Kuzynka zamiast mielonych serwuje inne kotlety. Choć są przepyszne, odchudzają

Kiedy pierwszy raz spróbowałem tych kotletów, totalnie nie wiedziałem, z czego zostały przygotowane. Szybko uznałem, że są przepyszne, a kiedy dowiedziałem się, że są również totalnie zdrowe, zrozumiałem, że oto odnalazłem kulinarnego Świętego Graala. Dziś chcę się nim z tobą podzielić.

Kotlety z serka wiejskiego są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdroweKotlety z serka wiejskiego są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina

Polacy uwielbiają kotlety, a mielone są naszym faworytem (rzecz jasna obok schabowych) od niepamiętnych czasów. Osobiście zawsze z dość dużą dawką podejrzliwości podchodziłem więc do różnego rodzaju kulinarnych wynalazków, które miały za zadanie zastąpienie tradycyjnych receptur "nowoczesnymi" składnikami. I do dzisiaj tak mam. Muszę jednak oddać prawdzie sprawiedliwość: kotlety z serka wiejskiego to prawdziwy majstersztyk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skrzydła indycze po pańsku. Fantastyczny przepis na przysmak warmińsko-mazurski

Żeby tego było mało, moja kuzynka, która poczęstowała mnie tymi kotletami, zdradziła mi, że poza serkiem wiejskim, warto dodać do masy jeszcze jeden bardzo zdrowy składnik. Doskonale sprawdzają się tu otręby owsiane. Połączenie tych dwóch produktów sprawia, że nasze dzisiejsze kotlety są totalnym zdrowotnym rekordzistą. Nie tylko dobrze smakują, ale także pozytywnie wpływają na proces odchudzania i kondycję jelit. I jak tu ich nie polecać?

Zdrowe kotlety z serka wiejskiego i otrębów

Składniki:

  • 300 g serka wiejskiego,
  • 4 jajka,
  • 200 g otrębów owsianych,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz,
  • ostra papryka,
  • masło klarowane do smażenia.
Kotlety z serka wiejskiego, szczypiorku i jajek. Będą smakować idealnie!
Kotlety z serka wiejskiego, szczypiorku i jajek. Będą smakować idealnie! © Pexels | RDNE stock project

Sposób przygotowania:

  1. Zdrowe kotlety przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Najpierw przełóż serek wiejski do naczynia. Dodaj jajka i otręby owsiane. Wsyp również drobno posiekany szczypiorek.
  2. Powyższe składniki dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Oczywiście możesz też użyć słodkiej wersji, tak samo, jak innych przypraw. Ciekawym pomysłem może być doprawienie kotletów gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym.
  3. Zawartość miski wymieszaj, przykryj i odstaw na 45 minut.
  4. Z przygotowanej masy uformuj kotlety. Smaż je na złoto z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Wykładaj na ręcznik papierowy. Podawaj z ziemniaczkami i surówką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę