To najzdrowszy grzyb świata. Doktor Michał Wrzosek nie ma żadnych wątpliwości

Wiecie, jaki jest najzdrowszy grzyb świata? Jeśli nie, to dietetyk dr Michał Wrzosek przychodzi z pomocą. Ekspert opowiedział o gatunku, który ma wiele wartości odżywczych i może nawet przeciwdziałać nowotworom. Ten grzyb nazywany jest eliksirem życia.

Michał Wrzosek o właściwościach najzdrowszego grzyba na świecieMichał Wrzosek o właściwościach najzdrowszego grzyba na świecie
Źródło zdjęć: © YouTube | Michał Wrzosek
Paulina Hermann

Słyszeliście kiedykolwiek o grzybach shitake? W krajach Dalekiego Wschodu są one ogromnym hitem, dodaje się je do zup, dań mięsnych i wegańskich. Urozmaicają smak wszystkich potraw. Oprócz walorów smakowych grzyby te cechuje wiele właściwości zdrowotnych. Na przykład wspomagają pracę serca, wspierają odporność organizmu i przeciwdziałają nowotworom. Shitake rosną na drzewach Shii, dzięki czemu zawdzięczają swoją nazwę. Uprawiane są przede wszystkim w Japonii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

Najzdrowszy grzyb świata walczy z nowotworami

Shitake (inaczej twardnik jadalny) zostało uznane za jeden z najzdrowszych grzybów na świecie. Dietetyk Michał Wrzosek powiedział o nim, że jest "eliksirem życia". Dlaczego? Grzyby shitake są przede wszystkim niskokaloryczne (zawierają tylko 56 kcal w 100 gramach).


- Zawierają też znaczącą ilość składników mineralnych, takich jak cynk, selen, miedź i dużo witamin. To przy okazji obala mit, że grzyby nie mają właściwości odżywczych - tłumaczy doktor dietetyki.
Najzdrowszy grzyb świata
Najzdrowszy grzyb świata © Adobe Stock

Najzdrowszy grzyb świata chroni nasz organizm przed różnymi infekcjami, a badania naukowe wykazują, że mogą pomóc w walce z niektórymi nowotworami. Shitake zawiera związki o charakterze przeciwgrzybicznym, przeciwwirusowym oraz przeciwbakteryjnym, dzięki którym wzmacnia się odporność, a organizm ma siłę walczyć z najróżniejszymi schorzeniami. Jest jednak jedno "ale". Nie powinniśmy jeść ich na surowo, gdyż mogą wywołać bolesną wysypkę. Najlepiej więc dobrze je ugotować i dopiero potem dodawać do potraw.

Najzdrowszy grzyb świata 😮

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej