W Lublinie jadają psiochę z ziemniaków. To smaczny przepis na dodatek do obiadu

Chociaż nazwa brzmi nieco tajemniczo i nietypowo, to skrywają się pod nią ziemniaki gotowane z dodatkiem mąki. To danie kuchni regionalnej, ktore zasługuje na uwagę nie tylko na Lubelszczyźnie.

Psiocha z ziemniaków Psiocha z ziemniaków
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Kuchnia regionalna, zwłaszcza ta wiejska, to skarbnica prostych, ale niezwykle smacznych potraw. Gdy ilość składników była ograniczona, zaradne gospodynie musiały wykazywać się kreatywnością. W lubelskiej kuchni ziemniaków zabraknąć po prostu nie może. Psiocha sprawdzi się zarówno jako dodatek do mięs, jak i samodzielne danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Psiocha z ziemniaków to regionalna potrawa. Prosta, ale smakuje wybitnie

Psiocha z ziemniaków

Proste, ale pożywne dania, takie jak psiocha, były prawdziwą wizytówką wiejskich stołów. Dzisiaj psiocha to nie tylko danie, ale też kawałek historii i tradycji. Wiele osób o niej zapomniało, ale warto odświeżyć sobie pamięć lub po prostu odkryć coś nowego.

Mówi się, że najlepsze rzeczy są proste. I to prawda, zwłaszcza jeśli chodzi o kuchnię. Weźmy na przykład lubelską psiochę ziemniaki, mąka, skwarki. Te trzy składniki wystarczyły, by nasycić chłopa wracającego z pola, a i jeszcze dla reszty rodziny coś zostało.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (przed obraniem),
  • 1 łyżka soli,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 200 g podgardla wieprzowego lub słoniny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój w mniejsze kawałki, wlej wodę i wsyp sól. Gotuj przez ok.15 - 20 minut.

Gotowanie ziemniaków
Gotowanie ziemniaków © Pyszności

Krok 2. W międzyczasie pokrój podgardle i pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię i smaż, aż się zarumienią. Nie dodawaj oleju, cały wytopi się z mięsa.

Smażone skwarki
Smażone skwarki © Pyszności

Krok 3. Z podgotowanych ziemniaków odlej połowę wody. Wsyp mąkę i gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie ubij je tłuczkiem.

Ubij ziemniaki
Ubij ziemniaki © Pyszności

Krok 4. Przy pomocy dwóch łyżek uformuj kulki z ziemniaków i ułóż je na talerzu. Dodaj podsmażone skwarki i posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Psiocha z ziemniaków
Psiocha z ziemniaków © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości