To powinno znaleźć się w twojej diecie. Dietetycy wskazują TOP 10 produktów

Blisko 600 dietetyków wzięło udział dorocznej ankiecie, wskazując TOP 10 superfoods, czyli najbardziej odżywczych produktów spożywczych. Na liście znalazło się kilka szlagierów, ale nie zabrakło też nowości. Co ciekawe, trzy dobrze znane i łatwo dostępne produkty wypchnęły z tegorocznej listy modne mleko roślinne i algi.

Nasiona roślin strączkowych znalazły się na liście polecanych superfoodsNasiona roślin strączkowych znalazły się na liście polecanych superfoods
Źródło zdjęć: © Pixabay
SKOMENTUJ

Termin superfoods (superżywność) nie posiada jasnej definicji. Słowo to opisuje określone produkty i napoje, które są naturalne, nieprzetworzone i charakteryzują się wyjątkowym bogactwem w niezbędne składniki odżywcze i zapewniają ważne korzyści funkcjonalne dla zdrowia. Dietetycy postanowili wskazać, które ze znanych superfoods zasługują na największe uznanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki z kurczakiem zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa. Nie sposób się im oprzeć

Lista TOP 10 superfoods. Te produkty królują w 2024 roku

Firmy Pollock Communications i Today's Dietitian przeprowadziły ankietę wśród 564 dietetyków w ramach corocznego badania "Co jest trendy w żywieniu" (oryg. "What's Trending in Nutrition"), a jego wyniki przedstawiają listę 10 najbardziej odżywczych, ale też zyskujących na popularności produktów żywnościowych. Wśród nich znajdują się:

  1. Produkty fermentowane
  2. Jagody
  3. Ziarna, nasiona, pestki
  4. Awokado
  5. Orzechy
  6. Zielona herbata
  7. Rośliny strączkowe
  8. Grzyby
  9. Pradawne zboża
  10. Łosoś

Grzyby, łosoś i rośliny strączkowe nie były obecne w ubiegłorocznym zestawianiu, a teraz wdarły się na listę TOP 10, wyrzucając z niej modne mleko roślinne i algi. Dietetycy wyjaśniają, dlaczego to właśnie te trzy produkty zasługują na naszą uwagę.

Fasola to nowy superfood
Fasola to nowy superfoods © Pixabay

Rośliny strączkowe, łosoś, grzyby. Nowa superżywność

Rośliny strączkowe są źródłem węglowodanów złożonych, które zapewniają długotrwałe uczucie sytości i pomagają unikać nagłych spadków energii. W roślinach strączkowych znajdziemy białko roślinne, żelazo, magnez, kwas foliowy i potas, a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga kontrolować poziom cholesterolu we krwi. Wiele osób obawia się, że spożywanie nasion roślin strączkowych wywoła nieprzyjemne wzdęcia i gazy. Wystarczy jednak zacząć od niewielkich porcji i stopniowo je zwiększać, przy tym należy pamiętać o tym, by pić więcej wody. Warto dodać, że regularne spożywanie strączków poprawia zdrowie metaboliczne.

Grzyby długo uznawane były za produkt bezwartościowy, posiadający jedynie znaczenie kulinarne. Okazuje się jednak, że zawierają imponujący profil silnych mikroelementów i związków roślinnych. Należą do nich witaminy i minerały wspierające funkcje poznawcze i wzmacniające odporność, takie jak witamina A, kilka witamin z grupy B czy witamina D. Ponadto grzyby są bogate w błonnik, selen, potas i miedź, a także związki przeciwutleniające, które pomagają organizmowi zwalczać stres oksydacyjny związany z uszkodzeniem tkanek, chorobami przewlekłymi i starzeniem się.

Łosoś znalazł się na liście najzdrowszych produktów ze względu na zawartość białka oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3, a konkretniej kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), korzystnie wpływają na zdrowie neurologiczne i błony komórkowe oraz mogą obniżać poziom trójglicerydów we krwi. Warto przy tym podkreślić, że ryba powinna pochodzić ze zrównoważonych połowów.

Wybrane dla Ciebie

Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości