Cytrusy mogą poważnie zaszkodzić. Zanim kupisz zwróć uwagę na jedną rzecz
Pomarańcze, grapefruity, cytryny i limonki to owoce, po które najczęściej sięgamy właśnie zimą. W końcu nie ma nic lepszego niż kubek ciepłej herbaty z cytryną. Okazuje się, że cytrusy nie są tak zdrowe, jak dotychczas sądzono. Wszystko przez jeden ważny szczegół.
29.01.2024 15:47
Zima to wyjątkowo trudny czas dla przyrody. O tej porze roku ciężko mówić o jakichkolwiek owocach sezonowych. Półki w sklepach może i uginają się pod owocami jednak zdecydowana większość z nich to owoce egzotyczne. Najcześciej sięgamy po cytrusy, bowiem to właśnie one smakują zimą najlepiej.
Owoce cytrusowe to prawdziwa bomba antyoksydantów. Regularne spożywanie cytrusów wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowego, a także spowalnia procesy starzenia. Okazuje się, że cytrusy nie są tak zdrowe jak dotychczas sądzono. Dlaczego? Wyjaśniamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jesteś fanem cytrusów? Koniecznie zastosuj się do tej zasady
Cytrusy to źródło witaminy A, C i E, a także wielu antyoksydantów, które wspierają układ odpornościowy i neutralizują wolne rodniki odpowiadające za starzenie się organizmu czy rozwój wielu groźnych chorób. W sezonie jesienno-zimowym jemy je na potęgę. Cenimy je za liczne wartości zdrowotne, ale też za smak.
Zapominamy jednak, że każdy cytrus pochodzi z importu. Zanim trafi na sklepową półkę, przejdzie długą drogę. Owoc może zepsuć się w trakcie transportu, dlatego też producenci psikają je substancjami konserwującymi. Sylwia Panek, znana na Instagramie jako mama.chemik to doświadczona chemiczka analityczna. Na swoim profilu pokazuje, jak dokonywać świadomych i ekologicznych wyborów. W jednym ze swoich ostatnich postów ostrzegła przed... cytrusami.
Świeżo zebrane owoce trafiają do kartonów, gdzie psika się je substancjami konserwującymi. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że skórka takich owoców jest niejadalna. Wielu z nas nie obiera cytryn czy pomarańczy przed wrzuceniem ich do herbaty, czy naparu. Substancje konserwujące trafiają do napoju, który staje się toksyczny. " Imazalil i tiabendazol, czyli dwa fungicydy (zabezpieczają owoce przed zieloną pleśnią). W przypadku pierwszego z nich podejrzewa się, że może powodować nowotwory, a jednocześnie oba należą do substancji, które mają wpływ na nasz układ hormonalny" - wyjaśnia chemiczka.
Zanim wrzucisz do herbaty, umyj owoce
Cytrusy powinno się myć zaraz po użyciu. Przepłukanie ich ciepłą wodą nie wystarczy, bowiem woda nie usunie warstwy wosku, która zabezpiecza owoce przed zepsuciem. Warto rozejrzeć się za ekologicznym płynem do mycia warzyw i owoców. Znajdziesz je w dużych marketach, dobrze zaopatrzonych marketach czy sklepach ze zdrową żywnością. Po umyciu powinno się sparzyć je wrzącą wodą, która pozbędzie się resztek konserwantów.