Kiedy temperatura przekracza 30 stopni, te produkty powinny być zakazane. Rujnują zdrowie

Dieta ma duży wpływ na to, jak znosimy upały.
Dieta ma duży wpływ na to, jak znosimy upały.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Katarzyna Krociel

22.07.2024 07:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gdy żar leje się z nieba, często nie mamy ochoty nawet na ulubione dania. Intuicja żywieniowa podpowiada nam, co wtedy dla nas jest najlepsze. Wiadomo, lekkie i oczywiście niegorące potrawy, mają wtedy powodzenie. Co dokładnie warto jeść, by przetrwać upały w dobrej kondycji, a z czego zrezygnować? Mamy kilka podpowiedzi dietetyczki.

Podstawowe zasady diety na upały są dwie. Dania powinny być lekkostrawne i trzeba odpowiednio dużo pić. Na co jeszcze radzi zwrócić uwagę Monika Maćków, dietetyczka z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu? Oto kilka wskazówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadbaj o nawodnienie

W gorące dni łatwo o odwodnienie. Szczególnie narażone są na nie dzieci i osoby starsze. Oczywiście trzeba odpowiedni dużo pić, ale też zadbać by w diecie było więcej owoców i warzyw. Dietetyczka proponuje, by zacząć już od śniadania i przygotować np. owocowe lub warzywno-owocowe smoothies lub koktajle na bazie jogurtu czy kefiru z owocami. Warto postawić na te, które zawierają duże ilości wody, jak arbuz czy owoce jagodowe. Można je wzbogacić płatkami owsianymi, orkiszowymi lub orzechami.

Cos lekkiego na obiad

W upalne dni świetnym wyborem są sałatki. Dobrze przygotowywać je z warzyw bogatych w wodę, jak ogórek czy sałata. Dodatkowo można je wzbogacić w chude mięso, chude sery twarogowe, jaja, ryby lub nasiona roślin strączkowych. Sprawdzą się też węglowodany złożone, a więc ciemne makarony lub kasze. Zawsze też podczas upałów chętnie zjemy chłodnik czy zupę krem z warzyw. Ten wybór pochwala dietetyczka, zwłaszcza gdy będą posypane pestkami słonecznika czy dyni.

Te dania muszą poczekać

W tej kwestii chyba wszyscy zgodzą się z dietetyczką. W gorące dni nie mamy ochotę na dania smażone, fast foody i potrawy ostro przyprawione. Z nich właśnie ekspertka radzi zrezygnować, bo mogą doprowadzić do obciążenia organizmu. Uważać należy również na słodycze, słodkie soki i napoje gazowane i niegazowane, które są wysokokaloryczne, a także dość ciężkostrawne. Ekspertka przestrzega także przed lodami. Te kupione w sklepie mają dużo cukru i wysoką wartość energetyczną. Dlatego lepiej wybrać się do lodziarni na sorbety, które też łatwo przygotować samodzielnie. Mogą one dodatkowo pomóc w nawodnieniu i mają znacznie mniej kalorii.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także