Zamiast wyrzucać, zagotuj z mlekiem. Poprawiają pamięć i chronią przed cukrzycą

Pestki cytryny są traktowane niczym niechciany odpad. Zwykle lądują w koszu, a szkoda, bowiem w tym niepozornym "odpadku" kryją się cenne witaminy i minerały. Poznaj przepis na fantastyczny napar z pestek cytryny, który uchroni cię m.in. przed cukrzycą.

cytrynaCytryna
Źródło zdjęć: © Getty Images | Maria Thomazi

Cytryna to owoc, który znajduje się niemalże w każdym domu, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. W końcu nic nie rozgrzewa tak dobrze jak herbata z miodem i cytryną. Po wypiciu na dnie kubka osiadają pestki owocu, które zwykle wyrzucamy do kosza. To błąd, bowiem pestki cytryny to bogactwo wielu witamin i minerałów. Poznaj przepis na napar w duchu less waste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Cytryna — bomba antyoksydantów

Cytrynę znano już 500 lat p.n.e. Mieszkańcy Azji cenili ją za wyjątkowy zapach i smak. Do Europy dotarła dopiero w II wieku n.e. Stopniowo rozprzestrzeniała się po Włoszech, gdzie stawała się coraz bardziej popularna. W przeciągu 300 lat stała się tak cenionym owocem, że zaczęto uprawiać ją na Półwyspie Arabskim.

W tym niepozornym owocu skrywa się mnóstwo cennych substancji odżywczych, takich jak witamina C, witamina E, witaminy z grupy B, a także potas, wapń, magnez i sód. W cytrynie znajdują się też pestki, które zwykle traktowane są jako odpad. To błąd, bowiem jest to źródło cennych witamin i minerałów.

Jak spożywać pestki? Można je połknąć lub rozgryźć, jednak ich specyficzny, gorzki smak nie każdemu przypadnie do gustu. Jest jednak jeszcze jeden sposób. Jest nim napar z pestek cytryny. Wyjaśniamy, jak go przygotować.

Napar z pestek cytryny. Jak go przygotować?

Zbierz 4-5 pestek cytryny (nie więcej) i zmiażdż je młotkiem. Do garnka wlej szklankę mleka i zagotuj go. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodaj zmiażdżone pestki cytryny. Napar gotuj jeszcze przez 3 minuty. Gotowy napój przelej do szklanki i poczekaj, aż ostygnie. Możesz dodać do niego łyżkę miodu, który wzbogaci go o cenne składniki odżywcze. Regularne spożywanie naparu z pestek cytryny wzmocni twój układ odpornościowy, poprawi stan cery, obniży poziom glukozy i przyczyni się do poprawy koncentracji i samopoczucia. Możesz pić go codziennie — pod warunkiem że nie masz uczulenia na cytrusy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej