Kapusta kiszona z burakami idealna do obiadu. Gruziński przepis zrobi furorę

Chrupiąca, lekko kwaskowa i niezwykle aromatyczna kapusta kiszona po gruzińsku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, który umili każdy posiłek. Jest tak smaczna, że ciężko powstrzymać się od wyjadania prosto ze słoika.

Kapusta kiszona z burakami - PysznościKapusta kiszona z burakami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | An-T
Ewa Malinowska

Jest zdrowa, smaczna, chrupiąca i prosta w przygotowaniu. Ta surówka to gruzińska wariacja na temat naszej swojskiej kapusty kiszonej, wzbogacona o dodatek buraków. Świetnie pasuje do pieczonych, smażonych i duszonych mięs lub jako dodatek do ryby. Warto nastawić od razu większy słoików, bo amatorów chrupania zdrowej sałatki zdecydowanie nie zabraknie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Kapusta kiszona z burakami po gruzińsku

Polska kuchnia kiszonkami stoi, z czego możemy być dumni. Kiszonek nie brakuje również w innych krajach, a kapustę z burakami znaleźć można na wielu lokalnych targach w Gruzji. Kapusta kiszona to skarbnica witaminy C, witamin z grupy B oraz minerałów. W przeciwieństwie do polskiego przepisu, w gruzińskim kapustę wkłada się do słoika w dużych kawałkach, zamiast szatkować.

georgian, cooking, national, food, caucasian, sauerkraut, red, hot, jar, marinated, garlic
Gruzińska kapusta kiszona z burakami © Licencjodawca

Każda gospodyni robi ją nieco inaczej, dobierając odpowiednie przyprawy, proporcje czy dodatki do słoika. Nie może zabraknąć jednak ostrej papryczki, która podkręca smak całego dania, selera czy też czosnku. Jeśli jednak obawiasz się, że danie będzie za ostre, możesz pominąć ten dodatek.

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty,
  • 300 g buraków,
  • 1 l wody,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 ostra papryczka,
  • 1 łyżka pieprzu w ziarnach.

Sposób przygotowania:

  1. Usuń pierwsze liście kapusty.
  2. Główkę kapusty podziel na ćwiartki i pokrój w kawałki. Nie szatkuj drobno, kawałki kapusty powinny być spore.
  3. Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki, seler naciowy pokrój w kostkę.
  4. Ząbki czosnku podziel na pół.
  5. Łodygi pietruszki przekrój na 3 kawałki, same listki dokładnie posiekaj.
  6. Do litra przegotowanej wody wsyp sól i dokładnie wymieszaj, żeby się rozpuściła.
  7. Na dno słoika wsyp ziarna pieprzu.
  8. Dodaj porcję poszatkowanej kapusty, kawałki buraka, ostrj papryczki, czosnek oraz seler.
  9. Dorzuć pietruszkę oraz ponownie kapustę, papryczkę, buraczki, pietruszki i seler z czosnkiem.
  10. Ostatnia warstwa to kapusta i łodygi natki pietruszki. Ugnieć całość.
  11. Zalej przygotowaną wcześniej solanką.

Słoiki przykryj ściereczką i odstaw do kiszenia. Nie zamykaj, bo podczas kiszenia wydzielają się gazy, które mogłoby rozsadzić słoik.

Po 3-4 dniach kiszenia można zabrać się za jedzenie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese