Niebieski koktajl bije rekordy popularności. Jest pyszny i pomaga schudnąć

Słodki, kremowy, intensywnie niebieski. Wygląda niezwykle apetycznie, a do tego... przyśpiesza spalanie tłuszczu. "Smerfowy" koktajl podbija internet. Wyjaśniamy, jak go przygotować.

Niebieski koktajlNiebieski koktajl
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kristina Blokhin

"Smerfowy" koktajl podbił serca internautów. Wyróżnia się niezwykłym, intensywnie niebieskim kolorem. Jednak wygląd to nie wszystko. To smoothie jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, które wspierają układ nerwowy, odpornościowy i pomagają spalić nadmiar tkanki tłuszczowej. Zobacz, jak go przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

"Smerfowy" koktajl podbił internet. Sekret tkwi w jednym składniku

Za nietypowy, intensywny kolor odpowiada niebieska spirulina. To nic innego, jak sproszkowane algi. Dostaniesz je w większości marketów oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Warto włączyć ją do swojej codziennej diety, bowiem znajduje się w niej wiele cennych składników odżywczych. To źródło białka, witaminy B12, żelaza, wapnia, magnezu i potasu, a także kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Każdy z tych składników wspiera prawidłową pracę układu nerwowego, kostnego i odpornościowego.

"Smerfowe" smoothie jest bardzo sycące i proste w przygotowaniu. Można pić je codziennie, nawet na diecie redukcyjnej, bowiem koktajl dostarcza wielu witamin, a także przyśpiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. W szklance koktajlu znajduje się ok. 170 kcal. Napój jest w pełni wegański i nie zawiera cukru. Z powodzeniem zastąpi ci drugie śniadanie.

"Smerfowy" koktajl — przepis

Składniki:

  • 250 ml mleka roślinnego,
  • 1 dojrzały banan (najlepszy będzie przejrzały),
  • 1 dojrzała gruszka,
  • pół łyżeczki niebieskiej spiruliny.

Przygotowanie:

  1. Obierz banana ze skórki i pokrój go na małe kawałki. Gruszkę umyj, obierz ze skórki i wydrąż gniazdo nasienne, a na końcu pokrój.
  2. Gotowe owoce umieść w blenderze kielichowym. Dodaj spirulinę i mleko. Całość zblenduj na gładką masę. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, dodaj do niego więcej mleka lub wody.

Porady:

  1. Chcesz, żeby koktajl był bardziej sycący? Dodaj do niego dwie łyżki ugotowanych płatków owsianych, nasiona chia lub siemię lniane.
  2. Koktajl możesz podać w formie smoothie bowl. Wystarczy, że wlejesz go do miseczki i posypiesz ulubionymi owocami, orzechami i ziarnami. Takie śniadanie zapewni ci energię na cały dzień.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀