Makowiec siostry Anastazji z cytrynową nutą. Idealne wilgotne ciasto na Święta
Zachwycający makowiec z przepisu siostry Anastazji. Prosty przepis wzbogacony delikatną, cytrynową nutą, idealny na świąteczny stół.
15.12.2022 | aktual.: 19.12.2022 15:30
Świąteczny makowiec
Według tradycji na świąteczny stole powinna pojawić się przynajmniej jedna potrawa, która w swoim składzie zawiera mak. Te drobne ziarenka mają zapewnić pomyślność i dostatek w następnym roku. Chociaż to tylko przesądy, to mak zdecydowanie powinien gościć na naszym stole. Mak zaspokaja w pełni dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń. Jest źródłem magnezu, cynku, miedzi, potasu, żelaza. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę A, D i E oraz błonnik pokarmowy, który reguluje nasze procesy trawienne.
Dziś mamy dla Ciebie przepis na świąteczny makowiec z lekko cytrusową nutą, inspirowany przepisem uwielbianej przez Polaków siostry Anastazji.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Makowiec siostry Anastazji
Składniki:
Ciasto
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 1 cytryna - sok
Masa makowa
- 300 g mielonego maku
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 10 g cukru waniliowego
- 4 jajka
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania masy makowej. Mielony mak zalej wrzątkiem w proporcji 1:1 i odstaw do wystudzenia. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj cukier i cukier wanilinowy. Rozetrzyj przy pomocy miksera razem z miodem na jasną, puszystą masę. Przelej mieszankę do maku i wymieszaj.
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i dodaj do masy makowej. Delikatnie wymieszaj całość przy pomocy szpatułki. Przejdź do przygotowania biszkoptu. Miękkie masło rozetrzyj razem z cukrem, stopniowo dodając żółtka, sok z cytryny, mąkę oraz proszek do pieczenia. Do powstałej masy dodaj ubite na sztywno białka i wymieszaj.
Prostokątną formę wysmaruj masłem lub margaryną i wylej masę biszkoptową. Rozprowadź ją równomiernie po powierzchni foremki i wylej masę makową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50-60 minut.
Wystudzony makowiec udekoruj cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Świetnie będzie się prezentował na świątecznym stole.
Smacznego!