PrzepisDietaTo powinno znaleźć się w twojej diecie. Dietetycy wskazują TOP 10 produktów

To powinno znaleźć się w twojej diecie. Dietetycy wskazują TOP 10 produktów

Blisko 600 dietetyków wzięło udział dorocznej ankiecie, wskazując TOP 10 superfoods, czyli najbardziej odżywczych produktów spożywczych. Na liście znalazło się kilka szlagierów, ale nie zabrakło też nowości. Co ciekawe, trzy dobrze znane i łatwo dostępne produkty wypchnęły z tegorocznej listy modne mleko roślinne i algi.

Nasiona roślin strączkowych znalazły się na liście polecanych superfoods
Nasiona roślin strączkowych znalazły się na liście polecanych superfoods
Źródło zdjęć: © Pixabay

06.06.2024 13:37

Termin superfoods (superżywność) nie posiada jasnej definicji. Słowo to opisuje określone produkty i napoje, które są naturalne, nieprzetworzone i charakteryzują się wyjątkowym bogactwem w niezbędne składniki odżywcze i zapewniają ważne korzyści funkcjonalne dla zdrowia. Dietetycy postanowili wskazać, które ze znanych superfoods zasługują na największe uznanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lista TOP 10 superfoods. Te produkty królują w 2024 roku

Firmy Pollock Communications i Today's Dietitian przeprowadziły ankietę wśród 564 dietetyków w ramach corocznego badania "Co jest trendy w żywieniu" (oryg. "What's Trending in Nutrition"), a jego wyniki przedstawiają listę 10 najbardziej odżywczych, ale też zyskujących na popularności produktów żywnościowych. Wśród nich znajdują się:

  1. Produkty fermentowane
  2. Jagody
  3. Ziarna, nasiona, pestki
  4. Awokado
  5. Orzechy
  6. Zielona herbata
  7. Rośliny strączkowe
  8. Grzyby
  9. Pradawne zboża
  10. Łosoś

Grzyby, łosoś i rośliny strączkowe nie były obecne w ubiegłorocznym zestawianiu, a teraz wdarły się na listę TOP 10, wyrzucając z niej modne mleko roślinne i algi. Dietetycy wyjaśniają, dlaczego to właśnie te trzy produkty zasługują na naszą uwagę.

Fasola to nowy superfoods
Fasola to nowy superfoods© Pixabay

Rośliny strączkowe, łosoś, grzyby. Nowa superżywność

Rośliny strączkowe są źródłem węglowodanów złożonych, które zapewniają długotrwałe uczucie sytości i pomagają unikać nagłych spadków energii. W roślinach strączkowych znajdziemy białko roślinne, żelazo, magnez, kwas foliowy i potas, a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga kontrolować poziom cholesterolu we krwi. Wiele osób obawia się, że spożywanie nasion roślin strączkowych wywoła nieprzyjemne wzdęcia i gazy. Wystarczy jednak zacząć od niewielkich porcji i stopniowo je zwiększać, przy tym należy pamiętać o tym, by pić więcej wody. Warto dodać, że regularne spożywanie strączków poprawia zdrowie metaboliczne.

Grzyby długo uznawane były za produkt bezwartościowy, posiadający jedynie znaczenie kulinarne. Okazuje się jednak, że zawierają imponujący profil silnych mikroelementów i związków roślinnych. Należą do nich witaminy i minerały wspierające funkcje poznawcze i wzmacniające odporność, takie jak witamina A, kilka witamin z grupy B czy witamina D. Ponadto grzyby są bogate w błonnik, selen, potas i miedź, a także związki przeciwutleniające, które pomagają organizmowi zwalczać stres oksydacyjny związany z uszkodzeniem tkanek, chorobami przewlekłymi i starzeniem się.

Łosoś znalazł się na liście najzdrowszych produktów ze względu na zawartość białka oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3, a konkretniej kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), korzystnie wpływają na zdrowie neurologiczne i błony komórkowe oraz mogą obniżać poziom trójglicerydów we krwi. Warto przy tym podkreślić, że ryba powinna pochodzić ze zrównoważonych połowów.

Wybrane dla Ciebie