Ma 40 lat, a wygląda na 20. Ujawniła, że to dzięki 10 produktom, które spożywa
06.01.2024 17:26, aktual.: 06.01.2024 17:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak wyglądać na 20 lat, będąc 20 lat starszą? Na to pytanie postanowiła odpowiedzieć pewna tiktokerka, promująca w mediach społecznościowych dietę anti-aging. Kobieta wymieniła 10 produktów spożywczych, które, jej zdaniem, odgrywają istotną rolę w pielęgnacji skóry.
40-letnia Adriana Krześniak, publikująca lifestylowe treści w mediach społecznościowych, uważa, że teraz wygląda młodziej niż 20 lat temu. Twierdzi, że to zasługa m.in. zdrowej diety, odpowiednio dobranej pielęgnacji i niestresowania się sprawami, na które nie ma wpływu. W krótkim wideo opublikowanym na TikToku wymieniła 10 produktów, które według niej odgrywają istotną rolę w pielęgnacji skóry i utrzymaniu promiennego wyglądu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tiktokerka wyjawiła sekret młodego wyglądu. To dzięki tym produktom
- Kurkuma - zawiera kurkuminę, silny przeciwutleniacz o właściwościach antyoksydacyjnych i antyseptycznych oraz przeciwzapalnych.
- Zielona herbata - wykazuje działanie antybakteryjne i antyseptyczne, hamuje nadaktywność gruczołów łojowych, zapobiegając tym samym nadmiernemu wydzielaniu sebum, które odpowiada za powstawanie trądziku i niedoskonałości.
- Tłuste ryby - są bogate w kwas omega-3, który wykazuje działanie przeciwzapalne, a więc też wpływa na poprawę stanu skóry.
- Komosa ryżowa -zawiera antyoksydanty, m.in. witaminę E, zwaną "witaminą młodości", chroniącą organizm przed wolnymi rodnikami.
- Kakao - wykazuje właściwości przeciwzapalne, które wpływają na ukojenie zaczerwienień i wyprysków.
- Orzechy, zwłaszcza orzechy włoskie i nasiona, takie jak nasiona lnu czy słonecznika - bogate są w kwasy tłuszczowe omega-6, które odmładzają skórę i nadają jej świeży i promienny wygląd.
- Brokuły - bogate są w beta-karoten, błonnik, witaminę A i C - antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, działające przeciw starzeniu i poprawiające jakość skóry.
- Nasiona chia - zawierają witaminę E oraz są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.
- Olej z czarnuszki - doskonale nawilża skórę twarzy, a za sprawą dużej zawartości antyoksydantów skutecznie opóźnia proces starzenia się skóry.
- Gorzka czekolada - pozytywnie wpływa na stan cery dzięki zawartości przeciwutleniaczy i minerałów.
Zobacz także
Dieta anti-aging, czyli jak zatrzymać czas. Na czym polega dieta młodości?
Produkty, które wymieniła tiktokerka, wpisują się w tzw. dietę młodości. Dieta anti-aging to sposób żywienia, który ma na celu opóźnić lub zmniejszyć procesy starzenia się organizmu, zwłaszcza skóry. Dieta ta opiera się na spożywaniu produktów bogatych w składniki odżywcze, które mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, regenerujące i ochronne dla komórek i tkanek. Dieta anti-aging nie jest restrykcyjna ani monotonna, ale wymaga świadomego doboru żywności i unikania niekorzystnych czynników środowiskowych, takich jak stres, palenie, alkohol czy nadmierne opalanie.
Założenia diety anti-aging są następujące:
- Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, najlepiej sezonowych i lokalnych, które dostarczają witamin, minerałów, błonnika i polifenoli. Warzywa i owoce mają silne właściwości antyoksydacyjne, które chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Niektóre z nich, takie jak pomidory, marchew, papryka, cytrusy, kiwi czy jagody, zawierają również karotenoidy, które poprawiają koloryt i elastyczność skóry.
- Spożywanie produktów zbożowych, najlepiej pełnoziarnistych lub razowych, które dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika i witamin z grupy B. Produkty zbożowe są źródłem energii dla organizmu i wspomagają pracę układu nerwowego. Ponadto błonnik reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom, które mogą wpływać na stan skóry.
- Spożywanie produktów białkowych, takich jak jaja, ryby, mięso drobiowe, nabiał, soja, fasola, groch, soczewica czy tofu. Białko jest niezbędne dla budowy i regeneracji komórek i tkanek, w tym skóry, włosów i paznokci. Białko zawiera również aminokwasy, które są prekursorami kolagenu i elastyny, czyli białek odpowiedzialnych za sprężystość i jędrność skóry. Spośród produktów białkowych, szczególnie wartościowe są ryby, które dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, mających działanie przeciwzapalne i ochronne dla naczyń krwionośnych i serca.
- Spożywanie zdrowych tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, masło, orzechy, pestki, awokado czy oliwki. Tłuszcze są nie tylko źródłem energii, ale także niezbędnych kwasów tłuszczowych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) i lecytyny. Tłuszcze zapewniają prawidłową konsystencję i nawilżenie skóry, chronią ją przed wysuszeniem i podrażnieniem. Witamina E i lecytyna mają silne właściwości przeciwutleniające i regenerujące, a witamina A wpływa na procesy odnowy naskórka.
- Spożywanie napojów, takich jak woda, herbata zielona, naturalne soki warzywne i owocowe, napar ze skrzypu czy kakao. Napoje te nawadniają organizm i skórę, a także dostarczają cennych składników odżywczych, takich jak polifenole, flawonoidy, witamina C, krzem czy magnez. Napoje te mają działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, moczopędne i oczyszczające, co sprzyja usuwaniu toksyn i poprawie mikrokrążenia skóry.