystkim niskokaloryczne (zawierają tylko 56 kcal w 100 gramach).
- Zawierają też znaczącą ilość składników mineralnych, takich jak cynk, selen, miedź i dużo witamin. To przy okazji obala mit, że grzyby nie mają właściwości odżywczych - tłumaczy doktor dietetyki.
Najzdrowszy grzyb świata chroni nasz organizm przed różnymi infekcjami, a badania naukowe wykazują, że mogą pomóc w walce z niektórymi nowotworami. Shitake zawiera związki o charakterze przeciwgrzybicznym, przeciwwirusowym oraz przeciwbakteryjnym, dzięki którym wzmacnia się odporność, a organizm ma siłę walczyć z najróżniejszymi schorzeniami. Jest jednak jedno "ale". Nie powinniśmy jeść ich na surowo, gdyż mogą wywołać bolesną wysypkę. Najlepiej więc dobrze je ugotować i dopiero potem dodawać do potraw.