Daria Testuje: najlepsze sposoby na pakowanie kanapek do szkoły. Koniec z brudnym plecakiem
Kanapki w szkolnym plecaku nie mają lekkiego życia. Szybkie rzuty pod ścianę, bieganie korytarzami, czasem nawet ktoś na nich usiądzie i kanapkowa katastrofa gotowa. Nawet najsmaczniejsza kanapka straci na swojej wartości, gdy rozleci się na kawałki i stanie się śniadaniem DIY. Sprawdziliśmy, jak najlepiej zapakować drugie śniadanie do szkoły, by uniknąć małej katastrofy.
20.09.2024 | aktual.: 27.09.2024 13:46
Chociaż coraz więcej znaleźć można inspiracji na wymyślne pudełka, tortille, śniadaniowe burgery czy owsianki, to stara, dobra, poczciwa kanapka wciąż wiedzie prym wśród śniadań na szkoły. Aby była bardziej zbilansowana i zdrowsza, warto do środka przemycić nieco warzyw. Samo zrobienie kanapki to sprawa bardzo szybka i prosta, ale później w plecakach dzieje się magia. Nieraz nieodpowiednio zapakowane kanapki były sprawcami maślanej katastrofy, brudząc książki i zeszyty. W kuchni Pyszności Daria postanowiła sprawdzić najpopularniejsze metody pakowania śniadania do szkoły.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kanapka do szkoły
Przygotowując śniadanie do szkoły, najważniejsze są dwie zasady. Po pierwsze, warto by był to posiłek z porcją warzyw, zbilansowany i zapewniający energię do nauki. Po drugie musi składać się z produktów, które dzieci lubią, bo nawet najzdrowsza i najbardziej kolorowa kanapka wróci do domu, jeśli w środku będzie np. znienawidzona papryka.
Z podanych proporcji przygotujesz cztery kanapki, idealnie dla całej rodziny. Przykład idzie z góry, więc warto pokazać, że i rodzice jedzą pieczywo nie tylko z serem, ale też dodatkiem warzyw.
Składniki:
- 8 kromek chleba pszennego,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki majonezu,
- 4 plastry szynki z indyka,
- 4 plastry sera żółtego,
- 4 liście sałaty karbowanej,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- liście roszponki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Kromki pieczywa zgrilluj na patelni z roztopionym masłem. Dzięki temu będą przyjemnie chrupiące i nie rozmiękną za szybko. Możesz sięgnąć po ulubione pieczywo, pełnoziarniste czy pszenne.
Krok 2. Pieczywo posmaruj majonezem. Dodaj umytą sałatę oraz roszponkę, plaster szynki z indyka oraz ser żółty. Na wierzchu połóż pokrojone pomidorki koktajlowe. Dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 3. Przykryj drugim kawałkiem pieczywa i zapakuj.
Pakowanie kanapek do szkoły
Opcji na zapakowanie śniadania jest mnóstwo. Można sięgnąć po pudełko, zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i papier śniadaniowy. Który z tych patentów sprawdzi się najlepiej?
Daria postanowiła to przetestować. Zapakowała kanapki, wrzuciła je do plecaka i poddała wstrząsom, spacerom i rzucaniu. W pudełku śniadaniowym kanapka się rozpadła. Jeszcze gorzej było w przypadku papieru, który rozwinął się, a składniki kanapki pobrudziły książki i zeszyty. Sprawdziła się za to folia aluminiowa oraz spożywcza. Ciasno owinięte kawałki pieczywa zachowały formę i kształt, bez strat dla plecaka.
Nie tylko ważne jest to, co zapakujemy, ale również jak to zrobimy. W końcu najlepsze śniadanie to takie, które po prostu zostanie zjedzone.