Kazimierska fitka to zapomniana zupa z babcinego przepisu. Idealnie sprawdzi się na chłodne dni

To zupa, którą doskonale znały babcie i prababcie. Kazimierska fitka to coś pomiędzy krupnikiem a zupą jarzynową. Dodatek jęczmiennej kaszy sprawiał, że była bardzo sycąca i niekoniecznie trzeba było uzupełniać ją drugim daniem. Idealnie sprawdzi się wtedy, gdy po powrocie do domu marzymy o czymś, co szybko rozgrzeje i nasyci.

Kazimierska fitkaKazimierska fitka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Fitka kazimierska to prawdziwy skarb polskiej kuchni regionalnej, a konkretnie – świętokrzyskiej. Ta sycąca zupa, choć nosi wiele mniej wyszukanych nazw (bieda, fiutka, dziod, dziadowsko spółka, pitucha), to kryje w sobie bogactwo smaków i historię. Warto wrócić do tego przepisu i przypomnieć sobie, jak dawniej jadano w polskich domach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kazimierska fitka to zapomniana zupa z babcinego przepisu. Idealnie sprawdzi się na chłodne dni

Kazimierska fitka — przepis na sycącą zupę

Powstała w czasach, gdy liczyła się każda kromka chleba. Gospodynie musiały wyżywić całe rodziny, a zasoby były ograniczone. Fitka była odpowiedzią na tę potrzebę, bo zrobić ją można było z tego, co często znajdowało się pod ręką. W garnku lądowały więc ziemniaki, marchewka, pietruszka oraz słonina, a dodatek kaszy jęczmiennej sprawiał, że danie było bardziej sycące.

Fitka kazimierska to zupa, którą warto poznać i docenić. Jest to nie tylko posiłek, ale także kawałek historii i kultury polskiej wsi. Na dodatek zaserwowany w bardzo smaczny sposób.

Składniki:

  • 400 g słoniny,
  • 2 cebule,
  • 1 kg ziemniaków (po obraniu),
  • 2 marchewki,
  • 1 średni seler,
  • 3-4 pomidory obrane ze skórki,
  • 200 g kaszy jęczmiennej,
  • ok. 2 l bulionu,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni podsmaż pokrojoną słoninę. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, wrzuć cebulę. Smaż przez około 30 minut, aż cebula się zarumieni i stanie się chrupiąca.

Wysmażona cebula
Wysmażona cebula © Pyszności

Krok 2. Podsmażoną cebulę przenieść do garnka i dodaj odrobinę tłuszczu z patelni. Dorzuć obrane i pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki, marchewkę oraz selera. Podsmaż chwilę, a następnie dodaj też obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz kaszę.

Zupa warzywna z kaszą
Zupa warzywna z kaszą © Pyszności

Krok 3. Zalej całość bulionem i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj przez ok. 20 minut do miękkości warzyw oraz kaszy.

Idealnie sprawdzi się na chłodne dni
Idealnie sprawdzi się na chłodne dni © Pyszności

Krok 4. Gotową zupę podawaj na ciepło. Możesz ją udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego!

Kazimierska fitka
Kazimierska fitka © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki