Pampuchy z gulaszem, których pozazdrości koleżanka. Mięso rozpływa się w ustach
15.09.2024 12:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jedni nazywają je pampuchami, inni parowańcami, buchtami czy bułeczkami na parze. Chociaż najczęściej jada się je na słodko, z owocowymi sosami, to świetnie pasować będą do gulaszu. Szczególnie tak pysznego, jak ten z cielęciny lub wołowiny.
Pampuchy od lat znane są w polskiej kuchni w różnych odsłonach. W tym przepisie puszyste, mięciutkie bułeczki towarzyszą pyszny gulasz z cielęcej łopatki i czerwonej papryki. To obiad zdecydowanie godny najlepszych restauracji na świecie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać go w zwykłe, środowe popołudnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pampuchy z gulaszem
Tutaj wszystko gra po prostu koncertowo. Miękkie, drożdżowe bułeczki to świetne zastępstwo dla ziemniaków, kaszy czy ryżu. Delikatny gulasz cielęcy rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Jeśli jednak nie przepadasz za cielęciną lub ciężko dostać ją w twoim sklepie, możesz sięgnąć też po łopatkę wołową.
Składniki:
- 6 łyżek oleju roślinnego,
- 600 g łopatki cielęcej,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- ½ czerwonej papryki,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziela angielskiego,
- około 600 ml bulionu.
Zasmażka:
- 30 g masła,
- 2 łyżki mąki pszennej.
Pampuchy 12 szt:
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 100 ml mleka,
- 240 g mąki tortowej,
- 1 jajko,
- 20 g masła.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Na patelni rozgrzej olej roślinny i wrzuć pokrojoną w kawałki łopatkę. Gdy mięso zbrązowieje, dorzuć posiekaną drobno cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz paprykę. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
Krok 2. Dodaj suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dokładnie wymieszaj, podsmaż i zalej bulionem. Duś całość na małym ogniu przez 1,5 godziny.
Krok 3. Do wysokiego naczynia wrzuć rozkruszone drożdże. Dodaj cukier i rozetrzyj. Poczekaj chwilę i wlej ciepłe mleko. Dodaj łyżkę mąki odstaw na 20 minut.
Krok 4. Do dużej miski przesyp pozostałą mąkę. Dodaj miękkie masło, wyrośnięty zaczyn, jajko i wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 5. Po tym czasie przełóż ciasto na odsypany mąką blat i rozwałkuj. Przy pomocy szklanki wytnij kółeczka, a następnie uformuj z nich bułeczki.
Krok 6. W rondelku przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj do niej chochelkę sosu gulaszowego, wymieszaj i wlej ponownie do patelni z całym sosem.
Krok 7. Pampuchy gotuj na parze przez 5-6 minut. Podaj z gotowym sosem. Smacznego!