Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia
Są mięciutkie, puszyste i tak smaczne, że ciężko odmówić dokładki. Smakują dokładnie tak, jak te przygotowywane pieczołowicie przez nasze mamy i babcie. Te pyszne racuchy to słodki powrót do wspomnień z dzieciństwa.
07.10.2024 | aktual.: 22.10.2024 14:02
Kiedy na stole pojawiał się talerz z parującymi, ciepłym racuchami drożdżowymi, gwar rozmów od razu przycichał. Za jedzenie zabierały się od razu dzieci, ale oczywiście wtórowali im również dorośli, bo miłość do racuchów zdecydowanie nie ma limitu wiekowego. Smak jak za dawnych lat odtworzyliśmy w kuchni Pyszności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Zanim zapanowała moda na amerykańskie pankejki, nasze mamy i babcie w kuchniach tworzył pyszne placuszki drożdżowe z zatopionymi w środku jabłkami. Ich przygotowanie może wydawać się nieco czasochłonne ze względu na proces wyrastania ciasta, ale efekt końcowy z pewnością wynagradza poświęconą dozę cierpliwości.
Zobacz także
Można je podawać z cukrem pudrem, konfiturą lub kwaśną śmietaną, zajadać na ciepło lub zapakować ze sobą do szkoły lub pracy i zjeść na zimno jako słodką przekąskę.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 1 żółtko,
- 7 g suchych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- 3 jabłka,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wsyp mąkę, cynamon, cukier oraz suche drożdże i wymieszaj. Następnie wlej ciepłe mleko, dodaj żółtko i połącz składniki.
Krok 2. Do masy dorzuć obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszaj i odstaw na 1,5 godziny, by ciasto urosło.
Krok 3. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wykładaj porcje ciasta, najłatwiej zrobić to przy pomocy dwóch łyżek, bo masa jest dość gęsta i klejąca. Smaż z obu stron, aż racuchy się zarumienią. Odłóż na kawałek ręcznika papierowego, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 4. Racuchy udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!