Słupiański siekaniec dworski to danie prosto ze świętokrzyskiej wsi. Dawniej serwowano go na specjalne okazje

Polska kuchnia skrywa w sobie mnóstwo regionalnych przysmaków, które znane są jedynie wąskiej grupie osób. Wiele smaków zasługuje jednak na chwilę sławy. Takim danie jest słupiański siekaniec dworski.

Słupiański siekaniec dworskiSłupiański siekaniec dworski
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kasza gryczana od wieków zajmuje szczególne miejsce w kuchni mieszkańców Słupi i okolic. Nie bez powodu ten region słynie z uprawy gryki, która dawniej stanowiła podstawę jadłospisu. Zaradne gospodynie korzystały z darów z pola, serwując kaszę gryczaną w różnych odsłonach. Jedną z takich potraw jest tradycyjny siekaniec, którego przepis – jak głosi legenda – wywodzi się ze słupskiego dworu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słupiański siekaniec dworski jest wyborny. Teraz nie musisz jechać do Słupi, by go spróbować

Słupiański siekaniec dworski

W kuchni świętokrzyskiej znany jest od pokoleń, a przepis skrzętnie przekazywany z matki na córkę. Siekaniec dworski serwowano najczęściej na specjalne okazje, takie jak Święta Bożego Narodzenia.

Chociaż obecnie siekaniec z kaszy gryczanej nie jest tak popularny jak dawniej, wciąż można znaleźć jego przepisy w starych, regionalnych kuchniach. Warto pielęgnować tę tradycję i dbać o nasze kulinarne dziedzictwo. Tym bardziej wtedy, gdy regionalne dania są tak smaczne.

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej,
  • 1 bułka pszenna,
  • ½ szklanki bulionu,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • ½ szklanki uprażonej kaszy gryczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Karkówkę mielę (lub kupuję zmieloną) i przekładam do miski. Dodaję namoczoną w bulionie bułkę, sól, pieprz, żółtka i wyrabiam masę.

Masa z mięsa mielonego
Masa z mięsa mielonego © Pyszności

Krok 2. Mięso rozkładam na blacie na kształt prostokąta. Układam ugotowaną, prażoną kaszę gryczaną i zawijam w roladę. Obsypują ją mąką i obtaczam w niej.

Masa z mięsa mielonego
Masa z mięsa mielonego © Pyszności

Krok 3. W dużym garnku roztapiam masło i obsmażam z każdej strony roladę. Następnie wkładam roladę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 15 minut. Najlepiej zrobić to w tym samym naczyniu, w którym podsmażało się mięso, o ile nadaje się do piekarnika.

Roladę należy obsmażyć
Roladę należy obsmażyć © Pyszności

Krok 4. Gotową roladę przekładam na talerz. Serwuję, krojąc siekańca na mniejsze kawałki. Smacznego!

 Słupiański siekaniec dworski
Słupiański siekaniec dworski © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯