PrzepisZdrowy makowiec według Ani Lewandowskiej bez grama mąki. Możesz się nim zajadać do woli

Zdrowy makowiec według Ani Lewandowskiej bez grama mąki. Możesz się nim zajadać do woli

Przepis na zdrowy makowiec w nieco lżejszej formie. Ulubiony przepis na świąteczne ciasto Anny Lewandowskiej. Wygląda i smakuje po prostu obłędnie.

Zdrowy makowiec- Pyszności
Zdrowy makowiec- Pyszności
Ewa

21.12.2022 09:25

Przepis Ani Lewandowskiej

Anna Lewandowska od lat zajmuje się propagowaniem zdrowego odżywiania i chętnie dzieli się ze swoimi fanami przepisami na pyszności. Dziś mamy dla Ciebie przepis na makowiec w nieco lżejszej i zdrowszej odsłonie. To właśnie tym ciastem zajada się najlepszy polski piłkarz wraz z całą swoją rodziną. Przepis łączy w sobie tradycję i nowoczesność, skutecznie przemycając zdrowe alternatywy w składnikach. Nie brakuje w nim bakalii. Bezglutenowy i bezlaktozowy makowiec na święta.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Zdrowy makowiec

Składniki:

  • 250 g maku mielonego
  • 2,5 szklanki mleka roślinnego
  • 5 jaj
  • 150 g masła klarowanego
  • 150 g cukru kokosowego
  • 4 jabłka
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 g cukru waniliowego
  • 20 g rodzynek (wcześniej namoczonych)
  • 150 g polewy czekoladowej
  • 15 migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

Do garnuszka przesyp mielony mak, dodaj mleko roślinne i gotuj przez 30 minut Odstaw do ostudzenia i zmiel. Do roztopionego masła klarowanego wrzuć cukier, żółtka oraz cukier waniliowy. Wymieszaj składniki przy pomocy miksera. Dodaj do ugotowanego maku i wsyp mąkę kukurydzianą.

Zdrowy makowiec- Pyszności
Zdrowy makowiec- Pyszności

Dosyp również cynamon oraz sodę oczyszczoną. Wrzuć namoczone wcześniej rodzynki (będą bardziej miękkie) oraz starte jabłko. Dobrze wymieszaj składniki. Osobno ubij białka na sztywną pianę i wmieszaj w masę, aby makowiec był bardziej puszysty.

Zdrowy makowiec- Pyszności
Zdrowy makowiec- Pyszności

Powstałą masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez około 50-60 minut.

Zdrowy makowiec- Pyszności
Zdrowy makowiec- Pyszności

Upieczony i wystudzony makowiec polej czekoladową polewą i posyp płatkami migdałów. Wstaw do lodówki, aby polewa zastygła. Podaj swoim bliski i obserwuj, jak zajadą pyszne i zdrowe ciasto ze smakiem.

Smacznego!

Zdrowy makowiec- Pyszności
Zdrowy makowiec- Pyszności
Wybrane dla Ciebie