Pamiętaj, gdy odgrzewasz kotlety. Będą smakować, jak te zdjęte z patelni

W niedzielne poranki na klatkach schodowych wielu polskich domów rozlega się dźwięk tłuczonego mięsa. To znak, że nadszedł czas na pyszne kotlety schabowe w panierce. Znam sposób, jak odgrzać je w poniedziałek, aby smakowały jak świeżo upieczone.

Kotlety schabowe - PysznościKotlety schabowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Kotlety schabowe to hit polskiej kuchni, który pokochały miliony. Tradycyjnie serwuje się je na niedzielny, rodzinny obiad, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby delektować się ich smakiem również w poniedziałek. Dzięki prostemu patentowi na odgrzewanie będą smakowały jak świeże, a ty nie zmarnujesz niepotrzebnie jedzenia. Pozostaną soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Jak odgrzać kotlety schabowe?

Chociaż pierwszą myślą jest to, aby odgrzać je tak, jak były robione, czyli na patelni, to lepiej się powstrzymać. Ponowne smażenie może sprawić, że staną się suche, twarde i po prostu niesmaczne. Na dodatek w ten sposób staną się tłustsze. Z pomocą przyjdzie za to piekarnik.

Kotlety schabowe - Pyszności
Kotlety schabowe - Pyszności © Canva

Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia i przykryj folią aluminiową, co uchroni przed wysychaniem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170-180 st. Celsjusza i wstaw przygotowane mięso. Podgrzewaj przez 15 minut, aż będą ciepłe. Po kwadransie w piekarniku kotlety będą wciąż smaczne, soczyste w środku i chrupiące.

Kuchenka mikrofalowa z pewnością w wielu sytuacjach ułatwia życie, jednak odgrzewanie w niej kotletów schabowych jest kiepskim pomysłem. Odgrzane w ten sposób mięso będzie gumowe i nieprzyjemne, a strzelający tłuszcz zabrudzi wnętrze urządzenia.

Z czym podać schabowe?

Gdy z obiadu zostały również ugotowane ziemniaki, możesz podpiec je w piekarniku z dodatkiem przypraw lub podsmażyć na patelni. Warto pamiętać również o warzywnym dodatku. Sprawdzi się tutaj zasmażana kapusta lub coś świeżego, jak mizeria czy sałatka z jogurtem.

Kotlety schabowe z surówką - Pyszności
Kotlety schabowe z surówką - Pyszności © Canva

Kotlety schabowe możesz zamienić również w polskiego burgera. Bułkę przetnij na pół, dół posmaruj ketchupem, dodaj sałatę, mięso, ogórki, pomidory lub inne ulubione warzywa i przykryj drugą połówką bułki. Całość możesz wcześniej podpiec, aby pieczywo było chrupiące. Takie kanapki na wypasie to dla wielu osób smak dzieciństwa. A do takich smaków zawsze wraca się z przyjemnością.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟