WideoSłupiański siekaniec dworski to danie prosto ze świętokrzyskiej wsi. Dawniej serwowano go na specjalne okazje

Słupiański siekaniec dworski to danie prosto ze świętokrzyskiej wsi. Dawniej serwowano go na specjalne okazje

Słupiański siekaniec dworski
Słupiański siekaniec dworski
Źródło zdjęć: © Pyszności

23.07.2024 08:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Polska kuchnia skrywa w sobie mnóstwo regionalnych przysmaków, które znane są jedynie wąskiej grupie osób. Wiele smaków zasługuje jednak na chwilę sławy. Takim danie jest słupiański siekaniec dworski.

Kasza gryczana od wieków zajmuje szczególne miejsce w kuchni mieszkańców Słupi i okolic. Nie bez powodu ten region słynie z uprawy gryki, która dawniej stanowiła podstawę jadłospisu. Zaradne gospodynie korzystały z darów z pola, serwując kaszę gryczaną w różnych odsłonach. Jedną z takich potraw jest tradycyjny siekaniec, którego przepis – jak głosi legenda – wywodzi się ze słupskiego dworu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słupiański siekaniec dworski

W kuchni świętokrzyskiej znany jest od pokoleń, a przepis skrzętnie przekazywany z matki na córkę. Siekaniec dworski serwowano najczęściej na specjalne okazje, takie jak Święta Bożego Narodzenia.

Chociaż obecnie siekaniec z kaszy gryczanej nie jest tak popularny jak dawniej, wciąż można znaleźć jego przepisy w starych, regionalnych kuchniach. Warto pielęgnować tę tradycję i dbać o nasze kulinarne dziedzictwo. Tym bardziej wtedy, gdy regionalne dania są tak smaczne.

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej,
  • 1 bułka pszenna,
  • ½ szklanki bulionu,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • ½ szklanki uprażonej kaszy gryczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Karkówkę mielę (lub kupuję zmieloną) i przekładam do miski. Dodaję namoczoną w bulionie bułkę, sól, pieprz, żółtka i wyrabiam masę.

Masa z mięsa mielonego
Masa z mięsa mielonego© Pyszności

Krok 2. Mięso rozkładam na blacie na kształt prostokąta. Układam ugotowaną, prażoną kaszę gryczaną i zawijam w roladę. Obsypują ją mąką i obtaczam w niej.

Masa z mięsa mielonego
Masa z mięsa mielonego© Pyszności

Krok 3. W dużym garnku roztapiam masło i obsmażam z każdej strony roladę. Następnie wkładam roladę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 15 minut. Najlepiej zrobić to w tym samym naczyniu, w którym podsmażało się mięso, o ile nadaje się do piekarnika.

Roladę należy obsmażyć
Roladę należy obsmażyć© Pyszności

Krok 4. Gotową roladę przekładam na talerz. Serwuję, krojąc siekańca na mniejsze kawałki. Smacznego!

 Słupiański siekaniec dworski
Słupiański siekaniec dworski© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl