Lody nie muszą niweczyć diety. Wystarczy wybrać odpowiednie albo zrobić je samodzielnie

Lody to zdecydowanie najlepszy letni deser. Trudno mu się oprzeć, zwłaszcza że powstaje coraz więcej dobrych lodziarni, dostaniemy je też prawie w każdym sklepie. Przyjemnie chłodzą i mogą nawet poprawić nastrój. Jest tylko jedno "ale". Na diecie redukcyjnej lody nie są polecane, ale można znaleźć sposób na wyjście z tej sytuacji.

Lody to ulubiony letni deser. Lody to ulubiony letni deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Lody odchudzają? Znasz ten dietetyczny mit? Podobno, by je ogrzać, organizm spala tyle kalorii, że lody nie tuczą. Niestety, nie jest to prawda. Jednak nie oznacza to, że na diecie redukcyjnej trzeba zrezygnować z tego deseru.

Czekoladowe na smutki

Nie ma co ukrywać, lody niezależnie od smaku, mają sporo kalorii. A potrafimy ich zjeść sporo, zwłaszcza gdy kupimy je do domu w dużym opakowaniu. Są nie tylko smaczne i czasami trudno przestać je jeść. Mamy też przekonanie rodem z komedii romantycznych, że pomagają na smutki. W tak wielu filmach bohaterki w kryzysowych chwilach sięgały właśnie po lody...

Trochę jest w tym racji. Cukier może pobudzać mózg do wydzielania w większej ilości endorfin i serotoniny. Ponoć najskuteczniejsze są w tym lody czekoladowe, bo to połączenie cukru i kakao. Co jeszcze może nas zgubić? Dodatki. Gdy do lodów dołoży się orzechy, wafelki, ciasteczka czy bitą śmietanę, ich wartość kaloryczna jeszcze rośnie. Może to być nawet około 400 kalorii w porcji, czyli dużo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem dylemat wybrania ulubionego ciasta przestanie istnieć

Postaw na owoce

W składzie lodów tradycyjnych nie brakuje śmietanki, mleka, jajek. A gdy przyjrzymy się sorbetom, to głównie woda i owoce. Dietetyczne wskazanie w tym przypadku jest proste. Pośrednim wyborem są zaś lody jogurtowe. W nich zawartość cukru i tłuszczu jest średnio o połowę mniejsza niż w tych tradycyjnych. Lody na bazie naturalnych, świeżych składników, mogą mieć niewielkie wartości odżywcze. Owocowe i bakaliowe zawierają trochę błonnika, mleczne zaś białka i wapnia.

Gardłowa sprawa

Lody, które przygotowuje się samodzielnie to zdecydowanie najlepsza opcja na diecie. Dzięki temu kontrolujemy składniki i możemy wybrać najkorzystniejszą dla siebie opcję. Skoro już mit, że lody odchudzają został obalony, to może czas na jeszcze jeden. Czy lody rzeczywiście pomagają na ból gardła? Na pewno nie działają na przyczynę infekcji, nie wyleczą z przeziębienia, ale mogą łagodzić nieprzyjemne objawy. Ból gardła najczęściej wywołuje stan zapalny. I tu jest sytuacja podobna, jak przy kontuzji, kiedy pomagają zimne okłady. I tak przy dolegliwościach gardła jedzenie lodów w pewnym stopniu może przynieść dobre rezultaty. Ten deser ochłodzi obolałe miejsce i złagodzi ból. Jednak to tylko doraźna pomoc, a nie rozwiązanie problemów zdrowotnych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa