Pampuchy z gulaszem, których pozazdrości koleżanka. Mięso rozpływa się w ustach
Jedni nazywają je pampuchami, inni parowańcami, buchtami czy bułeczkami na parze. Chociaż najczęściej jada się je na słodko, z owocowymi sosami, to świetnie pasować będą do gulaszu. Szczególnie tak pysznego, jak ten z cielęciny lub wołowiny.
15.09.2024 12:19
Pampuchy od lat znane są w polskiej kuchni w różnych odsłonach. W tym przepisie puszyste, mięciutkie bułeczki towarzyszą pyszny gulasz z cielęcej łopatki i czerwonej papryki. To obiad zdecydowanie godny najlepszych restauracji na świecie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać go w zwykłe, środowe popołudnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pampuchy z gulaszem
Tutaj wszystko gra po prostu koncertowo. Miękkie, drożdżowe bułeczki to świetne zastępstwo dla ziemniaków, kaszy czy ryżu. Delikatny gulasz cielęcy rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Jeśli jednak nie przepadasz za cielęciną lub ciężko dostać ją w twoim sklepie, możesz sięgnąć też po łopatkę wołową.
Składniki:
- 6 łyżek oleju roślinnego,
- 600 g łopatki cielęcej,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- ½ czerwonej papryki,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziela angielskiego,
- około 600 ml bulionu.
Zasmażka:
- 30 g masła,
- 2 łyżki mąki pszennej.
Pampuchy 12 szt:
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 100 ml mleka,
- 240 g mąki tortowej,
- 1 jajko,
- 20 g masła.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Na patelni rozgrzej olej roślinny i wrzuć pokrojoną w kawałki łopatkę. Gdy mięso zbrązowieje, dorzuć posiekaną drobno cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz paprykę. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
Krok 2. Dodaj suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dokładnie wymieszaj, podsmaż i zalej bulionem. Duś całość na małym ogniu przez 1,5 godziny.
Krok 3. Do wysokiego naczynia wrzuć rozkruszone drożdże. Dodaj cukier i rozetrzyj. Poczekaj chwilę i wlej ciepłe mleko. Dodaj łyżkę mąki odstaw na 20 minut.
Krok 4. Do dużej miski przesyp pozostałą mąkę. Dodaj miękkie masło, wyrośnięty zaczyn, jajko i wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 5. Po tym czasie przełóż ciasto na odsypany mąką blat i rozwałkuj. Przy pomocy szklanki wytnij kółeczka, a następnie uformuj z nich bułeczki.
Krok 6. W rondelku przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj do niej chochelkę sosu gulaszowego, wymieszaj i wlej ponownie do patelni z całym sosem.
Krok 7. Pampuchy gotuj na parze przez 5-6 minut. Podaj z gotowym sosem. Smacznego!