Kuzynka zamiast mielonych serwuje inne kotlety. Choć są przepyszne, odchudzają

Kiedy pierwszy raz spróbowałem tych kotletów, totalnie nie wiedziałem, z czego zostały przygotowane. Szybko uznałem, że są przepyszne, a kiedy dowiedziałem się, że są również totalnie zdrowe, zrozumiałem, że oto odnalazłem kulinarnego Świętego Graala. Dziś chcę się nim z tobą podzielić.

Kotlety z serka wiejskiego są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdroweKotlety z serka wiejskiego są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina

Polacy uwielbiają kotlety, a mielone są naszym faworytem (rzecz jasna obok schabowych) od niepamiętnych czasów. Osobiście zawsze z dość dużą dawką podejrzliwości podchodziłem więc do różnego rodzaju kulinarnych wynalazków, które miały za zadanie zastąpienie tradycyjnych receptur "nowoczesnymi" składnikami. I do dzisiaj tak mam. Muszę jednak oddać prawdzie sprawiedliwość: kotlety z serka wiejskiego to prawdziwy majstersztyk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skrzydła indycze po pańsku. Fantastyczny przepis na przysmak warmińsko-mazurski

Żeby tego było mało, moja kuzynka, która poczęstowała mnie tymi kotletami, zdradziła mi, że poza serkiem wiejskim, warto dodać do masy jeszcze jeden bardzo zdrowy składnik. Doskonale sprawdzają się tu otręby owsiane. Połączenie tych dwóch produktów sprawia, że nasze dzisiejsze kotlety są totalnym zdrowotnym rekordzistą. Nie tylko dobrze smakują, ale także pozytywnie wpływają na proces odchudzania i kondycję jelit. I jak tu ich nie polecać?

Zdrowe kotlety z serka wiejskiego i otrębów

Składniki:

  • 300 g serka wiejskiego,
  • 4 jajka,
  • 200 g otrębów owsianych,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz,
  • ostra papryka,
  • masło klarowane do smażenia.
Kotlety z serka wiejskiego, szczypiorku i jajek. Będą smakować idealnie!
Kotlety z serka wiejskiego, szczypiorku i jajek. Będą smakować idealnie! © Pexels | RDNE stock project

Sposób przygotowania:

  1. Zdrowe kotlety przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Najpierw przełóż serek wiejski do naczynia. Dodaj jajka i otręby owsiane. Wsyp również drobno posiekany szczypiorek.
  2. Powyższe składniki dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Oczywiście możesz też użyć słodkiej wersji, tak samo, jak innych przypraw. Ciekawym pomysłem może być doprawienie kotletów gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym.
  3. Zawartość miski wymieszaj, przykryj i odstaw na 45 minut.
  4. Z przygotowanej masy uformuj kotlety. Smaż je na złoto z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Wykładaj na ręcznik papierowy. Podawaj z ziemniaczkami i surówką. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀