PrzepisCiastaCiasto z obłędnym kremem oblewam chrupiącą polewą. Wszystkie ciotki chwaliły w weekend

Ciasto z obłędnym kremem oblewam chrupiącą polewą. Wszystkie ciotki chwaliły w weekend

Drożdżowe ciasto z chrupiącą polewą
Drożdżowe ciasto z chrupiącą polewą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

07.10.2024 13:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wydawałoby się, że czegoś tutaj brakuje. To drożdżowe ciasto z budyniem nie wygląda tak kolorowo i efektownie, jak inne polskie słodkie wypieki. Warto jednak wspomnieć, że nie wygląd ma tutaj znaczenie, a smak. A ten zadziwi wielu.

Podobny deser serwuje się w Niemczech, być może stąd wzięła się ta oschłość w prezentacji specjału. Warto jednak przekonać się do tego drożdżowego cuda. Nie tylko ze względu na obłędny krem i wilgotne ciasto, ale również tę wspaniała chrupiącą "skórkę", która wieńczy dzieło po mistrzowsku. Moje ciocie był sceptycznie nastawione, kiedy zobaczyły drożdżówkę w blasze, ale szybko zmieniły zdanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe ciasto z budyniem. Sekret tkwi w chrupiącej "skórce"

Może wydawać się, że to ciasto jest nazbyt skomplikowane i niewarte zachodu. Nie wygląda przecież jak te wszystkie warstwowe cuda z galaretkami i przeróżnymi masami. Niech nikogo jednak nie zwiedzie ten - z pozoru tylko - skromny wygląd tego drożdżowego ciasta z budyniem. Mało kto bowiem zdaje sobie sprawę, jak wiele dobroci skrywa się w tych mało efektownych warstwach.

Samo ciasto drożdżowe jest zarówno puszyste, jak i lekko wilgotne, dzięki czemu nie staje w gardle, czego zwykle obawiamy się po tego typu wypiekach. Krem budyniowy to połączenie tradycyjnego budyniu z absolutnie nieziemską bitą śmietaną, której smak i konsystencja zawsze dodaje kilka punktów deserom. Ale najważniejsza jest tutaj chrupiąca "skórka", czyli polewa z migdałów. Bez tego deser ten nie miałby szans na przebicie. Inspiracja dla stworzenia tego ciasta był niemiecki deser Bienenstich.

Ciasto drożdżowe z budyniem ma w sobie to coś
Ciasto drożdżowe z budyniem ma w sobie to coś © Adobe Stock | Pyszności

Ciasto budyniowe z migdałową polewą. Przepis

Składniki:

CIASTO

  • 150 ml mleka,
  • 60 g masła,
  • 325 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • masło do nasmarowania formy.

BUDYŃ

  • 400 ml mleka,
  • budyń waniliowy, 
  • 60 g cukru, 
  • 250 g śmietanki kremówki, 
  • opakowanie śmietan-fix. 

CHRUPIĄCA POLEWA MIGDAŁOWA

  • 60 g masła,
  • 50 g śmietanki kremówki, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 1 łyżka miodu, 
  • 100 g płatków migdałowych. 

Przygotowanie:

  1. CIASTO: mleko podgrzej, dodaj miękkie masło i mieszaj całość, by tłuszcz się rozpuścił.
  2. Mąkę przesiej, dodaj cukier i sól.
  3. Drożdże dodaj do mąki i zalej całość podgrzanym mlekiem z masłem.
  4. Wymieszaj całość dłonią, a następnie zagnieć, aż ciasto stanie się jednorodne i gładkie.
  5. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut.
  6. BUDYŃ: podgrzej 300 ml mleka.
  7. W oddzielnej miseczce wymieszaj dokładnie proszek budyniowy z resztą mleka.
  8. Mieszaninę przelej do gorącego mleka i mieszaj całość energicznie. Zagotuj budyń, a kiedy będzie gotowy, przelej do miski i przykryj folią spożywczą (pamiętaj, by folia dotykała powierzchni budyniu). Budyń odstaw do wystudzenia.
  9. Formę do pieczenia (22x42) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  10. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj, a następnie przełóż do formy. Ponownie odstaw pod przykryciem na 15 minut.
  11. POLEWA: śmietanę, masło, cukier i miód wymieszaj i podgrzej w garnuszku. Mieszaninę doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty.
  12. Garnek zdejmij z kuchenki, dodaj płatki migdałowe i wymieszaj.
  13. Polewę wylej na ciasto drożdżowe i równomiernie ją po nim rozprowadź.
  14. Ciasto piecz 30 minut w 180 st. C.
  15. Gotowe odstaw do wystudzenia.
  16. Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu.
  17. Wystudzony budyń wymieszaj delikatnie z ubitą śmietaną.
  18. Wystudzone ciasto drożdżowe przekrój na dwa blaty. Na jednym rozsmaruj krem budyniowy, a następnie krem przykryj kolejnym blatem z chrupiącą polewą.
  19. Odstaw do lodówki na noc, by krem zastygł.
ciasto drożdżoweciastaciasto z budyniem