Na obiad podaj schabowe po lubelsku. Są jeszcze smaczniejsze niż zwykłe

Dźwięk tłuczonego mięsa wypełnia klatki schodowe w wielu polskich blokach w każdą niedzielę. Schabowy to absolutny klasyk obiadowy, który króluje zarówno na co dzień, jak i przy bardziej odświętnych okazjach. Ten po lubelsku będzie smakował jeszcze lepiej niż zwykle.

Schabowe po lubelskuSchabowe po lubelsku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że te schabowe są takie same, jak zwykłe. Sekret tkwi jednak w panierowaniu. Klasyczne schabowe lądują w mące, jajku i bułce tartej, natomiast w przypadku kotletów schabowych po lubelsku używamy jedynie jajek i mąki. Mąka oczywiście musi być przesiana. Najlepiej użyć mąki gryczanej, dzięki niej danie będzie miało unikatowy smak.

Schabowe po lubelsku

Ten przepis idealnie sprawdzi się, gdy masz ochotę spróbować czegoś nowego, ale wciąż wolisz pozostać wierny tradycyjnym smakom. Zamiast tradycyjnej bułki tartej, kotlety panierowane są tylko w mące i jajku. Dzięki temu panierka jest delikatniejsza i bardziej chrupiąca. Mąka gryczana dodaje ciekawy, lekko orzechowy posmak do dania.

Mąkę gryczaną możesz kupić w sklepie lub przygotować samemu, mieląc w młynku lub w dobrym robocie kuchennym kaszę gryczaną. Może być to zarówno kasza palona, jak i niepalona. To właśnie ona nadaje daniu lubelski charakter - jest bardzo popularna w tamtych rejonach i pojawia się w wielu daniach, na przykład w pirogu biłograjskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj schabowe po lubelsku. Są jeszcze smaczniejsze niż zwykłe

Składniki:

  • 800 g schabu wieprzowego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • ½ szklanki mąki gryczanej,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Schab podziel na cztery plastry i rozbij tłuczkiem do mięsa. Kotlety powinny być dość grube. Dopraw z obu stron solą oraz pierzem.

Kotlety lubelskie
Kotlety lubelskie © Pyszności

Krok 2. Do głębokiego talerza wsyp mąkę, do drugiego wbij jajka i roztrzep je. Obtocz kawałki schabu w mące, a następnie dokładnie zanurz w jajkach.

Kotlety w panierce bez bułki
Kotlety w panierce bez bułki © Pyszności

Krok 3. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Gdy tłuszcz będzie gorący, wyłóż przygotowane kotlety. Smaż na średniej mocy z obu stron.

Smażenie kotletów
Smażenie kotletów © Licencjodawca

Krok 4. Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład młodymi ziemniakami hojnie okraszonymi świeżym koperkiem. Zamiast ziemniaków sprawdzi się też kasza, popularna na Lubelszczyźnie. Nie zapomnij też o ulubionej sałatce lub surówce. Smacznego!

Schabowy po lubelsku
Schabowy po lubelsku © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości