Cukinię mieszam z ciecierzycą. Ten przepis na pastę zasługuje na medal
15.09.2024 13:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jest wybitnie kremowa i delikatna, jej aromat przypomina orientalne wakacje, a smak ma o sobie do powiedzenia nie mniej niż najbardziej wykwintne potrawy. Prosta pasta kanapkowa z cukinii ze skromnym dodatkiem maksymalnie aromatycznych składników po prostu powala na kolana.
Tak naprawdę to tylko mieszam ciecierzycę z cukinią, a reszta to tylko dodatki (oczywiście tak samo ważne, jak inne składniki). Cukinię wcześniej należy podpiec, dzięki temu stanie się miękka, miąższ nabierze kremowej konsystencji, a całość wspaniałego aromatu pieczonych warzyw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić z cukinii? Pasta kanapkowa to doskonały wybór
Pasta kanapkowa z cukinii może nieco przypominać hummus, ale jej do niego brakuje. Cukinia sprawia, że pasta jest lżejsza, delikatniejsza, sok z cytryny przełamuje wszelkie mdłości, za to dodatek mielonej kolendry, niesłychanie aromatycznej i intensywnej w smaku, wydobywa absolutne maksimum z tego połączenia składników.
Pastę kanapkową z cukinii można podawać do pieczywa czy grzanek, a także smarować nią tortille, by przygotować miniślimaczki. Cukiniowa pasta to również świetny dodatek do chrupiących surowych warzyw: selera naciowego, marchewki, ogórka czy rzepy, podanych w formie przekąski na stół lub konsumowanych podczas przerwy w pracy.
Zobacz także
Pasta kanapkowa z cukinii i ciecierzycy. Przepis
Składnik:
- 1 cukinia,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 g ciecierzycy z puszki,
- sól, pieprz, mielone ziarna kolendry,
- oliwa,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
- Cukinię umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 15-20 minut (aż warzywo się zarumieni).
- Czosnek zawiń w folię spożywczą i upiecz razem z cukinią.
- Ostudzoną cukinię zblenduj, z upieczonym czosnkiem, odcedzoną z zalewy ciecierzycą z puszki do uzyskania jednolitej masy. Dopraw całość solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mielonymi ziarnami kolendry.
- Gotową pastę odstaw do lodówki, by smaki się przegryzły. Podawaj lekko skropioną oliwą i posypaną świeżymi ziołami na pieczywie lub z warzywnymi słupkami.