Wystarczy kilka sztuk dziennie. Wspomagają serce i obniżają ciśnienie

Łagodzą stres i koją nerwy, są sprawdzonym sposobem na mdłości i zgagę w ciąży, a badania wskazują, że mogą zmniejszać ryzyko chorób serca. Zobacz, dlaczego zawsze warto mieć pod ręką kilka sztuk migdałów.

Migdały to nie orzechy, a nasiona
Migdały to nie orzechy, a nasiona
Źródło zdjęć: © Canva | John Riches

07.08.2024 09:35

Migdały, mimo że otrzymały chlubne miano "króla orzechów", orzechami nie są. To nasiona migdałowca pospolitego. Ze względu na bogactwo wartości odżywczych cenione są przez dietetyków i lekarzy. Pochodzą z Bliskiego Wschodu, ale bez problemu można je nabyć w sklepach. Ale dlaczego warto po nie sięgać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy migdały są zdrowe? Na co dobre są migdały?

Migdały są często określane jako jedne z najbardziej szlachetnych spośród orzechów. Są źródłem witaminy B2, błonnika i kwasów tłuszczowych, a także zawierają wiele pierwiastków mineralnych. Dzięki temu mają dobroczynny wpływ na organizm, przeciwdziałając powstawaniu chorób serca, pomagając w walce z nudnościami, stresem czy zgagą. Warto dodać, że migdały należą do najlepszych na świecie źródeł witaminy E, zwanej "witaminą młodości".

Według badań przeprowadzonych przez brytyjskich naukowców z Uniwersytetu Aston, migdały zmniejszają ryzyko chorób serca. Zauważono również poprawę krążenia i obniżenie ciśnienia tętniczego. Ponadto migdały podnoszą poziom odpowiedzi na insulinę i obniżają stężenie cholesterolu LDL u osób ze stanem przedcukrzycowym, co pozwala zredukować ryzyko rozwoju cukrzycy drugiego typu. Takie wnioski wysunęli w 2010 roku uczeni z amerykańskiego Loma Linda University.

Kto powinien jeść migdały?

Ze względu na to, że migdały są bogate w magnez i witaminy z grupy B, wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomagają pamięć i procesy myślowe, a także mają działanie antydepresyjne. Dlatego osoby, które borykają się z przewlekłym stresem, powinny zadbać o obecność migdałów w swojej diecie.

Migdały są bogatym źródłem białka. Mają go w sobie więcej niż niektóre rośliny strączkowe. Stąd też są polecanym elementem diety wegetariańskiej. Dodatkowo migdały przynoszą ulgę kobietom w ciąży - są lekarstwem na poranne nudności i zgagę. Dodatkowo zawarty w migdałach kwas foliowy wspomaga rozwój ciąży.

Co więcej, migdały sprzyjają utracie tkanki tłuszczowej. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach zapobiegają gromadzeniu się tłuszczu i regulują metabolizm. Migdały zawierają również duże ilości błonnika pokarmowego, który skutecznie wypełnia żołądek, dając na długo uczucie sytości.

Dlaczego warto jeść migdały?
Dlaczego warto jeść migdały?© Canva | PublicDomainPictures

Ile migdałów można jeść dziennie?

Migdały są bardzo odżywcze, ale też wysokoenergetyczne. 100 g tych orzechów zawiera 50 g tłuszczu, co całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten składnik. W przeliczeniu na kalorie, 100 g migdałów dostarcza ok. 580 kcal.

Chcąc cieszyć się dobroczynnym działaniem migdałów, należy pamiętać o umiarkowanym ich spożyciu. Specjaliści zalecają włączenie do diety jedynie garści tych orzechów kilka razy w tygodniu lub kilku sztuk dziennie (ok. 28 gramów). Ze względu na wysoką kaloryczność migdały spożywane w nadmiarze mogą powodować przybieranie na wadze (a także zaparcia). Powinny więc być traktowane jako zamiennik innych produktów, a nie jako dodatkowa przekąska.

Wybrane dla Ciebie