Dodaj do tartych buraczków to warzywo. Nabiorą wyrazistego smaku i każdy będzie chciał przepis
Buraczki kuszą swoim kolorem i słodkim smakiem. Na dodatek dostępne są przez cały rok, więc i popularność sałatki buraczkowej jest naprawdę spora. Robiły ją nasze babcie, zjeść ją można w barze mlecznym czy szybko odtworzyć w domu z ugotowanych ziemniaków. Jeden prosty dodatek sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza i smaczniejsza.
Sałatka z buraczków idealnie pasuje nie tylko do kultowego mielonego. Jeśli wzbogacisz ją dodatkowo o paprykę, będzie tak smaczna, że wszyscy wyjadać ją będą prosto z miseczki. Papryka dodaje wyrazistości i chrupkości, której brakuje często w buraczkach. Jest prosto, szybko i przede wszystkim tak smacznie, że już nigdy nie zrobisz zwykłych buraków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaki po bombajsku. Są tak pyszne, że nie trzeba do nich niczego więcej
Sałatka z buraczków z papryką - przepis do słoika
W słoikach zamknąć można wiele różnych smaków i wyciągać je ze spiżarni jak złoto ze skarbca. Warto chwilę spędzić w kuchni i zrobić zapas sałatki z buraczków do słoika, by potem tylko odkręcić zakrętkę i dodatek do obiadu gotowy.
Ten przepis na buraczki z papryką to świetna alternatywa dla tradycyjnych przetworów. Ich słodko-kwaśny smak i piękny kolor aż zachęcają do jedzenia. Z podanych proporcji przygotujesz ok. 6-7 półlitrowych słoików. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić ich więcej - te buraczki znikają błyskawicznie.
Składniki:
- 3 kg buraków,
- 3 cebule,
- 6 czerwonych papryk,
- 8 łyżek octu spirytusowego,
- 1,5 łyżki soli,
- 5 łyżek cukru,
- niepełna łyżeczka pieprzu mielonego,
- 6 łyżek oleju.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj buraki do miękkości. Po ostudzeniu obierz je i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż do miękkości.
- Przenieś podsmażone warzywa do dużego garnka z przetartymi burakami. Dodaj cukier, sól, pieprz i ocet.
- Gotuj wszystko razem przez około 30 minut na małym ogniu, często mieszając.
- Gorącą mieszankę przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Następnie pasteryzuj słoiki, aby zapewnić dłuższą trwałość przetworów.
Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać do przetworów szczyptę ostrej papryki lub kilka ziaren ziela angielskiego.