Daria Testuje: najlepsze sposoby na pakowanie kanapek do szkoły. Koniec z brudnym plecakiem

Kanapki w szkolnym plecaku nie mają lekkiego życia. Szybkie rzuty pod ścianę, bieganie korytarzami, czasem nawet ktoś na nich usiądzie i kanapkowa katastrofa gotowa. Nawet najsmaczniejsza kanapka straci na swojej wartości, gdy rozleci się na kawałki i stanie się śniadaniem DIY. Sprawdziliśmy, jak najlepiej zapakować drugie śniadanie do szkoły, by uniknąć małej katastrofy.

Daria Testuje patenty na pakowanie kanapekDaria Testuje patenty na pakowanie kanapek
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Chociaż coraz więcej znaleźć można inspiracji na wymyślne pudełka, tortille, śniadaniowe burgery czy owsianki, to stara, dobra, poczciwa kanapka wciąż wiedzie prym wśród śniadań na szkoły. Aby była bardziej zbilansowana i zdrowsza, warto do środka przemycić nieco warzyw. Samo zrobienie kanapki to sprawa bardzo szybka i prosta, ale później w plecakach dzieje się magia. Nieraz nieodpowiednio zapakowane kanapki były sprawcami maślanej katastrofy, brudząc książki i zeszyty. W kuchni Pyszności Daria postanowiła sprawdzić najpopularniejsze metody pakowania śniadania do szkoły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje: najlepsze sposoby na zabezpieczenie kanapek do szkoły

Kanapka do szkoły

Przygotowując śniadanie do szkoły, najważniejsze są dwie zasady. Po pierwsze, warto by był to posiłek z porcją warzyw, zbilansowany i zapewniający energię do nauki. Po drugie musi składać się z produktów, które dzieci lubią, bo nawet najzdrowsza i najbardziej kolorowa kanapka wróci do domu, jeśli w środku będzie np. znienawidzona papryka.

Z podanych proporcji przygotujesz cztery kanapki, idealnie dla całej rodziny. Przykład idzie z góry, więc warto pokazać, że i rodzice jedzą pieczywo nie tylko z serem, ale też dodatkiem warzyw.

Składniki:

  • 8 kromek chleba pszennego,
  • 2 łyżki masła, 
  • 4 łyżki majonezu, 
  • 4 plastry szynki z indyka, 
  • 4 plastry sera żółtego, 
  • 4 liście sałaty karbowanej, 
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • liście roszponki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Kromki pieczywa zgrilluj na patelni z roztopionym masłem. Dzięki temu będą przyjemnie chrupiące i nie rozmiękną za szybko. Możesz sięgnąć po ulubione pieczywo, pełnoziarniste czy pszenne.

Tostowane pieczywo
Tostowane pieczywo © Pyszności

Krok 2. Pieczywo posmaruj majonezem. Dodaj umytą sałatę oraz roszponkę, plaster szynki z indyka oraz ser żółty. Na wierzchu połóż pokrojone pomidorki koktajlowe. Dopraw solą oraz pieprzem.

Kolorowa kanapka do szkoły
Kolorowa kanapka do szkoły © Pyszności

Krok 3. Przykryj drugim kawałkiem pieczywa i zapakuj.

Kolorowa kanapka do szkoły
Kolorowa kanapka do szkoły © Pyszności

Pakowanie kanapek do szkoły

Opcji na zapakowanie śniadania jest mnóstwo. Można sięgnąć po pudełko, zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i papier śniadaniowy. Który z tych patentów sprawdzi się najlepiej?

Jak zapakować kanapki do szkoły
Jak zapakować kanapki do szkoły © Pyszności

Daria postanowiła to przetestować. Zapakowała kanapki, wrzuciła je do plecaka i poddała wstrząsom, spacerom i rzucaniu. W pudełku śniadaniowym kanapka się rozpadła. Jeszcze gorzej było w przypadku papieru, który rozwinął się, a składniki kanapki pobrudziły książki i zeszyty. Sprawdziła się za to folia aluminiowa oraz spożywcza. Ciasno owinięte kawałki pieczywa zachowały formę i kształt, bez strat dla plecaka.

Nie tylko ważne jest to, co zapakujemy, ale również jak to zrobimy. W końcu najlepsze śniadanie to takie, które po prostu zostanie zjedzone.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy