PrzepisPrzekąskiCukinię mieszam z ciecierzycą. Ten przepis na pastę zasługuje na medal

Cukinię mieszam z ciecierzycą. Ten przepis na pastę zasługuje na medal

Pieczywo podaj z pyszną pastą z cukinii
Pieczywo podaj z pyszną pastą z cukinii
Źródło zdjęć: © Canva | Oleksandr Prokopenko

15.09.2024 13:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jest wybitnie kremowa i delikatna, jej aromat przypomina orientalne wakacje, a smak ma o sobie do powiedzenia nie mniej niż najbardziej wykwintne potrawy. Prosta pasta kanapkowa z cukinii ze skromnym dodatkiem maksymalnie aromatycznych składników po prostu powala na kolana.

Tak naprawdę to tylko mieszam ciecierzycę z cukinią, a reszta to tylko dodatki (oczywiście tak samo ważne, jak inne składniki). Cukinię wcześniej należy podpiec, dzięki temu stanie się miękka, miąższ nabierze kremowej konsystencji, a całość wspaniałego aromatu pieczonych warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić z cukinii? Pasta kanapkowa to doskonały wybór

Pasta kanapkowa z cukinii może nieco przypominać hummus, ale jej do niego brakuje. Cukinia sprawia, że pasta jest lżejsza, delikatniejsza, sok z cytryny przełamuje wszelkie mdłości, za to dodatek mielonej kolendry, niesłychanie aromatycznej i intensywnej w smaku, wydobywa absolutne maksimum z tego połączenia składników.

Pastę kanapkową z cukinii można podawać do pieczywa czy grzanek, a także smarować nią tortille, by przygotować miniślimaczki. Cukiniowa pasta to również świetny dodatek do chrupiących surowych warzyw: selera naciowego, marchewki, ogórka czy rzepy, podanych w formie przekąski na stół lub konsumowanych podczas przerwy w pracy.

Cukinia może być doskonałą bazą pysznej pasty kanapkowej
Cukinia może być doskonałą bazą pysznej pasty kanapkowej © Canva | Angele J

Pasta kanapkowa z cukinii i ciecierzycy. Przepis

Składnik:

  • 1 cukinia,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 g ciecierzycy z puszki,
  • sól, pieprz, mielone ziarna kolendry,
  • oliwa,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 15-20 minut (aż warzywo się zarumieni).
  2. Czosnek zawiń w folię spożywczą i upiecz razem z cukinią.
  3. Ostudzoną cukinię zblenduj, z upieczonym czosnkiem, odcedzoną z zalewy ciecierzycą z puszki do uzyskania jednolitej masy. Dopraw całość solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mielonymi ziarnami kolendry.
  4. Gotową pastę odstaw do lodówki, by smaki się przegryzły. Podawaj lekko skropioną oliwą i posypaną świeżymi ziołami na pieczywie lub z warzywnymi słupkami.