Kapusta kiszona z burakami idealna do obiadu. Gruziński przepis zrobi furorę
Chrupiąca, lekko kwaskowa i niezwykle aromatyczna kapusta kiszona po gruzińsku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, który umili każdy posiłek. Jest tak smaczna, że ciężko powstrzymać się od wyjadania prosto ze słoika.
16.09.2024 10:04
Jest zdrowa, smaczna, chrupiąca i prosta w przygotowaniu. Ta surówka to gruzińska wariacja na temat naszej swojskiej kapusty kiszonej, wzbogacona o dodatek buraków. Świetnie pasuje do pieczonych, smażonych i duszonych mięs lub jako dodatek do ryby. Warto nastawić od razu większy słoików, bo amatorów chrupania zdrowej sałatki zdecydowanie nie zabraknie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kapusta kiszona z burakami po gruzińsku
Polska kuchnia kiszonkami stoi, z czego możemy być dumni. Kiszonek nie brakuje również w innych krajach, a kapustę z burakami znaleźć można na wielu lokalnych targach w Gruzji. Kapusta kiszona to skarbnica witaminy C, witamin z grupy B oraz minerałów. W przeciwieństwie do polskiego przepisu, w gruzińskim kapustę wkłada się do słoika w dużych kawałkach, zamiast szatkować.
Każda gospodyni robi ją nieco inaczej, dobierając odpowiednie przyprawy, proporcje czy dodatki do słoika. Nie może zabraknąć jednak ostrej papryczki, która podkręca smak całego dania, selera czy też czosnku. Jeśli jednak obawiasz się, że danie będzie za ostre, możesz pominąć ten dodatek.
Składniki:
- 1 kg białej kapusty,
- 300 g buraków,
- 1 l wody,
- 1,5 łyżki soli,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 1 pęczek pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 ostra papryczka,
- 1 łyżka pieprzu w ziarnach.
Sposób przygotowania:
- Usuń pierwsze liście kapusty.
- Główkę kapusty podziel na ćwiartki i pokrój w kawałki. Nie szatkuj drobno, kawałki kapusty powinny być spore.
- Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki, seler naciowy pokrój w kostkę.
- Ząbki czosnku podziel na pół.
- Łodygi pietruszki przekrój na 3 kawałki, same listki dokładnie posiekaj.
- Do litra przegotowanej wody wsyp sól i dokładnie wymieszaj, żeby się rozpuściła.
- Na dno słoika wsyp ziarna pieprzu.
- Dodaj porcję poszatkowanej kapusty, kawałki buraka, ostrj papryczki, czosnek oraz seler.
- Dorzuć pietruszkę oraz ponownie kapustę, papryczkę, buraczki, pietruszki i seler z czosnkiem.
- Ostatnia warstwa to kapusta i łodygi natki pietruszki. Ugnieć całość.
- Zalej przygotowaną wcześniej solanką.
Słoiki przykryj ściereczką i odstaw do kiszenia. Nie zamykaj, bo podczas kiszenia wydzielają się gazy, które mogłoby rozsadzić słoik.
Po 3-4 dniach kiszenia można zabrać się za jedzenie. Smacznego!