Daria Testuje: najlepsze sposoby na pakowanie kanapek do szkoły. Koniec z brudnym plecakiem

Kanapki w szkolnym plecaku nie mają lekkiego życia. Szybkie rzuty pod ścianę, bieganie korytarzami, czasem nawet ktoś na nich usiądzie i kanapkowa katastrofa gotowa. Nawet najsmaczniejsza kanapka straci na swojej wartości, gdy rozleci się na kawałki i stanie się śniadaniem DIY. Sprawdziliśmy, jak najlepiej zapakować drugie śniadanie do szkoły, by uniknąć małej katastrofy.

Daria Testuje patenty na pakowanie kanapekDaria Testuje patenty na pakowanie kanapek
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

Chociaż coraz więcej znaleźć można inspiracji na wymyślne pudełka, tortille, śniadaniowe burgery czy owsianki, to stara, dobra, poczciwa kanapka wciąż wiedzie prym wśród śniadań na szkoły. Aby była bardziej zbilansowana i zdrowsza, warto do środka przemycić nieco warzyw. Samo zrobienie kanapki to sprawa bardzo szybka i prosta, ale później w plecakach dzieje się magia. Nieraz nieodpowiednio zapakowane kanapki były sprawcami maślanej katastrofy, brudząc książki i zeszyty. W kuchni Pyszności Daria postanowiła sprawdzić najpopularniejsze metody pakowania śniadania do szkoły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje: najlepsze sposoby na zabezpieczenie kanapek do szkoły

Kanapka do szkoły

Przygotowując śniadanie do szkoły, najważniejsze są dwie zasady. Po pierwsze, warto by był to posiłek z porcją warzyw, zbilansowany i zapewniający energię do nauki. Po drugie musi składać się z produktów, które dzieci lubią, bo nawet najzdrowsza i najbardziej kolorowa kanapka wróci do domu, jeśli w środku będzie np. znienawidzona papryka.

Z podanych proporcji przygotujesz cztery kanapki, idealnie dla całej rodziny. Przykład idzie z góry, więc warto pokazać, że i rodzice jedzą pieczywo nie tylko z serem, ale też dodatkiem warzyw.

Składniki:

  • 8 kromek chleba pszennego,
  • 2 łyżki masła, 
  • 4 łyżki majonezu, 
  • 4 plastry szynki z indyka, 
  • 4 plastry sera żółtego, 
  • 4 liście sałaty karbowanej, 
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • liście roszponki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Kromki pieczywa zgrilluj na patelni z roztopionym masłem. Dzięki temu będą przyjemnie chrupiące i nie rozmiękną za szybko. Możesz sięgnąć po ulubione pieczywo, pełnoziarniste czy pszenne.

Tostowane pieczywo
Tostowane pieczywo © Pyszności

Krok 2. Pieczywo posmaruj majonezem. Dodaj umytą sałatę oraz roszponkę, plaster szynki z indyka oraz ser żółty. Na wierzchu połóż pokrojone pomidorki koktajlowe. Dopraw solą oraz pieprzem.

Kolorowa kanapka do szkoły
Kolorowa kanapka do szkoły © Pyszności

Krok 3. Przykryj drugim kawałkiem pieczywa i zapakuj.

Kolorowa kanapka do szkoły
Kolorowa kanapka do szkoły © Pyszności

Pakowanie kanapek do szkoły

Opcji na zapakowanie śniadania jest mnóstwo. Można sięgnąć po pudełko, zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i papier śniadaniowy. Który z tych patentów sprawdzi się najlepiej?

Jak zapakować kanapki do szkoły
Jak zapakować kanapki do szkoły © Pyszności

Daria postanowiła to przetestować. Zapakowała kanapki, wrzuciła je do plecaka i poddała wstrząsom, spacerom i rzucaniu. W pudełku śniadaniowym kanapka się rozpadła. Jeszcze gorzej było w przypadku papieru, który rozwinął się, a składniki kanapki pobrudziły książki i zeszyty. Sprawdziła się za to folia aluminiowa oraz spożywcza. Ciasno owinięte kawałki pieczywa zachowały formę i kształt, bez strat dla plecaka.

Nie tylko ważne jest to, co zapakujemy, ale również jak to zrobimy. W końcu najlepsze śniadanie to takie, które po prostu zostanie zjedzone.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki