Zdrowy makowiec według Ani Lewandowskiej bez grama mąki. Możesz się nim zajadać do woli

Przepis na zdrowy makowiec w nieco lżejszej formie. Ulubiony przepis na świąteczne ciasto Anny Lewandowskiej. Wygląda i smakuje po prostu obłędnie.

Zdrowy makowiec- PysznościZdrowy makowiec- Pyszności
Ewa

Przepis Ani Lewandowskiej

Anna Lewandowska od lat zajmuje się propagowaniem zdrowego odżywiania i chętnie dzieli się ze swoimi fanami przepisami na pyszności. Dziś mamy dla Ciebie przepis na makowiec w nieco lżejszej i zdrowszej odsłonie. To właśnie tym ciastem zajada się najlepszy polski piłkarz wraz z całą swoją rodziną. Przepis łączy w sobie tradycję i nowoczesność, skutecznie przemycając zdrowe alternatywy w składnikach. Nie brakuje w nim bakalii. Bezglutenowy i bezlaktozowy makowiec na święta.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Zdrowy makowiec

Składniki:

  • 250 g maku mielonego
  • 2,5 szklanki mleka roślinnego
  • 5 jaj
  • 150 g masła klarowanego
  • 150 g cukru kokosowego
  • 4 jabłka
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 g cukru waniliowego
  • 20 g rodzynek (wcześniej namoczonych)
  • 150 g polewy czekoladowej
  • 15 migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

Do garnuszka przesyp mielony mak, dodaj mleko roślinne i gotuj przez 30 minut Odstaw do ostudzenia i zmiel. Do roztopionego masła klarowanego wrzuć cukier, żółtka oraz cukier waniliowy. Wymieszaj składniki przy pomocy miksera. Dodaj do ugotowanego maku i wsyp mąkę kukurydzianą.

Zdrowy makowiec- Pyszności
Zdrowy makowiec- Pyszności

Dosyp również cynamon oraz sodę oczyszczoną. Wrzuć namoczone wcześniej rodzynki (będą bardziej miękkie) oraz starte jabłko. Dobrze wymieszaj składniki. Osobno ubij białka na sztywną pianę i wmieszaj w masę, aby makowiec był bardziej puszysty.

Obrazek
Zdrowy makowiec- Pyszności

Powstałą masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez około 50-60 minut.

Zdrowy makowiec- Pyszności
Zdrowy makowiec- Pyszności

Upieczony i wystudzony makowiec polej czekoladową polewą i posyp płatkami migdałów. Wstaw do lodówki, aby polewa zastygła. Podaj swoim bliski i obserwuj, jak zajadą pyszne i zdrowe ciasto ze smakiem.

Smacznego!

Obrazek
Zdrowy makowiec- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami