Cukinię mieszam z ciecierzycą. Ten przepis na pastę zasługuje na medal

Jest wybitnie kremowa i delikatna, jej aromat przypomina orientalne wakacje, a smak ma o sobie do powiedzenia nie mniej niż najbardziej wykwintne potrawy. Prosta pasta kanapkowa z cukinii ze skromnym dodatkiem maksymalnie aromatycznych składników po prostu powala na kolana.

Pieczywo podaj z pyszną pastą z cukinii Pieczywo podaj z pyszną pastą z cukinii
Źródło zdjęć: © Canva | Oleksandr Prokopenko

Tak naprawdę to tylko mieszam ciecierzycę z cukinią, a reszta to tylko dodatki (oczywiście tak samo ważne, jak inne składniki). Cukinię wcześniej należy podpiec, dzięki temu stanie się miękka, miąższ nabierze kremowej konsystencji, a całość wspaniałego aromatu pieczonych warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy deser z truskawkami. Eton mess to słodki bałagan w najlepszym wydaniu

Co zrobić z cukinii? Pasta kanapkowa to doskonały wybór

Pasta kanapkowa z cukinii może nieco przypominać hummus, ale jej do niego brakuje. Cukinia sprawia, że pasta jest lżejsza, delikatniejsza, sok z cytryny przełamuje wszelkie mdłości, za to dodatek mielonej kolendry, niesłychanie aromatycznej i intensywnej w smaku, wydobywa absolutne maksimum z tego połączenia składników.

Pastę kanapkową z cukinii można podawać do pieczywa czy grzanek, a także smarować nią tortille, by przygotować miniślimaczki. Cukiniowa pasta to również świetny dodatek do chrupiących surowych warzyw: selera naciowego, marchewki, ogórka czy rzepy, podanych w formie przekąski na stół lub konsumowanych podczas przerwy w pracy.

Cukinia może być doskonałą bazą pysznej pasty kanapkowej
Cukinia może być doskonałą bazą pysznej pasty kanapkowej © Canva | Angele J

Pasta kanapkowa z cukinii i ciecierzycy. Przepis

Składnik:

  • 1 cukinia,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 g ciecierzycy z puszki,
  • sól, pieprz, mielone ziarna kolendry,
  • oliwa,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 15-20 minut (aż warzywo się zarumieni).
  2. Czosnek zawiń w folię spożywczą i upiecz razem z cukinią.
  3. Ostudzoną cukinię zblenduj, z upieczonym czosnkiem, odcedzoną z zalewy ciecierzycą z puszki do uzyskania jednolitej masy. Dopraw całość solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mielonymi ziarnami kolendry.
  4. Gotową pastę odstaw do lodówki, by smaki się przegryzły. Podawaj lekko skropioną oliwą i posypaną świeżymi ziołami na pieczywie lub z warzywnymi słupkami.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości