Słupiański siekaniec dworski to danie prosto ze świętokrzyskiej wsi. Dawniej serwowano go na specjalne okazje

Polska kuchnia skrywa w sobie mnóstwo regionalnych przysmaków, które znane są jedynie wąskiej grupie osób. Wiele smaków zasługuje jednak na chwilę sławy. Takim danie jest słupiański siekaniec dworski.

Słupiański siekaniec dworskiSłupiański siekaniec dworski
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kasza gryczana od wieków zajmuje szczególne miejsce w kuchni mieszkańców Słupi i okolic. Nie bez powodu ten region słynie z uprawy gryki, która dawniej stanowiła podstawę jadłospisu. Zaradne gospodynie korzystały z darów z pola, serwując kaszę gryczaną w różnych odsłonach. Jedną z takich potraw jest tradycyjny siekaniec, którego przepis – jak głosi legenda – wywodzi się ze słupskiego dworu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słupiański siekaniec dworski jest wyborny. Teraz nie musisz jechać do Słupi, by go spróbować

Słupiański siekaniec dworski

W kuchni świętokrzyskiej znany jest od pokoleń, a przepis skrzętnie przekazywany z matki na córkę. Siekaniec dworski serwowano najczęściej na specjalne okazje, takie jak Święta Bożego Narodzenia.

Chociaż obecnie siekaniec z kaszy gryczanej nie jest tak popularny jak dawniej, wciąż można znaleźć jego przepisy w starych, regionalnych kuchniach. Warto pielęgnować tę tradycję i dbać o nasze kulinarne dziedzictwo. Tym bardziej wtedy, gdy regionalne dania są tak smaczne.

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej,
  • 1 bułka pszenna,
  • ½ szklanki bulionu,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • ½ szklanki uprażonej kaszy gryczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Karkówkę mielę (lub kupuję zmieloną) i przekładam do miski. Dodaję namoczoną w bulionie bułkę, sól, pieprz, żółtka i wyrabiam masę.

Masa z mięsa mielonego
Masa z mięsa mielonego © Pyszności

Krok 2. Mięso rozkładam na blacie na kształt prostokąta. Układam ugotowaną, prażoną kaszę gryczaną i zawijam w roladę. Obsypują ją mąką i obtaczam w niej.

Masa z mięsa mielonego
Masa z mięsa mielonego © Pyszności

Krok 3. W dużym garnku roztapiam masło i obsmażam z każdej strony roladę. Następnie wkładam roladę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 15 minut. Najlepiej zrobić to w tym samym naczyniu, w którym podsmażało się mięso, o ile nadaje się do piekarnika.

Roladę należy obsmażyć
Roladę należy obsmażyć © Pyszności

Krok 4. Gotową roladę przekładam na talerz. Serwuję, krojąc siekańca na mniejsze kawałki. Smacznego!

 Słupiański siekaniec dworski
Słupiański siekaniec dworski © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo