Cukinię mieszam z ciecierzycą. Ten przepis na pastę zasługuje na medal
Jest wybitnie kremowa i delikatna, jej aromat przypomina orientalne wakacje, a smak ma o sobie do powiedzenia nie mniej niż najbardziej wykwintne potrawy. Prosta pasta kanapkowa z cukinii ze skromnym dodatkiem maksymalnie aromatycznych składników po prostu powala na kolana.
Tak naprawdę to tylko mieszam ciecierzycę z cukinią, a reszta to tylko dodatki (oczywiście tak samo ważne, jak inne składniki). Cukinię wcześniej należy podpiec, dzięki temu stanie się miękka, miąższ nabierze kremowej konsystencji, a całość wspaniałego aromatu pieczonych warzyw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To najlepszy deser z truskawkami. Eton mess to słodki bałagan w najlepszym wydaniu
Co zrobić z cukinii? Pasta kanapkowa to doskonały wybór
Pasta kanapkowa z cukinii może nieco przypominać hummus, ale jej do niego brakuje. Cukinia sprawia, że pasta jest lżejsza, delikatniejsza, sok z cytryny przełamuje wszelkie mdłości, za to dodatek mielonej kolendry, niesłychanie aromatycznej i intensywnej w smaku, wydobywa absolutne maksimum z tego połączenia składników.
Pastę kanapkową z cukinii można podawać do pieczywa czy grzanek, a także smarować nią tortille, by przygotować miniślimaczki. Cukiniowa pasta to również świetny dodatek do chrupiących surowych warzyw: selera naciowego, marchewki, ogórka czy rzepy, podanych w formie przekąski na stół lub konsumowanych podczas przerwy w pracy.