WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Kiedy temperatura przekracza 30 stopni, te produkty powinny być zakazane. Rujnują zdrowie

Gdy żar leje się z nieba, często nie mamy ochoty nawet na ulubione dania. Intuicja żywieniowa podpowiada nam, co wtedy dla nas jest najlepsze. Wiadomo, lekkie i oczywiście niegorące potrawy, mają wtedy powodzenie. Co dokładnie warto jeść, by przetrwać upały w dobrej kondycji, a z czego zrezygnować? Mamy kilka podpowiedzi dietetyczki.

Dieta ma duży wpływ na to, jak znosimy upały. Dieta ma duży wpływ na to, jak znosimy upały.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Katarzyna Krociel
Dorota Gepert

Podstawowe zasady diety na upały są dwie. Dania powinny być lekkostrawne i trzeba odpowiednio dużo pić. Na co jeszcze radzi zwrócić uwagę Monika Maćków, dietetyczka z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu? Oto kilka wskazówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łączę kilka składników i wlewam do kubeczka. Po kilku godzinach tęczowe lody są gotowe

Zadbaj o nawodnienie

W gorące dni łatwo o odwodnienie. Szczególnie narażone są na nie dzieci i osoby starsze. Oczywiście trzeba odpowiedni dużo pić, ale też zadbać by w diecie było więcej owoców i warzyw. Dietetyczka proponuje, by zacząć już od śniadania i przygotować np. owocowe lub warzywno-owocowe smoothies lub koktajle na bazie jogurtu czy kefiru z owocami. Warto postawić na te, które zawierają duże ilości wody, jak arbuz czy owoce jagodowe. Można je wzbogacić płatkami owsianymi, orkiszowymi lub orzechami.

Cos lekkiego na obiad

W upalne dni świetnym wyborem są sałatki. Dobrze przygotowywać je z warzyw bogatych w wodę, jak ogórek czy sałata. Dodatkowo można je wzbogacić w chude mięso, chude sery twarogowe, jaja, ryby lub nasiona roślin strączkowych. Sprawdzą się też węglowodany złożone, a więc ciemne makarony lub kasze. Zawsze też podczas upałów chętnie zjemy chłodnik czy zupę krem z warzyw. Ten wybór pochwala dietetyczka, zwłaszcza gdy będą posypane pestkami słonecznika czy dyni.

Te dania muszą poczekać

W tej kwestii chyba wszyscy zgodzą się z dietetyczką. W gorące dni nie mamy ochotę na dania smażone, fast foody i potrawy ostro przyprawione. Z nich właśnie ekspertka radzi zrezygnować, bo mogą doprowadzić do obciążenia organizmu. Uważać należy również na słodycze, słodkie soki i napoje gazowane i niegazowane, które są wysokokaloryczne, a także dość ciężkostrawne. Ekspertka przestrzega także przed lodami. Te kupione w sklepie mają dużo cukru i wysoką wartość energetyczną. Dlatego lepiej wybrać się do lodziarni na sorbety, które też łatwo przygotować samodzielnie. Mogą one dodatkowo pomóc w nawodnieniu i mają znacznie mniej kalorii.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze