NewsyTo najzdrowszy grzyb świata. Doktor Michał Wrzosek nie ma żadnych wątpliwości

To najzdrowszy grzyb świata. Doktor Michał Wrzosek nie ma żadnych wątpliwości

Michał Wrzosek o właściwościach najzdrowszego grzyba na świecie
Michał Wrzosek o właściwościach najzdrowszego grzyba na świecie
Źródło zdjęć: © YouTube | Michał Wrzosek
11.10.2023 12:14, aktualizacja: 17.01.2024 18:36

Wiecie, jaki jest najzdrowszy grzyb świata? Jeśli nie, to dietetyk dr Michał Wrzosek przychodzi z pomocą. Ekspert opowiedział o gatunku, który ma wiele wartości odżywczych i może nawet przeciwdziałać nowotworom. Ten grzyb nazywany jest eliksirem życia.

Słyszeliście kiedykolwiek o grzybach shitake? W krajach Dalekiego Wschodu są one ogromnym hitem, dodaje się je do zup, dań mięsnych i wegańskich. Urozmaicają smak wszystkich potraw. Oprócz walorów smakowych grzyby te cechuje wiele właściwości zdrowotnych. Na przykład wspomagają pracę serca, wspierają odporność organizmu i przeciwdziałają nowotworom. Shitake rosną na drzewach Shii, dzięki czemu zawdzięczają swoją nazwę. Uprawiane są przede wszystkim w Japonii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najzdrowszy grzyb świata walczy z nowotworami

Shitake (inaczej twardnik jadalny) zostało uznane za jeden z najzdrowszych grzybów na świecie. Dietetyk Michał Wrzosek powiedział o nim, że jest "eliksirem życia". Dlaczego? Grzyby shitake są przede wszystkim niskokaloryczne (zawierają tylko 56 kcal w 100 gramach).


- Zawierają też znaczącą ilość składników mineralnych, takich jak cynk, selen, miedź i dużo witamin. To przy okazji obala mit, że grzyby nie mają właściwości odżywczych - tłumaczy doktor dietetyki.
Najzdrowszy grzyb świata
Najzdrowszy grzyb świata© Adobe Stock

Najzdrowszy grzyb świata chroni nasz organizm przed różnymi infekcjami, a badania naukowe wykazują, że mogą pomóc w walce z niektórymi nowotworami. Shitake zawiera związki o charakterze przeciwgrzybicznym, przeciwwirusowym oraz przeciwbakteryjnym, dzięki którym wzmacnia się odporność, a organizm ma siłę walczyć z najróżniejszymi schorzeniami. Jest jednak jedno "ale". Nie powinniśmy jeść ich na surowo, gdyż mogą wywołać bolesną wysypkę. Najlepiej więc dobrze je ugotować i dopiero potem dodawać do potraw.

Najzdrowszy grzyb świata 😮

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także