PrzepisZupyKazimierska fitka to zapomniana zupa z babcinego przepisu. Idealnie sprawdzi się na chłodne dni

Kazimierska fitka to zapomniana zupa z babcinego przepisu. Idealnie sprawdzi się na chłodne dni

Kazimierska fitka
Kazimierska fitka
Źródło zdjęć: © Pyszności

26.09.2024 08:31, aktual.: 26.09.2024 16:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To zupa, którą doskonale znały babcie i prababcie. Kazimierska fitka to coś pomiędzy krupnikiem a zupą jarzynową. Dodatek jęczmiennej kaszy sprawiał, że była bardzo sycąca i niekoniecznie trzeba było uzupełniać ją drugim daniem. Idealnie sprawdzi się wtedy, gdy po powrocie do domu marzymy o czymś, co szybko rozgrzeje i nasyci.

Fitka kazimierska to prawdziwy skarb polskiej kuchni regionalnej, a konkretnie – świętokrzyskiej. Ta sycąca zupa, choć nosi wiele mniej wyszukanych nazw (bieda, fiutka, dziod, dziadowsko spółka, pitucha), to kryje w sobie bogactwo smaków i historię. Warto wrócić do tego przepisu i przypomnieć sobie, jak dawniej jadano w polskich domach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kazimierska fitka — przepis na sycącą zupę

Powstała w czasach, gdy liczyła się każda kromka chleba. Gospodynie musiały wyżywić całe rodziny, a zasoby były ograniczone. Fitka była odpowiedzią na tę potrzebę, bo zrobić ją można było z tego, co często znajdowało się pod ręką. W garnku lądowały więc ziemniaki, marchewka, pietruszka oraz słonina, a dodatek kaszy jęczmiennej sprawiał, że danie było bardziej sycące.

Fitka kazimierska to zupa, którą warto poznać i docenić. Jest to nie tylko posiłek, ale także kawałek historii i kultury polskiej wsi. Na dodatek zaserwowany w bardzo smaczny sposób.

Składniki:

  • 400 g słoniny,
  • 2 cebule,
  • 1 kg ziemniaków (po obraniu),
  • 2 marchewki,
  • 1 średni seler,
  • 3-4 pomidory obrane ze skórki,
  • 200 g kaszy jęczmiennej,
  • ok. 2 l bulionu,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni podsmaż pokrojoną słoninę. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, wrzuć cebulę. Smaż przez około 30 minut, aż cebula się zarumieni i stanie się chrupiąca.

Wysmażona cebula
Wysmażona cebula© Pyszności

Krok 2. Podsmażoną cebulę przenieść do garnka i dodaj odrobinę tłuszczu z patelni. Dorzuć obrane i pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki, marchewkę oraz selera. Podsmaż chwilę, a następnie dodaj też obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz kaszę.

Zupa warzywna z kaszą
Zupa warzywna z kaszą© Pyszności

Krok 3. Zalej całość bulionem i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj przez ok. 20 minut do miękkości warzyw oraz kaszy.

Idealnie sprawdzi się na chłodne dni
Idealnie sprawdzi się na chłodne dni© Pyszności

Krok 4. Gotową zupę podawaj na ciepło. Możesz ją udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego!

Kazimierska fitka
Kazimierska fitka© Pyszności