Pamiętaj, gdy odgrzewasz kotlety. Będą smakować, jak te zdjęte z patelni
W niedzielne poranki na klatkach schodowych wielu polskich domów rozlega się dźwięk tłuczonego mięsa. To znak, że nadszedł czas na pyszne kotlety schabowe w panierce. Znam sposób, jak odgrzać je w poniedziałek, aby smakowały jak świeżo upieczone.
06.11.2023 08:13
Kotlety schabowe to hit polskiej kuchni, który pokochały miliony. Tradycyjnie serwuje się je na niedzielny, rodzinny obiad, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby delektować się ich smakiem również w poniedziałek. Dzięki prostemu patentowi na odgrzewanie będą smakowały jak świeże, a ty nie zmarnujesz niepotrzebnie jedzenia. Pozostaną soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak odgrzać kotlety schabowe?
Chociaż pierwszą myślą jest to, aby odgrzać je tak, jak były robione, czyli na patelni, to lepiej się powstrzymać. Ponowne smażenie może sprawić, że staną się suche, twarde i po prostu niesmaczne. Na dodatek w ten sposób staną się tłustsze. Z pomocą przyjdzie za to piekarnik.
Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia i przykryj folią aluminiową, co uchroni przed wysychaniem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170-180 st. Celsjusza i wstaw przygotowane mięso. Podgrzewaj przez 15 minut, aż będą ciepłe. Po kwadransie w piekarniku kotlety będą wciąż smaczne, soczyste w środku i chrupiące.
Kuchenka mikrofalowa z pewnością w wielu sytuacjach ułatwia życie, jednak odgrzewanie w niej kotletów schabowych jest kiepskim pomysłem. Odgrzane w ten sposób mięso będzie gumowe i nieprzyjemne, a strzelający tłuszcz zabrudzi wnętrze urządzenia.
Z czym podać schabowe?
Gdy z obiadu zostały również ugotowane ziemniaki, możesz podpiec je w piekarniku z dodatkiem przypraw lub podsmażyć na patelni. Warto pamiętać również o warzywnym dodatku. Sprawdzi się tutaj zasmażana kapusta lub coś świeżego, jak mizeria czy sałatka z jogurtem.
Kotlety schabowe możesz zamienić również w polskiego burgera. Bułkę przetnij na pół, dół posmaruj ketchupem, dodaj sałatę, mięso, ogórki, pomidory lub inne ulubione warzywa i przykryj drugą połówką bułki. Całość możesz wcześniej podpiec, aby pieczywo było chrupiące. Takie kanapki na wypasie to dla wielu osób smak dzieciństwa. A do takich smaków zawsze wraca się z przyjemnością.