Stary niemiecki przepis na święta. Jest lepszy nawet od babcinego makowca

Makowiec to tradycyjne ciasto, które na polskich stołach gości zazwyczaj w okresie Bożego Narodzenia. Jednak ta wyjątkowa receptura, pochodząca z Niemiec, sprawi, że będziecie chcieli je jeść przez cały rok.

Przepis na pyszny makowiecPrzepis na pyszny makowiec
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

Makowiec, to jeden z tych deserów, które kojarzą się z wyjątkowymi okazjami. Chociaż często gości na wigilijnym stole, nie ma przeciwwskazań, aby cieszyć się nim również w innych porach roku. Nawet najlepsze przepisy babć i mam w konfrontacji z niemieckim wypiekiem mogą zblednąć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwuję te przekąski na każdej imprezie. Goście są pod wielkim wrażeniem

Ten niezwykle smaczny wypiek to ukłon w stronę niemieckiej kuchni, pełnej aromatycznych niespodzianek. Niemiecki makowiec z pianką budyniową, gruszkami, skórką pomarańczy i rodzynkami, to coś, co zasługuje na uwagę.

Przepis na niemiecki makowiec z gruszką

Podstawą ciasta jest kruche ciasto, które powstaje z mąki, masła, cukru, jajka i proszku do pieczenia. Ciasto wyrabia się szybko i łatwo, a następnie wkłada do lodówki na około godzinę, aby odpoczęło.

Składniki na ciasto:

  • 180 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 65 g masła,
  • 65 g drobnego cukru,
  • jajko,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 500 g masy makowej,
  • 500 ml mleka,
  • 80 g kaszy manny,
  • łyżka masła,
  • jajko,
  • 2 gruszki,
  • 2 łyżki cukru,
  • skórka z pomarańczy,
  • 3 łyżki rodzynek.

Składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 120 g cukru,
  • 120 g masła,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznijmy od przygotowania ciasta. Przesiej mąkę do większej miski i dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól oraz masło pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie wbij jajko i dokładnie zagnieć wszystkie składniki, aż powstanie kruche ciasto. Owij je folią spożywczą i umieść w lodówce na około godzinę.
  2. Teraz przygotujmy nadzienie. Do rondelka wsyp kaszę manną, zalej mlekiem i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu, dodaj masło, cukier i masę makową, dokładnie wymieszaj. Odstaw tę masę do wystygnięcia.
  3. Gdy masa makowa jest już wystudzona, dodaj do niej obrane i pokrojone w drobne kawałki gruszki. Wbij jajko, wrzuć skórkę pomarańczową i rodzynki, ponownie dokładnie wymieszaj.
  4. Formę do pieczenia natrzyj odrobiną tłuszczu. Wyjmij ciasto z lodówki, delikatnie je rozwałkuj i wyłóż na blaszce. Następnie na przygotowane ciasto rozłóż równomiernie masę makową.
  5. Teraz przygotujmy masę budyniową. Wlej mleko do rondla i podgrzej na średnim ogniu. Następnie wsyp budyń i cukier, dokładnie mieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Zdejmij budyń z ognia i dodaj masło, dokładnie wymieszaj. Oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywną pianę, a żółtka dodaj do budyniu i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Na koniec, połącz masę budyniową z ubitą pianą z białek i dokładnie wymieszaj.
  7. Przykryj masę makową masą budyniową, wyrównaj wierzch ciasta szpatułką.
  8. Umieść ciasto w nagrzanym do 180 st. C piekarniku i piecz przez około godzinę. Jeśli wierzch zbyt mocno się zarumieni, przykryj go folią aluminiową. Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem.

Ten niemiecki makowiec z pianką budyniową to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nie tylko zachwyca wyjątkowym smakiem, ale także pięknym wyglądem. To przepis, który z powodzeniem odziedziczyć można od niemieckich tradycji i z dumą serwować na świątecznym stole.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji