Cukinię mieszam z ciecierzycą. Ten przepis na pastę zasługuje na medal

Jest wybitnie kremowa i delikatna, jej aromat przypomina orientalne wakacje, a smak ma o sobie do powiedzenia nie mniej niż najbardziej wykwintne potrawy. Prosta pasta kanapkowa z cukinii ze skromnym dodatkiem maksymalnie aromatycznych składników po prostu powala na kolana.

Pieczywo podaj z pyszną pastą z cukinii Pieczywo podaj z pyszną pastą z cukinii
Źródło zdjęć: © Canva | Oleksandr Prokopenko

Tak naprawdę to tylko mieszam ciecierzycę z cukinią, a reszta to tylko dodatki (oczywiście tak samo ważne, jak inne składniki). Cukinię wcześniej należy podpiec, dzięki temu stanie się miękka, miąższ nabierze kremowej konsystencji, a całość wspaniałego aromatu pieczonych warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy deser z truskawkami. Eton mess to słodki bałagan w najlepszym wydaniu

Co zrobić z cukinii? Pasta kanapkowa to doskonały wybór

Pasta kanapkowa z cukinii może nieco przypominać hummus, ale jej do niego brakuje. Cukinia sprawia, że pasta jest lżejsza, delikatniejsza, sok z cytryny przełamuje wszelkie mdłości, za to dodatek mielonej kolendry, niesłychanie aromatycznej i intensywnej w smaku, wydobywa absolutne maksimum z tego połączenia składników.

Pastę kanapkową z cukinii można podawać do pieczywa czy grzanek, a także smarować nią tortille, by przygotować miniślimaczki. Cukiniowa pasta to również świetny dodatek do chrupiących surowych warzyw: selera naciowego, marchewki, ogórka czy rzepy, podanych w formie przekąski na stół lub konsumowanych podczas przerwy w pracy.

Cukinia może być doskonałą bazą pysznej pasty kanapkowej
Cukinia może być doskonałą bazą pysznej pasty kanapkowej © Canva | Angele J

Pasta kanapkowa z cukinii i ciecierzycy. Przepis

Składnik:

  • 1 cukinia,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 g ciecierzycy z puszki,
  • sól, pieprz, mielone ziarna kolendry,
  • oliwa,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 15-20 minut (aż warzywo się zarumieni).
  2. Czosnek zawiń w folię spożywczą i upiecz razem z cukinią.
  3. Ostudzoną cukinię zblenduj, z upieczonym czosnkiem, odcedzoną z zalewy ciecierzycą z puszki do uzyskania jednolitej masy. Dopraw całość solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mielonymi ziarnami kolendry.
  4. Gotową pastę odstaw do lodówki, by smaki się przegryzły. Podawaj lekko skropioną oliwą i posypaną świeżymi ziołami na pieczywie lub z warzywnymi słupkami.

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu