Makowiec siostry Anastazji z cytrynową nutą. Idealne wilgotne ciasto na Święta

Zachwycający makowiec z przepisu siostry Anastazji. Prosty przepis wzbogacony delikatną, cytrynową nutą, idealny na świąteczny stół.

Makowiec siostry Anastazji- PysznościMakowiec siostry Anastazji- Pyszności
Ewa

Świąteczny makowiec

Według tradycji na świąteczny stole powinna pojawić się przynajmniej jedna potrawa, która w swoim składzie zawiera mak. Te drobne ziarenka mają zapewnić pomyślność i dostatek w następnym roku. Chociaż to tylko przesądy, to mak zdecydowanie powinien gościć na naszym stole. Mak zaspokaja w pełni dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń. Jest źródłem magnezu, cynku, miedzi, potasu, żelaza. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę A, D i E oraz błonnik pokarmowy, który reguluje nasze procesy trawienne.

Dziś mamy dla Ciebie przepis na świąteczny makowiec z lekko cytrusową nutą, inspirowany przepisem uwielbianej przez Polaków siostry Anastazji.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Makowiec siostry Anastazji

Składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 cytryna - sok

Masa makowa

  • 300 g mielonego maku
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 10 g cukru waniliowego
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania masy makowej. Mielony mak zalej wrzątkiem w proporcji 1:1 i odstaw do wystudzenia. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj cukier i cukier wanilinowy. Rozetrzyj przy pomocy miksera razem z miodem na jasną, puszystą masę.  Przelej mieszankę do maku i wymieszaj.

Makowiec siostry Anastazji- Pyszności
Makowiec siostry Anastazji- Pyszności

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i dodaj do masy makowej. Delikatnie wymieszaj całość przy pomocy szpatułki. Przejdź do przygotowania biszkoptu. Miękkie masło rozetrzyj razem z cukrem, stopniowo dodając żółtka, sok z cytryny, mąkę oraz proszek do pieczenia. Do powstałej masy dodaj ubite na sztywno białka i wymieszaj.

Makowiec siostry Anastazji- Pyszności
Makowiec siostry Anastazji- Pyszności

Prostokątną formę wysmaruj masłem lub margaryną i wylej masę biszkoptową. Rozprowadź ją równomiernie po powierzchni foremki i wylej masę makową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50-60 minut.

Makowiec siostry Anastazji- Pyszności
Makowiec siostry Anastazji- Pyszności

Wystudzony makowiec udekoruj cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Świetnie będzie się prezentował na świątecznym stole.

Smacznego!

Obrazek
Makowiec siostry Anastazji- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis