Kuzynka zamiast mielonych serwuje inne kotlety. Choć są przepyszne, odchudzają

Kiedy pierwszy raz spróbowałem tych kotletów, totalnie nie wiedziałem, z czego zostały przygotowane. Szybko uznałem, że są przepyszne, a kiedy dowiedziałem się, że są również totalnie zdrowe, zrozumiałem, że oto odnalazłem kulinarnego Świętego Graala. Dziś chcę się nim z tobą podzielić.

Kotlety z serka wiejskiego są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe
Kotlety z serka wiejskiego są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina

21.05.2024 13:10

Polacy uwielbiają kotlety, a mielone są naszym faworytem (rzecz jasna obok schabowych) od niepamiętnych czasów. Osobiście zawsze z dość dużą dawką podejrzliwości podchodziłem więc do różnego rodzaju kulinarnych wynalazków, które miały za zadanie zastąpienie tradycyjnych receptur "nowoczesnymi" składnikami. I do dzisiaj tak mam. Muszę jednak oddać prawdzie sprawiedliwość: kotlety z serka wiejskiego to prawdziwy majstersztyk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żeby tego było mało, moja kuzynka, która poczęstowała mnie tymi kotletami, zdradziła mi, że poza serkiem wiejskim, warto dodać do masy jeszcze jeden bardzo zdrowy składnik. Doskonale sprawdzają się tu otręby owsiane. Połączenie tych dwóch produktów sprawia, że nasze dzisiejsze kotlety są totalnym zdrowotnym rekordzistą. Nie tylko dobrze smakują, ale także pozytywnie wpływają na proces odchudzania i kondycję jelit. I jak tu ich nie polecać?

Zdrowe kotlety z serka wiejskiego i otrębów

Składniki:

  • 300 g serka wiejskiego,
  • 4 jajka,
  • 200 g otrębów owsianych,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz,
  • ostra papryka,
  • masło klarowane do smażenia.
Kotlety z serka wiejskiego, szczypiorku i jajek. Będą smakować idealnie!
Kotlety z serka wiejskiego, szczypiorku i jajek. Będą smakować idealnie!© Pexels | RDNE stock project

Sposób przygotowania:

  1. Zdrowe kotlety przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Najpierw przełóż serek wiejski do naczynia. Dodaj jajka i otręby owsiane. Wsyp również drobno posiekany szczypiorek.
  2. Powyższe składniki dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Oczywiście możesz też użyć słodkiej wersji, tak samo, jak innych przypraw. Ciekawym pomysłem może być doprawienie kotletów gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym.
  3. Zawartość miski wymieszaj, przykryj i odstaw na 45 minut.
  4. Z przygotowanej masy uformuj kotlety. Smaż je na złoto z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Wykładaj na ręcznik papierowy. Podawaj z ziemniaczkami i surówką. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kotlety wegetariańskiekotletyprzepis
Wybrane dla Ciebie