W Lublinie jadają psiochę z ziemniaków. To smaczny przepis na dodatek do obiadu
11.09.2024 11:28, aktual.: 12.09.2024 10:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż nazwa brzmi nieco tajemniczo i nietypowo, to skrywają się pod nią ziemniaki gotowane z dodatkiem mąki. To danie kuchni regionalnej, ktore zasługuje na uwagę nie tylko na Lubelszczyźnie.
Kuchnia regionalna, zwłaszcza ta wiejska, to skarbnica prostych, ale niezwykle smacznych potraw. Gdy ilość składników była ograniczona, zaradne gospodynie musiały wykazywać się kreatywnością. W lubelskiej kuchni ziemniaków zabraknąć po prostu nie może. Psiocha sprawdzi się zarówno jako dodatek do mięs, jak i samodzielne danie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Psiocha z ziemniaków
Proste, ale pożywne dania, takie jak psiocha, były prawdziwą wizytówką wiejskich stołów. Dzisiaj psiocha to nie tylko danie, ale też kawałek historii i tradycji. Wiele osób o niej zapomniało, ale warto odświeżyć sobie pamięć lub po prostu odkryć coś nowego.
Mówi się, że najlepsze rzeczy są proste. I to prawda, zwłaszcza jeśli chodzi o kuchnię. Weźmy na przykład lubelską psiochę – ziemniaki, mąka, skwarki. Te trzy składniki wystarczyły, by nasycić chłopa wracającego z pola, a i jeszcze dla reszty rodziny coś zostało.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (przed obraniem),
- 1 łyżka soli,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 200 g podgardla wieprzowego lub słoniny.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój w mniejsze kawałki, wlej wodę i wsyp sól. Gotuj przez ok.15 - 20 minut.
Krok 2. W międzyczasie pokrój podgardle i pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię i smaż, aż się zarumienią. Nie dodawaj oleju, cały wytopi się z mięsa.
Krok 3. Z podgotowanych ziemniaków odlej połowę wody. Wsyp mąkę i gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie ubij je tłuczkiem.
Krok 4. Przy pomocy dwóch łyżek uformuj kulki z ziemniaków i ułóż je na talerzu. Dodaj podsmażone skwarki i posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!