W Lublinie jadają psiochę z ziemniaków. To smaczny przepis na dodatek do obiadu

Chociaż nazwa brzmi nieco tajemniczo i nietypowo, to skrywają się pod nią ziemniaki gotowane z dodatkiem mąki. To danie kuchni regionalnej, ktore zasługuje na uwagę nie tylko na Lubelszczyźnie.

Psiocha z ziemniaków Psiocha z ziemniaków
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Kuchnia regionalna, zwłaszcza ta wiejska, to skarbnica prostych, ale niezwykle smacznych potraw. Gdy ilość składników była ograniczona, zaradne gospodynie musiały wykazywać się kreatywnością. W lubelskiej kuchni ziemniaków zabraknąć po prostu nie może. Psiocha sprawdzi się zarówno jako dodatek do mięs, jak i samodzielne danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Psiocha z ziemniaków to regionalna potrawa. Prosta, ale smakuje wybitnie

Psiocha z ziemniaków

Proste, ale pożywne dania, takie jak psiocha, były prawdziwą wizytówką wiejskich stołów. Dzisiaj psiocha to nie tylko danie, ale też kawałek historii i tradycji. Wiele osób o niej zapomniało, ale warto odświeżyć sobie pamięć lub po prostu odkryć coś nowego.

Mówi się, że najlepsze rzeczy są proste. I to prawda, zwłaszcza jeśli chodzi o kuchnię. Weźmy na przykład lubelską psiochę ziemniaki, mąka, skwarki. Te trzy składniki wystarczyły, by nasycić chłopa wracającego z pola, a i jeszcze dla reszty rodziny coś zostało.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (przed obraniem),
  • 1 łyżka soli,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 200 g podgardla wieprzowego lub słoniny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój w mniejsze kawałki, wlej wodę i wsyp sól. Gotuj przez ok.15 - 20 minut.

Gotowanie ziemniaków
Gotowanie ziemniaków © Pyszności

Krok 2. W międzyczasie pokrój podgardle i pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię i smaż, aż się zarumienią. Nie dodawaj oleju, cały wytopi się z mięsa.

Smażone skwarki
Smażone skwarki © Pyszności

Krok 3. Z podgotowanych ziemniaków odlej połowę wody. Wsyp mąkę i gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie ubij je tłuczkiem.

Ubij ziemniaki
Ubij ziemniaki © Pyszności

Krok 4. Przy pomocy dwóch łyżek uformuj kulki z ziemniaków i ułóż je na talerzu. Dodaj podsmażone skwarki i posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Psiocha z ziemniaków
Psiocha z ziemniaków © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol