Pampuchy z gulaszem, których pozazdrości koleżanka. Mięso rozpływa się w ustach

Jedni nazywają je pampuchami, inni parowańcami, buchtami czy bułeczkami na parze. Chociaż najczęściej jada się je na słodko, z owocowymi sosami, to świetnie pasować będą do gulaszu. Szczególnie tak pysznego, jak ten z cielęciny lub wołowiny.

Pampuchy z gulaszem Pampuchy z gulaszem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Pampuchy od lat znane są w polskiej kuchni w różnych odsłonach. W tym przepisie puszyste, mięciutkie bułeczki towarzyszą pyszny gulasz z cielęcej łopatki i czerwonej papryki. To obiad zdecydowanie godny najlepszych restauracji na świecie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać go w zwykłe, środowe popołudnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Pampuchy z gulaszem

Tutaj wszystko gra po prostu koncertowo. Miękkie, drożdżowe bułeczki to świetne zastępstwo dla ziemniaków, kaszy czy ryżu. Delikatny gulasz cielęcy rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Jeśli jednak nie przepadasz za cielęciną lub ciężko dostać ją w twoim sklepie, możesz sięgnąć też po łopatkę wołową.

Składniki:

  • 6 łyżek oleju roślinnego,
  • 600 g łopatki cielęcej,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskiego,
  • około 600 ml bulionu.

Zasmażka:

  • 30 g masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Pampuchy 12 szt:

  • 10 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 240 g mąki tortowej,
  • 1 jajko,
  • 20 g masła.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na patelni rozgrzej olej roślinny i wrzuć pokrojoną w kawałki łopatkę. Gdy mięso zbrązowieje, dorzuć posiekaną drobno cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz paprykę. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

Mięso z przyprawami
Mięso z przyprawami © Pyszności

Krok 2. Dodaj suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dokładnie wymieszaj, podsmaż i zalej bulionem. Duś całość na małym ogniu przez 1,5 godziny.

Mięso dusi się w bulionie
Mięso dusi się w bulionie © Pyszności

Krok 3. Do wysokiego naczynia wrzuć rozkruszone drożdże. Dodaj cukier i rozetrzyj. Poczekaj chwilę i wlej ciepłe mleko. Dodaj łyżkę mąki odstaw na 20 minut.

Drożdżowy zaczyn
Drożdżowy zaczyn © Pyszności

Krok 4. Do dużej miski przesyp pozostałą mąkę. Dodaj miękkie masło, wyrośnięty zaczyn, jajko i wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto na pampuchy
Ciasto na pampuchy © Licencjodawca

Krok 5. Po tym czasie przełóż ciasto na odsypany mąką blat i rozwałkuj. Przy pomocy szklanki wytnij kółeczka, a następnie uformuj z nich bułeczki.

Pampuchy
Pampuchy © Pyszności

Krok 6. W rondelku przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj do niej chochelkę sosu gulaszowego, wymieszaj i wlej ponownie do patelni z całym sosem.

Zagęszczanie sosu
Zagęszczanie sosu © Pyszności

Krok 7. Pampuchy gotuj na parze przez 5-6 minut. Podaj z gotowym sosem. Smacznego!

Pampuchy z gulaszem
Pampuchy z gulaszem © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej