Kazimierska fitka to zapomniana zupa z babcinego przepisu. Idealnie sprawdzi się na chłodne dni

To zupa, którą doskonale znały babcie i prababcie. Kazimierska fitka to coś pomiędzy krupnikiem a zupą jarzynową. Dodatek jęczmiennej kaszy sprawiał, że była bardzo sycąca i niekoniecznie trzeba było uzupełniać ją drugim daniem. Idealnie sprawdzi się wtedy, gdy po powrocie do domu marzymy o czymś, co szybko rozgrzeje i nasyci.

Kazimierska fitkaKazimierska fitka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Fitka kazimierska to prawdziwy skarb polskiej kuchni regionalnej, a konkretnie – świętokrzyskiej. Ta sycąca zupa, choć nosi wiele mniej wyszukanych nazw (bieda, fiutka, dziod, dziadowsko spółka, pitucha), to kryje w sobie bogactwo smaków i historię. Warto wrócić do tego przepisu i przypomnieć sobie, jak dawniej jadano w polskich domach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kazimierska fitka to zapomniana zupa z babcinego przepisu. Idealnie sprawdzi się na chłodne dni

Kazimierska fitka — przepis na sycącą zupę

Powstała w czasach, gdy liczyła się każda kromka chleba. Gospodynie musiały wyżywić całe rodziny, a zasoby były ograniczone. Fitka była odpowiedzią na tę potrzebę, bo zrobić ją można było z tego, co często znajdowało się pod ręką. W garnku lądowały więc ziemniaki, marchewka, pietruszka oraz słonina, a dodatek kaszy jęczmiennej sprawiał, że danie było bardziej sycące.

Fitka kazimierska to zupa, którą warto poznać i docenić. Jest to nie tylko posiłek, ale także kawałek historii i kultury polskiej wsi. Na dodatek zaserwowany w bardzo smaczny sposób.

Składniki:

  • 400 g słoniny,
  • 2 cebule,
  • 1 kg ziemniaków (po obraniu),
  • 2 marchewki,
  • 1 średni seler,
  • 3-4 pomidory obrane ze skórki,
  • 200 g kaszy jęczmiennej,
  • ok. 2 l bulionu,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni podsmaż pokrojoną słoninę. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, wrzuć cebulę. Smaż przez około 30 minut, aż cebula się zarumieni i stanie się chrupiąca.

Wysmażona cebula
Wysmażona cebula © Pyszności

Krok 2. Podsmażoną cebulę przenieść do garnka i dodaj odrobinę tłuszczu z patelni. Dorzuć obrane i pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki, marchewkę oraz selera. Podsmaż chwilę, a następnie dodaj też obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz kaszę.

Zupa warzywna z kaszą
Zupa warzywna z kaszą © Pyszności

Krok 3. Zalej całość bulionem i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj przez ok. 20 minut do miękkości warzyw oraz kaszy.

Idealnie sprawdzi się na chłodne dni
Idealnie sprawdzi się na chłodne dni © Pyszności

Krok 4. Gotową zupę podawaj na ciepło. Możesz ją udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego!

Kazimierska fitka
Kazimierska fitka © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej