PrzepisDietaJedz tłuszcz i szybko chudnij. Oto praktyczne wskazówki dla początkujących

Jedz tłuszcz i szybko chudnij. Oto praktyczne wskazówki dla początkujących

Dieta ketogeniczna
Dieta ketogeniczna
Źródło zdjęć: © Getty Images
20.01.2024 12:14

Dieta ketogeniczna to sposób odżywiania, który w ostatnich latach zyskał ogromną popularność. Polega on na ograniczeniu spożycia węglowodanów i zwiększeniu spożycia tłuszczów.

Ten rodzaj diety ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników, przez co w mediach trwa nieustanna dyskusja na jego temat. Co więc warto wiedzieć na temat diety ketogenicznej? Czy dieta ketogeniczna jest dla każdego i jak się do niej przygotować?

Czym jest dieta ketogeniczna?

Z założenia dieta ketogeniczna to sposób odżywiania, w którym dominującym składnikiem pokarmowym jest tłuszcz. Makroskładnik ten stanowi aż 70-90 proc. energii spożytej w ciągu dnia. Dla przykładu w diecie 2500 kcal tłuszcz powinien być spożyty w ilości ok. 230 g dziennie. W tym modelu żywieniowym węglowodany należy dostarczać w ilości do 50 g dziennie (w niektórych przypadkach nawet do 10 g dziennie). Białko w diecie ketogenicznej pozostaje na takim samym poziomie jak w przypadku klasycznej diety. Jego spożycie powinno być utrzymane na poziomie 1 g białka na kg/mc.

Przy standardowej diecie, gdzie głównym makroskładnikiem są węglowodany, organizm czerpie energię przede wszystkim z glukozy. Natomiast spożywanie tłuszczu na tak wysokim poziomie przy jednoczesnej redukcji węglowodanów prowadzi do wytwarzania w organizmie ciał ketonowych, która zastępują glukozę i stanowią główne źródło energii. Organizm przechodzi wtedy w tzw. stan ketozy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dieta ketogeniczna – dla kogo?

Pierwotnym założeniem diety ketogenicznej było wsparcie leczenia padaczki lekoopornej. Ostatnie lata badań pokazały, że ten rodzaj diety może sprawdzić się także w takich stanach chorobowych i zaburzeniach jak cukrzyca typu II, insulinooporność, zespół policystycznych jajników, Parkinson, Alzheimer, stwardnienie zanikowe boczne czy niektóre rodzaje nowotworów.

Co ciekawe, dietę ketogeniczną chętnie rozpoczynają także osoby chcące zredukować masę ciała. W tym przypadku poza odpowiednią kompozycją makroskładników należy zadbać również o deficyt kaloryczny.

Jak zacząć dietę ketogeniczną?

Jeśli planujesz rozpocząć dietę ketogeniczną, pamiętaj, aby odpowiednio się do niej przygotować. Ten rodzaj diety wiąże się z wieloma restrykcjami i zmianą większości nawyków żywieniowych. Jak zatem wdrożyć ją zdrowo i bezpiecznie? Oto przykładowy plan wprowadzania diety ketogenicznej:

  • Zapoznaj się z zasadami diety ketogenicznej.
  • Wykonaj podstawowe badania krwi i moczu w celu wykluczenia ewentualnych chorób lub zaburzeń.
  • Ustal swoje zapotrzebowanie na kalorie i poszczególne makroskładniki.
  • Ogranicz spożywanie węglowodanów.
  • Wprowadź do diety więcej warzyw niskoskrobiowych. Są to warzywa liściaste, brokuły, kalafior, szparagi, cebula, cukinia, kalarepa, kapusta, ogórek, pomidor, papryka, por.
  • Stopniowo zwiększaj ilość tłuszczu w diecie. Wybieraj wysokiej jakości tłuszcze roślinne np. awokado, oliwę z oliwek, oleje roślinne, olej kokosowy, olej MCT, orzechy, a także niskoprzetworzone tłuszcze zwierzęce takie jak masło klarowane, tłuste ryby i mięso.
  • Pij więcej wody.

Początkowo dieta ketogeniczna może być trudna do zbilansowania, dlatego przed jej wprowadzeniem skorzystaj z porady doświadczonego dietetyka, który pomoże Ci ustalić odpowiedni plan żywieniowy z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb i preferencji. Ponadto, w celu monitorowania stanu zdrowia wykonuj regularne badania diagnostyczne m.in. lipidogram, poziom glukozy, próby wątrobowe, morfologię, jonogram, mocznik, kwas moczowy oraz badanie ogólne moczu.

Dieta ketogeniczna – przeciwwskazania

Dieta ketogeniczna ze względu na swoją specyfikę nie może być polecana każdemu. Przede wszystkim nie powinno się jej stosować w takich przypadkach jak:

  • wiek młodzieńczy;
  • zaburzenia odżywiania;
  • ciąża i karmienie piersią;
  • choroby nerek, trzustki, wątroby i układu sercowo-naczyniowego.

Osoby chore i przyjmujące stałe leczenie farmakologiczne, które rozważają zastosowanie diety ketogenicznej, powinny bezwzględnie skonsultować się ze swoim lekarzem i ustalić, czy ten rodzaj diety będzie dla nich odpowiedni.

Dieta ketogeniczna – możliwe skutki uboczne

Stosowanie diety ketogenicznej może wiązać się z wystąpieniem pewnych skutków ubocznych. Dzieje się tak, zwłaszcza gdy nie jest ona odpowiednio zbilansowana. Najczęściej obserwuje się takie symptomy jak:

  • biegunki;
  • zaparcia;
  • senność;
  • nudności;
  • osłabienie;
  • wypadanie włosów;
  • nieprzyjemny oddech.

Warto przy tym pamiętać, że ten model diety może także prowadzić do wystąpienia takich zaburzeń jak:

  • odwodnienie;
  • kamica nerkowa;
  • kwasica ketonowa;
  • demineralizacja kości;
  • wzrost poziomu cholesterolu we krwi;
  • efekt jojo (w przypadku stosowania jej podczas redukcji masy ciała).

Czy warto stosować dietę ketogeniczną?

Na to pytanie trudno odpowiedzieć jednoznacznie. Z jednej strony dieta ketogeniczna może być skuteczna w leczeniu niektórych schorzeń, takich jak padaczka lekooporna, choroby neurologiczne i niektóre nowotwory. Może być również pomocna w utracie masy ciała i poprawie zdrowia metabolicznego. Z drugiej natomiast nie mogą jej stosować osoby z chorobami nerek, wątroby czy trzustki. Dlatego ważne jest, abyś przed jej wprowadzeniem wykonał profilaktyczne badania diagnostyczne oraz skonsultował się z lekarzem lub dietetykiem, którzy pomogą ocenić czy dieta ketogeniczna będzie dla Ciebie bezpieczna.

Agata Soroczyńska, dietetyk kliniczny i sportowy dla Wirtualnej Polski

Bibliografia:

  • Lipiec O., Setkowicz Z.: Rola diety w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, Wszechświat, t. 118, nr 1–3/2017.
  • Nazarewicz R.: Konsekwencje stosowania wysokotłuszczowych diet ketogenicznych, Bromat. Chem. Toksykol. l– XL, 2007, 4, str. 371-374.
  • Pondel N i wsp.: Dieta ketogeniczna – mechanizm działania i perspektywy zastosowania w terapii: dane z badań klinicznych, Postępy Biochemii 66 (3) 2020.
Źródło artykułu:Agata Soroczynska
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także