Dodaj do tartych buraczków to warzywo. Nabiorą wyrazistego smaku i każdy będzie chciał przepis

Buraczki kuszą swoim kolorem i słodkim smakiem. Na dodatek dostępne są przez cały rok, więc i popularność sałatki buraczkowej jest naprawdę spora. Robiły ją nasze babcie, zjeść ją można w barze mlecznym czy szybko odtworzyć w domu z ugotowanych ziemniaków. Jeden prosty dodatek sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza i smaczniejsza.

Sałatka z buraczków - PysznościSałatka z buraczków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sałatka z buraczków idealnie pasuje nie tylko do kultowego mielonego. Jeśli wzbogacisz ją dodatkowo o paprykę, będzie tak smaczna, że wszyscy wyjadać ją będą prosto z miseczki. Papryka dodaje wyrazistości i chrupkości, której brakuje często w buraczkach. Jest prosto, szybko i przede wszystkim tak smacznie, że już nigdy nie zrobisz zwykłych buraków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki po bombajsku. Są tak pyszne, że nie trzeba do nich niczego więcej

Sałatka z buraczków z papryką - przepis do słoika

W słoikach zamknąć można wiele różnych smaków i wyciągać je ze spiżarni jak złoto ze skarbca. Warto chwilę spędzić w kuchni i zrobić zapas sałatki z buraczków do słoika, by potem tylko odkręcić zakrętkę i dodatek do obiadu gotowy.

Buraczki to wspaniały dodatek do obiadu - Pyszności
Buraczki to wspaniały dodatek do obiadu - Pyszności © Adobe Stock

Ten przepis na buraczki z papryką to świetna alternatywa dla tradycyjnych przetworów. Ich słodko-kwaśny smak i piękny kolor aż zachęcają do jedzenia. Z podanych proporcji przygotujesz ok. 6-7 półlitrowych słoików. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić ich więcej - te buraczki znikają błyskawicznie.

Składniki:

  • 3 kg buraków,
  • 3 cebule,
  • 6 czerwonych papryk,
  • 8 łyżek octu spirytusowego,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 5 łyżek cukru,
  • niepełna łyżeczka pieprzu mielonego,
  • 6 łyżek oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj buraki do miękkości. Po ostudzeniu obierz je i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż do miękkości.
  3. Przenieś podsmażone warzywa do dużego garnka z przetartymi burakami. Dodaj cukier, sól, pieprz i ocet.
  4. Gotuj wszystko razem przez około 30 minut na małym ogniu, często mieszając.
  5. Gorącą mieszankę przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Następnie pasteryzuj słoiki, aby zapewnić dłuższą trwałość przetworów.

Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać do przetworów szczyptę ostrej papryki lub kilka ziaren ziela angielskiego.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej