Niebieski koktajl bije rekordy popularności. Jest pyszny i pomaga schudnąć

Słodki, kremowy, intensywnie niebieski. Wygląda niezwykle apetycznie, a do tego... przyśpiesza spalanie tłuszczu. "Smerfowy" koktajl podbija internet. Wyjaśniamy, jak go przygotować.

Niebieski koktajlNiebieski koktajl
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kristina Blokhin

"Smerfowy" koktajl podbił serca internautów. Wyróżnia się niezwykłym, intensywnie niebieskim kolorem. Jednak wygląd to nie wszystko. To smoothie jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, które wspierają układ nerwowy, odpornościowy i pomagają spalić nadmiar tkanki tłuszczowej. Zobacz, jak go przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

"Smerfowy" koktajl podbił internet. Sekret tkwi w jednym składniku

Za nietypowy, intensywny kolor odpowiada niebieska spirulina. To nic innego, jak sproszkowane algi. Dostaniesz je w większości marketów oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Warto włączyć ją do swojej codziennej diety, bowiem znajduje się w niej wiele cennych składników odżywczych. To źródło białka, witaminy B12, żelaza, wapnia, magnezu i potasu, a także kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Każdy z tych składników wspiera prawidłową pracę układu nerwowego, kostnego i odpornościowego.

"Smerfowe" smoothie jest bardzo sycące i proste w przygotowaniu. Można pić je codziennie, nawet na diecie redukcyjnej, bowiem koktajl dostarcza wielu witamin, a także przyśpiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. W szklance koktajlu znajduje się ok. 170 kcal. Napój jest w pełni wegański i nie zawiera cukru. Z powodzeniem zastąpi ci drugie śniadanie.

"Smerfowy" koktajl — przepis

Składniki:

  • 250 ml mleka roślinnego,
  • 1 dojrzały banan (najlepszy będzie przejrzały),
  • 1 dojrzała gruszka,
  • pół łyżeczki niebieskiej spiruliny.

Przygotowanie:

  1. Obierz banana ze skórki i pokrój go na małe kawałki. Gruszkę umyj, obierz ze skórki i wydrąż gniazdo nasienne, a na końcu pokrój.
  2. Gotowe owoce umieść w blenderze kielichowym. Dodaj spirulinę i mleko. Całość zblenduj na gładką masę. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, dodaj do niego więcej mleka lub wody.

Porady:

  1. Chcesz, żeby koktajl był bardziej sycący? Dodaj do niego dwie łyżki ugotowanych płatków owsianych, nasiona chia lub siemię lniane.
  2. Koktajl możesz podać w formie smoothie bowl. Wystarczy, że wlejesz go do miseczki i posypiesz ulubionymi owocami, orzechami i ziarnami. Takie śniadanie zapewni ci energię na cały dzień.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej