PoradyCzy wodę można zagotować więcej niż raz? Tłumaczymy

Czy wodę można zagotować więcej niż raz? Tłumaczymy

Czy wielokrotnie gotowana woda jest niezdrowa?
Czy wielokrotnie gotowana woda jest niezdrowa?
Źródło zdjęć: © Canva | 4kodiak
05.01.2024 08:55

Wiele osób uważa, że nie powinno się pić wody gotowanej dwukrotnie. Inni totalnie się tym nie przejmują i nie sądzą, by miało to jakikolwiek wpływ na jakość płynu. Gdzie znajduje się prawda? I czy warto kontrolować to, ile razy zagrzewamy tę samą wodę w czajniku? Wyjaśniamy.

Woda jest jednym z produktów, które obrosły w imponującą ilość mitów. I tak samo jak w przypadku kawy (nie, wcale nie powoduje ona wypłukiwania magnezu), większość z nich nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. A jak się sprawy mają w przypadku gotowania wody? Czy robienie tego więcej niż raz sprawia, że płyn nabiera jakiś toksycznych właściwości?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Woda — mity i fakty

Woda z kranu nadal nie jest produktem, któremu wszyscy ufamy bezwarunkowo. Pomimo zapewnień naukowców wolimy ją zagotować, niż pić bezpośrednio z rur. Czy słusznie? W większości przypadków — nie. Polskie przepisy są w tej kwestii niezwykle restrykcyjne, a jakość wody pod względem bakteriologicznym jest nieustannie kontrolowana. Co więcej, nasza polska "kranówa" to cenne źródło niezbędnych dla organizmu biopierwiastków.

Mitem okazuje się również fakt o rzekomej szkodliwości "twardej" wody. Według wielu osób taki jej rodzaj jest najgorszy dla ludzkiego organizmu i niechybnie spowoduje powstanie kamieni wewnątrz naszych ciał. To nic więcej, jak szkodliwe pomówienie. Jak tłumaczy portal medonet.pl taka dolegliwość to wynik zaburzeń metabolizmu, a nie twardości wody.

Twarda woda nie powoduje kamicy
Twarda woda nie powoduje kamicy© Canva | YouraPechkin

Wielokrotnie gotowana woda

Powróćmy do naszego głównego zagadnienia. Czy gotowanie wody więcej niż jeden raz powoduje, że płyn ten staje się niezdrowy? Nic bardziej mylnego. Wodę możesz gotować dwa, trzy, a nawet sześć razy — wzrost stężenia substancji (w wyniku parowania) jest nieznaczny i niegroźny dla ludzkiego organizmu.

Trzeba jednak uczciwie zaznaczyć, że każde gotowanie wody to sprawienie, że staje się ona uboższa w składniki mineralne. To właśnie dlatego wielu specjalistów apeluje o to, by zaufać kranówce, która na tym poziomie jest po prostu najlepsza. Czy ty już się do tego przekonałeś? Daj nam znać — jesteśmy bardzo ciekawi!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także