Dodaj do tartych buraczków to warzywo. Nabiorą wyrazistego smaku i każdy będzie chciał przepis
Buraczki kuszą swoim kolorem i słodkim smakiem. Na dodatek dostępne są przez cały rok, więc i popularność sałatki buraczkowej jest naprawdę spora. Robiły ją nasze babcie, zjeść ją można w barze mlecznym czy szybko odtworzyć w domu z ugotowanych ziemniaków. Jeden prosty dodatek sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza i smaczniejsza.
19.09.2024 13:40
Sałatka z buraczków idealnie pasuje nie tylko do kultowego mielonego. Jeśli wzbogacisz ją dodatkowo o paprykę, będzie tak smaczna, że wszyscy wyjadać ją będą prosto z miseczki. Papryka dodaje wyrazistości i chrupkości, której brakuje często w buraczkach. Jest prosto, szybko i przede wszystkim tak smacznie, że już nigdy nie zrobisz zwykłych buraków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z buraczków z papryką - przepis do słoika
W słoikach zamknąć można wiele różnych smaków i wyciągać je ze spiżarni jak złoto ze skarbca. Warto chwilę spędzić w kuchni i zrobić zapas sałatki z buraczków do słoika, by potem tylko odkręcić zakrętkę i dodatek do obiadu gotowy.
Ten przepis na buraczki z papryką to świetna alternatywa dla tradycyjnych przetworów. Ich słodko-kwaśny smak i piękny kolor aż zachęcają do jedzenia. Z podanych proporcji przygotujesz ok. 6-7 półlitrowych słoików. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić ich więcej - te buraczki znikają błyskawicznie.
Składniki:
- 3 kg buraków,
- 3 cebule,
- 6 czerwonych papryk,
- 8 łyżek octu spirytusowego,
- 1,5 łyżki soli,
- 5 łyżek cukru,
- niepełna łyżeczka pieprzu mielonego,
- 6 łyżek oleju.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj buraki do miękkości. Po ostudzeniu obierz je i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż do miękkości.
- Przenieś podsmażone warzywa do dużego garnka z przetartymi burakami. Dodaj cukier, sól, pieprz i ocet.
- Gotuj wszystko razem przez około 30 minut na małym ogniu, często mieszając.
- Gorącą mieszankę przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Następnie pasteryzuj słoiki, aby zapewnić dłuższą trwałość przetworów.
Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać do przetworów szczyptę ostrej papryki lub kilka ziaren ziela angielskiego.