Wystarczy kilka sztuk dziennie. Wspomagają serce i obniżają ciśnienie
Łagodzą stres i koją nerwy, są sprawdzonym sposobem na mdłości i zgagę w ciąży, a badania wskazują, że mogą zmniejszać ryzyko chorób serca. Zobacz, dlaczego zawsze warto mieć pod ręką kilka sztuk migdałów.
07.08.2024 09:35
Migdały, mimo że otrzymały chlubne miano "króla orzechów", orzechami nie są. To nasiona migdałowca pospolitego. Ze względu na bogactwo wartości odżywczych cenione są przez dietetyków i lekarzy. Pochodzą z Bliskiego Wschodu, ale bez problemu można je nabyć w sklepach. Ale dlaczego warto po nie sięgać?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy migdały są zdrowe? Na co dobre są migdały?
Migdały są często określane jako jedne z najbardziej szlachetnych spośród orzechów. Są źródłem witaminy B2, błonnika i kwasów tłuszczowych, a także zawierają wiele pierwiastków mineralnych. Dzięki temu mają dobroczynny wpływ na organizm, przeciwdziałając powstawaniu chorób serca, pomagając w walce z nudnościami, stresem czy zgagą. Warto dodać, że migdały należą do najlepszych na świecie źródeł witaminy E, zwanej "witaminą młodości".
Według badań przeprowadzonych przez brytyjskich naukowców z Uniwersytetu Aston, migdały zmniejszają ryzyko chorób serca. Zauważono również poprawę krążenia i obniżenie ciśnienia tętniczego. Ponadto migdały podnoszą poziom odpowiedzi na insulinę i obniżają stężenie cholesterolu LDL u osób ze stanem przedcukrzycowym, co pozwala zredukować ryzyko rozwoju cukrzycy drugiego typu. Takie wnioski wysunęli w 2010 roku uczeni z amerykańskiego Loma Linda University.
Kto powinien jeść migdały?
Ze względu na to, że migdały są bogate w magnez i witaminy z grupy B, wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomagają pamięć i procesy myślowe, a także mają działanie antydepresyjne. Dlatego osoby, które borykają się z przewlekłym stresem, powinny zadbać o obecność migdałów w swojej diecie.
Migdały są bogatym źródłem białka. Mają go w sobie więcej niż niektóre rośliny strączkowe. Stąd też są polecanym elementem diety wegetariańskiej. Dodatkowo migdały przynoszą ulgę kobietom w ciąży - są lekarstwem na poranne nudności i zgagę. Dodatkowo zawarty w migdałach kwas foliowy wspomaga rozwój ciąży.
Co więcej, migdały sprzyjają utracie tkanki tłuszczowej. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach zapobiegają gromadzeniu się tłuszczu i regulują metabolizm. Migdały zawierają również duże ilości błonnika pokarmowego, który skutecznie wypełnia żołądek, dając na długo uczucie sytości.
Ile migdałów można jeść dziennie?
Migdały są bardzo odżywcze, ale też wysokoenergetyczne. 100 g tych orzechów zawiera 50 g tłuszczu, co całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten składnik. W przeliczeniu na kalorie, 100 g migdałów dostarcza ok. 580 kcal.
Chcąc cieszyć się dobroczynnym działaniem migdałów, należy pamiętać o umiarkowanym ich spożyciu. Specjaliści zalecają włączenie do diety jedynie garści tych orzechów kilka razy w tygodniu lub kilku sztuk dziennie (ok. 28 gramów). Ze względu na wysoką kaloryczność migdały spożywane w nadmiarze mogą powodować przybieranie na wadze (a także zaparcia). Powinny więc być traktowane jako zamiennik innych produktów, a nie jako dodatkowa przekąska.