Ciasto z obłędnym kremem oblewam chrupiącą polewą. Wszystkie ciotki chwaliły w weekend
Wydawałoby się, że czegoś tutaj brakuje. To drożdżowe ciasto z budyniem nie wygląda tak kolorowo i efektownie, jak inne polskie słodkie wypieki. Warto jednak wspomnieć, że nie wygląd ma tutaj znaczenie, a smak. A ten zadziwi wielu.
07.10.2024 13:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Podobny deser serwuje się w Niemczech, być może stąd wzięła się ta oschłość w prezentacji specjału. Warto jednak przekonać się do tego drożdżowego cuda. Nie tylko ze względu na obłędny krem i wilgotne ciasto, ale również tę wspaniała chrupiącą "skórkę", która wieńczy dzieło po mistrzowsku. Moje ciocie był sceptycznie nastawione, kiedy zobaczyły drożdżówkę w blasze, ale szybko zmieniły zdanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Drożdżowe ciasto z budyniem. Sekret tkwi w chrupiącej "skórce"
Może wydawać się, że to ciasto jest nazbyt skomplikowane i niewarte zachodu. Nie wygląda przecież jak te wszystkie warstwowe cuda z galaretkami i przeróżnymi masami. Niech nikogo jednak nie zwiedzie ten - z pozoru tylko - skromny wygląd tego drożdżowego ciasta z budyniem. Mało kto bowiem zdaje sobie sprawę, jak wiele dobroci skrywa się w tych mało efektownych warstwach.
Samo ciasto drożdżowe jest zarówno puszyste, jak i lekko wilgotne, dzięki czemu nie staje w gardle, czego zwykle obawiamy się po tego typu wypiekach. Krem budyniowy to połączenie tradycyjnego budyniu z absolutnie nieziemską bitą śmietaną, której smak i konsystencja zawsze dodaje kilka punktów deserom. Ale najważniejsza jest tutaj chrupiąca "skórka", czyli polewa z migdałów. Bez tego deser ten nie miałby szans na przebicie. Inspiracja dla stworzenia tego ciasta był niemiecki deser Bienenstich.
Ciasto budyniowe z migdałową polewą. Przepis
Składniki:
CIASTO
- 150 ml mleka,
- 60 g masła,
- 325 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- szczypta soli,
- 20 g świeżych drożdży,
- masło do nasmarowania formy.
BUDYŃ
- 400 ml mleka,
- budyń waniliowy,
- 60 g cukru,
- 250 g śmietanki kremówki,
- opakowanie śmietan-fix.
CHRUPIĄCA POLEWA MIGDAŁOWA
- 60 g masła,
- 50 g śmietanki kremówki,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka miodu,
- 100 g płatków migdałowych.
Przygotowanie:
- CIASTO: mleko podgrzej, dodaj miękkie masło i mieszaj całość, by tłuszcz się rozpuścił.
- Mąkę przesiej, dodaj cukier i sól.
- Drożdże dodaj do mąki i zalej całość podgrzanym mlekiem z masłem.
- Wymieszaj całość dłonią, a następnie zagnieć, aż ciasto stanie się jednorodne i gładkie.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut.
- BUDYŃ: podgrzej 300 ml mleka.
- W oddzielnej miseczce wymieszaj dokładnie proszek budyniowy z resztą mleka.
- Mieszaninę przelej do gorącego mleka i mieszaj całość energicznie. Zagotuj budyń, a kiedy będzie gotowy, przelej do miski i przykryj folią spożywczą (pamiętaj, by folia dotykała powierzchni budyniu). Budyń odstaw do wystudzenia.
- Formę do pieczenia (22x42) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj, a następnie przełóż do formy. Ponownie odstaw pod przykryciem na 15 minut.
- POLEWA: śmietanę, masło, cukier i miód wymieszaj i podgrzej w garnuszku. Mieszaninę doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty.
- Garnek zdejmij z kuchenki, dodaj płatki migdałowe i wymieszaj.
- Polewę wylej na ciasto drożdżowe i równomiernie ją po nim rozprowadź.
- Ciasto piecz 30 minut w 180 st. C.
- Gotowe odstaw do wystudzenia.
- Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu.
- Wystudzony budyń wymieszaj delikatnie z ubitą śmietaną.
- Wystudzone ciasto drożdżowe przekrój na dwa blaty. Na jednym rozsmaruj krem budyniowy, a następnie krem przykryj kolejnym blatem z chrupiącą polewą.
- Odstaw do lodówki na noc, by krem zastygł.