Kulinarna Stolica PolskiNa obiad podaj schabowe po lubelsku. Są jeszcze smaczniejsze niż zwykłe

Na obiad podaj schabowe po lubelsku. Są jeszcze smaczniejsze niż zwykłe

Schabowe po lubelsku
Schabowe po lubelsku
Źródło zdjęć: © Pyszności

04.08.2024 10:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dźwięk tłuczonego mięsa wypełnia klatki schodowe w wielu polskich blokach w każdą niedzielę. Schabowy to absolutny klasyk obiadowy, który króluje zarówno na co dzień, jak i przy bardziej odświętnych okazjach. Ten po lubelsku będzie smakował jeszcze lepiej niż zwykle.

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że te schabowe są takie same, jak zwykłe. Sekret tkwi jednak w panierowaniu. Klasyczne schabowe lądują w mące, jajku i bułce tartej, natomiast w przypadku kotletów schabowych po lubelsku używamy jedynie jajek i mąki. Mąka oczywiście musi być przesiana. Najlepiej użyć mąki gryczanej, dzięki niej danie będzie miało unikatowy smak.

Schabowe po lubelsku

Ten przepis idealnie sprawdzi się, gdy masz ochotę spróbować czegoś nowego, ale wciąż wolisz pozostać wierny tradycyjnym smakom. Zamiast tradycyjnej bułki tartej, kotlety panierowane są tylko w mące i jajku. Dzięki temu panierka jest delikatniejsza i bardziej chrupiąca. Mąka gryczana dodaje ciekawy, lekko orzechowy posmak do dania.

Mąkę gryczaną możesz kupić w sklepie lub przygotować samemu, mieląc w młynku lub w dobrym robocie kuchennym kaszę gryczaną. Może być to zarówno kasza palona, jak i niepalona. To właśnie ona nadaje daniu lubelski charakter - jest bardzo popularna w tamtych rejonach i pojawia się w wielu daniach, na przykład w pirogu biłograjskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 800 g schabu wieprzowego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • ½ szklanki mąki gryczanej,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Schab podziel na cztery plastry i rozbij tłuczkiem do mięsa. Kotlety powinny być dość grube. Dopraw z obu stron solą oraz pierzem.

Kotlety lubelskie
Kotlety lubelskie© Pyszności

Krok 2. Do głębokiego talerza wsyp mąkę, do drugiego wbij jajka i roztrzep je. Obtocz kawałki schabu w mące, a następnie dokładnie zanurz w jajkach.

Kotlety w panierce bez bułki
Kotlety w panierce bez bułki© Pyszności

Krok 3. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Gdy tłuszcz będzie gorący, wyłóż przygotowane kotlety. Smaż na średniej mocy z obu stron.

Smażenie kotletów
Smażenie kotletów© Licencjodawca

Krok 4. Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład młodymi ziemniakami hojnie okraszonymi świeżym koperkiem. Zamiast ziemniaków sprawdzi się też kasza, popularna na Lubelszczyźnie. Nie zapomnij też o ulubionej sałatce lub surówce. Smacznego!

Schabowy po lubelsku
Schabowy po lubelsku© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także