InspiracjeZamiast wyrzucać, zagotuj z mlekiem. Poprawiają pamięć i chronią przed cukrzycą

Zamiast wyrzucać, zagotuj z mlekiem. Poprawiają pamięć i chronią przed cukrzycą

Cytryna
Cytryna
Źródło zdjęć: © Getty Images | Maria Thomazi
27.01.2024 10:12, aktualizacja: 27.01.2024 10:36

Pestki cytryny są traktowane niczym niechciany odpad. Zwykle lądują w koszu, a szkoda, bowiem w tym niepozornym "odpadku" kryją się cenne witaminy i minerały. Poznaj przepis na fantastyczny napar z pestek cytryny, który uchroni cię m.in. przed cukrzycą.

Cytryna to owoc, który znajduje się niemalże w każdym domu, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. W końcu nic nie rozgrzewa tak dobrze jak herbata z miodem i cytryną. Po wypiciu na dnie kubka osiadają pestki owocu, które zwykle wyrzucamy do kosza. To błąd, bowiem pestki cytryny to bogactwo wielu witamin i minerałów. Poznaj przepis na napar w duchu less waste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cytryna — bomba antyoksydantów

Cytrynę znano już 500 lat p.n.e. Mieszkańcy Azji cenili ją za wyjątkowy zapach i smak. Do Europy dotarła dopiero w II wieku n.e. Stopniowo rozprzestrzeniała się po Włoszech, gdzie stawała się coraz bardziej popularna. W przeciągu 300 lat stała się tak cenionym owocem, że zaczęto uprawiać ją na Półwyspie Arabskim.

W tym niepozornym owocu skrywa się mnóstwo cennych substancji odżywczych, takich jak witamina C, witamina E, witaminy z grupy B, a także potas, wapń, magnez i sód. W cytrynie znajdują się też pestki, które zwykle traktowane są jako odpad. To błąd, bowiem jest to źródło cennych witamin i minerałów.

Jak spożywać pestki? Można je połknąć lub rozgryźć, jednak ich specyficzny, gorzki smak nie każdemu przypadnie do gustu. Jest jednak jeszcze jeden sposób. Jest nim napar z pestek cytryny. Wyjaśniamy, jak go przygotować.

Napar z pestek cytryny. Jak go przygotować?

Zbierz 4-5 pestek cytryny (nie więcej) i zmiażdż je młotkiem. Do garnka wlej szklankę mleka i zagotuj go. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodaj zmiażdżone pestki cytryny. Napar gotuj jeszcze przez 3 minuty. Gotowy napój przelej do szklanki i poczekaj, aż ostygnie. Możesz dodać do niego łyżkę miodu, który wzbogaci go o cenne składniki odżywcze. Regularne spożywanie naparu z pestek cytryny wzmocni twój układ odpornościowy, poprawi stan cery, obniży poziom glukozy i przyczyni się do poprawy koncentracji i samopoczucia. Możesz pić go codziennie — pod warunkiem że nie masz uczulenia na cytrusy.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także