Ciasto z obłędnym kremem oblewam chrupiącą polewą. Wszystkie ciotki chwaliły w weekend

Wydawałoby się, że czegoś tutaj brakuje. To drożdżowe ciasto z budyniem nie wygląda tak kolorowo i efektownie, jak inne polskie słodkie wypieki. Warto jednak wspomnieć, że nie wygląd ma tutaj znaczenie, a smak. A ten zadziwi wielu.

Drożdżowe ciasto z chrupiącą polewą Drożdżowe ciasto z chrupiącą polewą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

Podobny deser serwuje się w Niemczech, być może stąd wzięła się ta oschłość w prezentacji specjału. Warto jednak przekonać się do tego drożdżowego cuda. Nie tylko ze względu na obłędny krem i wilgotne ciasto, ale również tę wspaniała chrupiącą "skórkę", która wieńczy dzieło po mistrzowsku. Moje ciocie był sceptycznie nastawione, kiedy zobaczyły drożdżówkę w blasze, ale szybko zmieniły zdanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placek z morelami. Prosty w przygotowaniu i pyszny jak u mamy

Drożdżowe ciasto z budyniem. Sekret tkwi w chrupiącej "skórce"

Może wydawać się, że to ciasto jest nazbyt skomplikowane i niewarte zachodu. Nie wygląda przecież jak te wszystkie warstwowe cuda z galaretkami i przeróżnymi masami. Niech nikogo jednak nie zwiedzie ten - z pozoru tylko - skromny wygląd tego drożdżowego ciasta z budyniem. Mało kto bowiem zdaje sobie sprawę, jak wiele dobroci skrywa się w tych mało efektownych warstwach.

Samo ciasto drożdżowe jest zarówno puszyste, jak i lekko wilgotne, dzięki czemu nie staje w gardle, czego zwykle obawiamy się po tego typu wypiekach. Krem budyniowy to połączenie tradycyjnego budyniu z absolutnie nieziemską bitą śmietaną, której smak i konsystencja zawsze dodaje kilka punktów deserom. Ale najważniejsza jest tutaj chrupiąca "skórka", czyli polewa z migdałów. Bez tego deser ten nie miałby szans na przebicie. Inspiracja dla stworzenia tego ciasta był niemiecki deser Bienenstich.

Ciasto drożdżowe z budyniem ma w sobie to coś
Ciasto drożdżowe z budyniem ma w sobie to coś © Adobe Stock | Pyszności

Ciasto budyniowe z migdałową polewą. Przepis

Składniki:

CIASTO

  • 150 ml mleka,
  • 60 g masła,
  • 325 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • masło do nasmarowania formy.

BUDYŃ

  • 400 ml mleka,
  • budyń waniliowy, 
  • 60 g cukru, 
  • 250 g śmietanki kremówki, 
  • opakowanie śmietan-fix. 

CHRUPIĄCA POLEWA MIGDAŁOWA

  • 60 g masła,
  • 50 g śmietanki kremówki, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 1 łyżka miodu, 
  • 100 g płatków migdałowych. 

Przygotowanie:

  1. CIASTO: mleko podgrzej, dodaj miękkie masło i mieszaj całość, by tłuszcz się rozpuścił.
  2. Mąkę przesiej, dodaj cukier i sól.
  3. Drożdże dodaj do mąki i zalej całość podgrzanym mlekiem z masłem.
  4. Wymieszaj całość dłonią, a następnie zagnieć, aż ciasto stanie się jednorodne i gładkie.
  5. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut.
  6. BUDYŃ: podgrzej 300 ml mleka.
  7. W oddzielnej miseczce wymieszaj dokładnie proszek budyniowy z resztą mleka.
  8. Mieszaninę przelej do gorącego mleka i mieszaj całość energicznie. Zagotuj budyń, a kiedy będzie gotowy, przelej do miski i przykryj folią spożywczą (pamiętaj, by folia dotykała powierzchni budyniu). Budyń odstaw do wystudzenia.
  9. Formę do pieczenia (22x42) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  10. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj, a następnie przełóż do formy. Ponownie odstaw pod przykryciem na 15 minut.
  11. POLEWA: śmietanę, masło, cukier i miód wymieszaj i podgrzej w garnuszku. Mieszaninę doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty.
  12. Garnek zdejmij z kuchenki, dodaj płatki migdałowe i wymieszaj.
  13. Polewę wylej na ciasto drożdżowe i równomiernie ją po nim rozprowadź.
  14. Ciasto piecz 30 minut w 180 st. C.
  15. Gotowe odstaw do wystudzenia.
  16. Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu.
  17. Wystudzony budyń wymieszaj delikatnie z ubitą śmietaną.
  18. Wystudzone ciasto drożdżowe przekrój na dwa blaty. Na jednym rozsmaruj krem budyniowy, a następnie krem przykryj kolejnym blatem z chrupiącą polewą.
  19. Odstaw do lodówki na noc, by krem zastygł.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej