PrzepisObiadPampuchy z gulaszem, których pozazdrości koleżanka. Mięso rozpływa się w ustach

Pampuchy z gulaszem, których pozazdrości koleżanka. Mięso rozpływa się w ustach

Jedni nazywają je pampuchami, inni parowańcami, buchtami czy bułeczkami na parze. Chociaż najczęściej jada się je na słodko, z owocowymi sosami, to świetnie pasować będą do gulaszu. Szczególnie tak pysznego, jak ten z cielęciny lub wołowiny.

Pampuchy z gulaszem
Pampuchy z gulaszem
Źródło zdjęć: © Pyszności

15.09.2024 12:19

Pampuchy od lat znane są w polskiej kuchni w różnych odsłonach. W tym przepisie puszyste, mięciutkie bułeczki towarzyszą pyszny gulasz z cielęcej łopatki i czerwonej papryki. To obiad zdecydowanie godny najlepszych restauracji na świecie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać go w zwykłe, środowe popołudnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem

Tutaj wszystko gra po prostu koncertowo. Miękkie, drożdżowe bułeczki to świetne zastępstwo dla ziemniaków, kaszy czy ryżu. Delikatny gulasz cielęcy rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Jeśli jednak nie przepadasz za cielęciną lub ciężko dostać ją w twoim sklepie, możesz sięgnąć też po łopatkę wołową.

Składniki:

  • 6 łyżek oleju roślinnego,
  • 600 g łopatki cielęcej,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskiego,
  • około 600 ml bulionu.

Zasmażka:

  • 30 g masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Pampuchy 12 szt:

  • 10 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 240 g mąki tortowej,
  • 1 jajko,
  • 20 g masła.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na patelni rozgrzej olej roślinny i wrzuć pokrojoną w kawałki łopatkę. Gdy mięso zbrązowieje, dorzuć posiekaną drobno cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz paprykę. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

Mięso z przyprawami
Mięso z przyprawami© Pyszności

Krok 2. Dodaj suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dokładnie wymieszaj, podsmaż i zalej bulionem. Duś całość na małym ogniu przez 1,5 godziny.

Mięso dusi się w bulionie
Mięso dusi się w bulionie© Pyszności

Krok 3. Do wysokiego naczynia wrzuć rozkruszone drożdże. Dodaj cukier i rozetrzyj. Poczekaj chwilę i wlej ciepłe mleko. Dodaj łyżkę mąki odstaw na 20 minut.

Drożdżowy zaczyn
Drożdżowy zaczyn© Pyszności

Krok 4. Do dużej miski przesyp pozostałą mąkę. Dodaj miękkie masło, wyrośnięty zaczyn, jajko i wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto na pampuchy
Ciasto na pampuchy© Licencjodawca

Krok 5. Po tym czasie przełóż ciasto na odsypany mąką blat i rozwałkuj. Przy pomocy szklanki wytnij kółeczka, a następnie uformuj z nich bułeczki.

Pampuchy
Pampuchy© Pyszności

Krok 6. W rondelku przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj do niej chochelkę sosu gulaszowego, wymieszaj i wlej ponownie do patelni z całym sosem.

Zagęszczanie sosu
Zagęszczanie sosu© Pyszności

Krok 7. Pampuchy gotuj na parze przez 5-6 minut. Podaj z gotowym sosem. Smacznego!

Pampuchy z gulaszem
Pampuchy z gulaszem© Pyszności
przepisobiad dla całej rodzinypampuchy
Wybrane dla Ciebie